Constănțeanul supărat. Regulamentul trotinetelor electrice. Consultări publice, de sanchi. Părerile cetățenilor nu sunt luate în considerare!

  • În 2020, Constanța a devenit al treilea oraș după București și Cluj-Napoca, care a pus la dispoziția utilizatorilor trotinete electrice
  • Pentru că trotinetele erau lăsate de izbeliște prin oraș, municipalitatea a elaborat un Regulament privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța
  • Regulamentul a fost lansat în dezbatere publică în luna august
  • Între timp, constănțenii au transmis propuneri de modificare a regulamentului, parte dintre ele neacceptate de autoritățile locale
 

 
În 2020, Constanța a devenit al treilea oraș după București și Cluj-Napoca, care a pus la dispoziția utilizatorilor trotinete electrice.

Pentru a folosi trotinetele, constănțenii trebuie să instaleze o aplicație pe care o pot descărca de pe Google Play sau Apple Store.

Pentru că trotinetele erau lăsate de izbeliște prin oraș, municipalitatea a elaborat un Regulament privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța a fost lansat în dezbatere publică în luna august.

Proiectul de hotărâre de modificare și completare a Anexei la H.C.L. nr. 12/29.01.2021 pentru aprobarea Regulamentului trotinetelor, poate fi consultat în secțiunea „documente".

Printre regulile impuse de autoritățile locale, utilizatorii trotinetelor electrice nu au voie să le parcheze pe trotuare cu lățimea mai mică de doi metri, în perimetrul stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 metri înainte și după stație, pe aliniamentele clădirilor sau ale gardurilor, în zona stațiilor de taxi, pe toată lungimea stației, în dreptul trecerilor de pietoni, pe toată lungimea trecerii și 25 metri înainte și după trecerea de pietoni, în locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme, pe spațiile verzi, în intersecții și la mai puțin de 10 metri de intersecții, pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane, pe șantierele în lucru de pe domeniul public, pe plaje; în toate zonele și spațiile în care s-ar periclita siguranța și desfășurarea fluentă a traficului rutier și/sau pietonal.
Între timp, constănțenii au transmis propuneri de modificare a regulamentului.

Vă prezentăm câteva dintre sugestiile venite din partea locuitorilor municipiului Constanța, parte dintre ele neacceptate de autoritățile locale.
Un constănțean propune ca utilizatorii de trotinete electrice să poată circula pe trotuare cu o viteză scăzuta (maxim 5 km/h) acolo unde nu există piste pentru biciclete. Consideră mersul pe carosabil periculos pentru șoferi și  utilizatori.  Apreciază  că  aproape  toți utilizatorii  au vârsta mai mică de 18 ani, nu au carnet de conducere  și  nu  cunosc regulile de circulație.


„Recomandarea contravine prevederilor Codului rutier care nu permite deplasarea cu trotinete electrice pe trotuare, acestea putând circula doar pe pistele de biciclete  și  în  cazul  în care  nu  există  aceste piste,  pe  sectoarele  de drum unde viteza maximă admisă este de 50km/h", se arată în răspunsul formulat de municipalitate.

O altă sesizare vizează faptul că trotinetele  electrice sunt  aruncate  în  zone  nepermise iar operatorii  de  flote  le  amplasează  înafara stațiilor avizate, ocupând locurile de parcare ale autoturismelor. De asemenea, se apreciază că sunt conduse cu viteză de copii, pe trotuare și carosabil.     

Un constănțean, propune utilizarea vestelor reflectorizante pe timp de noapte, utilizarea căștilor de protecție, deplasarea unei singure persoane pe aceeași trotinetă, prezentarea  obligatorie  a  cărții  de identitate, precum introducerea multor reguli de circulație și sancționare. Acesta mai propune să  se  înființeze un  portal unde să se poată trimite sesizări și filmări.

Un alt cetățean, solicită revizuirea art. 17 din anexa la HCL  nr.  12/2021  în  sensul  introducerii obligativițătii transmiterii unei notificări de către  PMC către  operatorii  de  flote deoarece  precizează  că  nu  au  mijloace tehnice  de  identificare  a  trotinetelor.  Nu doresc excluderea din regulament a termenului  de  180  minute  și  nici  ca staționarea să se facă doar în stații și Solicită  notificare  din  partea  PMC  în sensul  anunțării  depășirii  termenului  de 180 minute.

Nici această recomandare a fost acceptată de autorități.

„S-a  constat  că operatorii flotelor de trotinete electrice încalcă prevederile  art.  17  din regulament,  că nu au ridicat/strâns  trotinetele de pe domeniul public în termenul de 180 minute acordat,  că  nu  s-a permis accesul autorităților  publice  la aplicația necesară pentru a  urmări  împlinirea acestui  termen  de  180 minute, ceea ce a reprezentat un real pericol  pentru  siguranța pietonilor  și  a autovehiculelor.

Cei  doi  operatori  au precizat  că  nu  dețin mijloacele tehnice necesare pentru a urmări modul  de  staționare  a propriilor trotinete electrice, împlinirea termenului de 180 minute, ceea ce înseamnă  că  sunt imposibil  de  urmărit  nu numai de către operatori  ci și de către organele de control ale PMC  (neavând acces la aplicație)", se arată în răspunsul formulat de autorități, vezi secțiunea „documente".


PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:

Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice pe domeniul public al municipiului Constanța, în dezbatare publică
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțeanul supărat. Jecmănirea locuitorilor și alungarea turiștilor trebuie să înceteze urgent! PSD a depus un proiect pentru modificarea Regulamentului parcărilor

18 May 2022 1084

Constănțeanul supărat. Groapa de pe strada Traian a împlinit 30 de zile! Primăria Constanța n-are nicio reacție! (GALERIE FOTO)

11 May 2022 933

Constănțeanul supărat. Agenții economici din Satul de Vacanță amenință cu depunerea unei plângeri penale împotriva primarului Chițac

07 May 2022 1109

Constănțeanul supărat. Prefectul a sesizat neconformități la Regulamentul de acces în Zona Peninsulară și așteaptă Consiliul local să modifice HCL 294/2021

11 Apr 2022 1251

Mizeria de pe o stradă din centrul Constanței a fost curățată. Poliția a găsit proprietarul (GALERIE FOTO)

06 Apr 2022 808

Constănțeanul supărat. Mizerie pe o stradă din centrul Constanței. Politia locală nu este în stare să găsească proprietarul! (galerie foto)

06 Apr 2022 1804

Constănțeanul supărat. Vapoarele lui Mazăre să fie înlocuite cu excavatoarele și buldozerele lui Chițac

02 Apr 2022 2547

Constănțeanul supărat. Notificarea privind organizarea protestului pentru redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase, înregistrată la primărie

21 Mar 2022 1538

Constănțeanul supărat. De ce întârzie lucrările pe Ștefan cel Mare? Pentru că suntem balcanici și ne place să dăm vina pe greaua moștenire

17 Mar 2022 3376

Constănțeanul supărat. Peste 50 de angajați ai Spitalului de Boli Infecțioase au primit deciziile de încetare a activității fără un mulțumesc! Au salvat sute de vieți în pandemie (DOCUMENTE)

12 Mar 2022 7308

Constănțeanul supărat. Care e diferența dintre un centru de donat și o groapă de gunoi?

08 Mar 2022 1702

Constănțeanul supărat. Haos pe Bulevardul Lăpuşneanu - disconfort pentru pietoni şi şoferi, termene nerespectate şi amenzi pentru o firmă ce nu respectă legea!

24 Feb 2022 2940

Constănțeanul supărat. Dispar locurile de parcare și de pe bulevardul Ferdinand. Spre Gară nu vor putea circula decât autobuzele și bicicletele (DOCUMENTE)

21 Feb 2022 13977

Constănțeanul supărat. Comercianții de legume-fructe din zona Pieței Tomis III cer demisia primarului Chițac și a mai multor funcționari din primărie

12 Feb 2022 2171

Constănțeanul supărat. Poliția Locală aplică "pe sărite" prevederile legale. O instituție publică este acuzată că nu respectă Regulamentul de organizare și funcționare a parcărilor publice

11 Feb 2022 2542