Constănțeanul supărat Statuia Lupoaicei ar merita să fie iluminată. Câteva proiectoare ar pune în valoare acest simbol cufundat în beznă

 
  • Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz, a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina
  • Statuia reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus
  • Simbolul lupoaicei care îi alăptează a fost folosit de-a lungul timpului nu doar ca marcă de naștere a cetății, ci și ca însemn al unei legiuni romane
  • În Constanţa, statuia este situată la intrarea în Piaţa Ovidiu
  • Un constănțean recomandă autorităților locale din Constanța să găsească o modalitate și să pună în valoare ansamblul statuar de la KM 0 al municipiului Constanța

Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz, a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina.
Statuia reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus.

Fii ai lui Marte, zeul războiului, și ai preotesei Rhea Silvia, au fost îndepărtați de unchiul lor, Amulius. Acesta preluase prin forță conducerea cetății Alba Longa de la fratele său și bunicul pruncilor, Numitor, și se temea că mai târziu Remus și Romulus vor revendica puterea. Servitorului ce trebuia să-i omoare i s-a făcut însă mila de ei și i-a lăsat într-un coș pe malul Tibrului. Romulus și Remus au fost salvați de o lupoaică, care i-a adăpostit într-o peșteră și i-a hrănit. Când au crescut, au hotărât să-și ridice propria cetate, Roma. N-au reușit să cadă de acord cine să o conducă și, într-o încăierare, Romulus l-a ucis pe Remus. Totuși, amândoi sunt considerați întemeietorii Romei.

Simbolul lupoaicei care îi alăptează a fost folosit de-a lungul timpului nu doar ca marcă de naștere a cetății, ci și ca însemn al unei legiuni romane, emblemă a Jocurilor Olimpice în 1960.

Iniţial, municipalitatea Romei a dăruit primăriei Bucureşti, în anul 1906, această copie ca simbol al originii daco-romane a poporului român.
Nu în ultimul rând, alte copii au fost oferite mai multor ţări cu care Roma a vrut să aibă relaţii cordiale: Franţa, SUA, Argentina, Spania şi chiar Japonia. Astfel, statuia-simbol al Romei poartă, pe întreg mapamondul, mesajul de prietenie al poporului italian. Originalul se pare că datează din secolul V î.Ch. şi a fost turnat în bronz de etrusci, pe valea râului Tibru. Vechimea ei a fost stabilită de cercetătorii care au studiat modul turnarea a bronzului.
La Constanţa, statuia este situată la intrarea în Piaţa Ovidiu.
Un constănțean recomandă autorităților locale din Constanța să găsească o modalitate și să pună în valoare ansamblul statuar de la KM 0 al municipiului Constanța.
"Statuia Lupoaicei ar merita să fie iluminată. Câteva proiectoare ar pune în valoare acest simbol cufundat în beznă", afirmă constănțeanul.

Citește și:

Modificări la statuia „Lupoaica“, de la intersecţia străzii Traian cu bulevardul Tomis din Constanța. Ce au observat cei care au trecut prin zonă (galerie foto+video)

Ce găsesc turiştii la mare? Statuia Lupoaicei din Constanţa - o amintire a originii noastre


 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțeanul suparat Fostul Palat al Navigației, Casa Embiricos, reabilitare pe repede înainte! (Galerie Foto)

06 May 2024 1298

Constănțeanul supărat Un copac înclinat din cartierul Km. 4-5 sperie locuitorii din zonă. Un bărbat a sesizat Primăria Constanța

08 Apr 2024 1055

Constănțeanul supărat Un student la medicină și logodnica sa, lăsați în câmp, la Constanța, de șoferul Bolt! „Am fost lăsați în mijlocul câmpului, în mijlocul drumului...”

05 Apr 2024 3273

Constănțeanul supărat Primăria Constanța, întrebată despre autorizațiile de construire pentru cartierul Baba Novac! „De ce plătim taxe?“

14 Nov 2023 1369

Constănțeanul supărat Ultima modă de treceri pentru pietoni, „inaugurată" pe Șoseaua Mangaliei!

29 Oct 2023 3679

Constănțeanul supărat Pe b-dul Lăpușneanu, pistele de biciclete trec prin stațiile de autobuz. Un constănțean a făcut reclamație la Poliție. Ce răspuns a primit?

25 Oct 2023 2712

Aproape 250 de persoane fizice și juridice au depus o plângere prealabilă la Primăria Constanța. Este vizat proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului”(DOCUMENTE +FOTO)

19 Oct 2023 10626

Copaci legați cu lanțuri pe strada Recoltei 13 Bis din Palazu Mare. Locuitorii acuză o vecină, polițist local că ar făcut sesizări ca aceștia să fie tăiați! Aceasta neagă acuzațiile (FOTO +VIDEO)

11 Oct 2023 4775

Constănțeanul supărat Locuitorii de pe strada Recoltei din Palazu Mare, nemulțumiți că le-au fost smulși copacii plantați în fața caselor (GALERIE FOTO)

09 Oct 2023 2983

Constănțeanul supărat Strigăt de disperare al unei mămici - „Câinii comunitari au pus stăpânire pe cartierul Compozitorilor"!

22 Sep 2023 2148

Constănțeanul supărat Limitatoarele de viteză sunt de vină! Locuitorii de pe Bdul 1 Mai Vechi se plâng de faptul că nu se mai pot odihni din cauza vibrațiilor și a zgomotelor

19 Sep 2023 5554

Constănțeanul supărat Cetățenii din Costinești, la capătul răbdării din cauza lipsei sensului giratoriu de la intrarea în localitate! Primarul comunei susține că proiectul este în licitație la DRDP

22 Aug 2023 1267

Constănțeanul supărat Termele Romane sunt iar acoperite de bălării. Monumentul istoric este domeniul public al municipiului (VIDEO)

16 Aug 2023 1609

Constănțeanul supărat Cele 24 de staţii de biciclete sunt goale, iar aproximativ 400 de biciclete zac prin depozite! Vom pedala abia anul viitor!

08 Aug 2023 1792

Constănțeanul supărat. Duzii de pe bulevardul Tomis au fost tăiați cu ordin de la primar!

01 Aug 2023 2429