Constănțeanul supărat Statuia Lupoaicei ar merita să fie iluminată. Câteva proiectoare ar pune în valoare acest simbol cufundat în beznă

 
  • Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz, a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina
  • Statuia reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus
  • Simbolul lupoaicei care îi alăptează a fost folosit de-a lungul timpului nu doar ca marcă de naștere a cetății, ci și ca însemn al unei legiuni romane
  • În Constanţa, statuia este situată la intrarea în Piaţa Ovidiu
  • Un constănțean recomandă autorităților locale din Constanța să găsească o modalitate și să pună în valoare ansamblul statuar de la KM 0 al municipiului Constanța

Statuia Lupoaicei din Constanţa este o copie din bronz, a vestitei statui din Roma, Lupa Capitolina.
Statuia reprezintă lupoaica, despre care legenda spune că i-ar fi alăptat pe Romulus şi Remus.

Fii ai lui Marte, zeul războiului, și ai preotesei Rhea Silvia, au fost îndepărtați de unchiul lor, Amulius. Acesta preluase prin forță conducerea cetății Alba Longa de la fratele său și bunicul pruncilor, Numitor, și se temea că mai târziu Remus și Romulus vor revendica puterea. Servitorului ce trebuia să-i omoare i s-a făcut însă mila de ei și i-a lăsat într-un coș pe malul Tibrului. Romulus și Remus au fost salvați de o lupoaică, care i-a adăpostit într-o peșteră și i-a hrănit. Când au crescut, au hotărât să-și ridice propria cetate, Roma. N-au reușit să cadă de acord cine să o conducă și, într-o încăierare, Romulus l-a ucis pe Remus. Totuși, amândoi sunt considerați întemeietorii Romei.

Simbolul lupoaicei care îi alăptează a fost folosit de-a lungul timpului nu doar ca marcă de naștere a cetății, ci și ca însemn al unei legiuni romane, emblemă a Jocurilor Olimpice în 1960.

Iniţial, municipalitatea Romei a dăruit primăriei Bucureşti, în anul 1906, această copie ca simbol al originii daco-romane a poporului român.
Nu în ultimul rând, alte copii au fost oferite mai multor ţări cu care Roma a vrut să aibă relaţii cordiale: Franţa, SUA, Argentina, Spania şi chiar Japonia. Astfel, statuia-simbol al Romei poartă, pe întreg mapamondul, mesajul de prietenie al poporului italian. Originalul se pare că datează din secolul V î.Ch. şi a fost turnat în bronz de etrusci, pe valea râului Tibru. Vechimea ei a fost stabilită de cercetătorii care au studiat modul turnarea a bronzului.
La Constanţa, statuia este situată la intrarea în Piaţa Ovidiu.
Un constănțean recomandă autorităților locale din Constanța să găsească o modalitate și să pună în valoare ansamblul statuar de la KM 0 al municipiului Constanța.
"Statuia Lupoaicei ar merita să fie iluminată. Câteva proiectoare ar pune în valoare acest simbol cufundat în beznă", afirmă constănțeanul.

Citește și:

Modificări la statuia „Lupoaica“, de la intersecţia străzii Traian cu bulevardul Tomis din Constanța. Ce au observat cei care au trecut prin zonă (galerie foto+video)

Ce găsesc turiştii la mare? Statuia Lupoaicei din Constanţa - o amintire a originii noastre


 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțeanul supărat. Copacul ciuntit din “grădina” lui Chițac

19 Jul 2021 1825

Constănțeanul supărat. Consiliul Director al Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici, scrisoare deschisă către Chițac, Rusu și Ovanesian (documente)

16 Jul 2021 1710

Constănțeanul supărat. Fosta parcare de lângă hotelul Palace, revendicată în instanță, transformată în maidan. Poliția Locală, impasibilă!

12 Jul 2021 2172

Constănțeanul supărat. „Ce poate fi mai înălțător decât să muști cu poftă dintr-un hotdog stând cu fundul pe o piatră funerară de 2000 de ani?”

10 Jul 2021 2722

Constănțeanul supărat. City-managerul Constanței, Felicia Ovanesian, luată peste picior. “E dreptul meu să cotcodăcesc. Sistemul de irigații de pe faleza Cazinoului este un fiasco”

09 Jul 2021 2564

Sensul giratoriu de la intersecția bulevardului Alexandru Lăpușneanu cu strada Nicolae Iorga, desființat. Constănțeanul supărat – „V-ați bătut joc de oraș. O să fie un haos la Casa de Cultură!

05 Jul 2021 3101

Constănțeanul supărat Locuitorii din Peninsulă cer explicații oficiale de la primărie legat de „cascada mizeriei” de pe faleza din fața Comandamentului flotei

28 Jun 2021 1902

Constănțeanul supărat Nemulțumiri în rândul părinților. Nu pot să participe la premierea de sfârșit de an, fără vaccin sau rezultat negativ la testul RT-PCR

26 Jun 2021 1320

Constănțeanul supărat. Vă mai amintiți de coșurile stradale de 600 de euro? Explicațiile Primăriei Constanța pentru achiziția acestora!

09 Jun 2021 3527

Constănțeanul supărat. O nouă măsură nepopulară a administrației Chițac. Locatarii, obligați să îngrijească spațiile verzi din cartiere

03 Jun 2021 4934

Constănțeanul supărat. Banii pentru construcția unui nou sediu pentru Primărie ar putea fi cheltuiți pe digitalizare și reabilitare și am ieși mai ieftin

02 Jun 2021 2306

Constănțeanul supărat. Agenții economici din Mamaia, întâlnire cu primarul Chițac. Și ei vor „capul” lui Horia Constantinescu. Primăria îi trimite către instituțiile abilitate

18 May 2021 5040

Constănțeanul supărat. Super-realizare - vom avea coșuri de gunoi stradale de peste 600 de euro bucata!

15 May 2021 5475

Constănțeanul supărat. Căutând prin buruieni de un metru, Constanța... altfel ! (galerie foto)

10 May 2021 6159

Constănțeanul supărat. Oriunde oprești mașina, plătești. Noul Regulament al parcărilor din municipiu va fi atacat în instanță!

01 May 2021 3443