Constănțeanul supărat Termele Romane sunt iar acoperite de bălării. Monumentul istoric este domeniul public al municipiului (VIDEO)

  • În primăvară zona a fost igienizată însă acum arată dezastruos
  • Termele romane sau fostele băi publice ale Tomisului prezintă importanță arheologică, datând din sec. III-VI. d. Chr. și sunt situate foarte aproape de Edificiul Roman cu Mozaic
  • Inițial, pardoseala termelor era din marmura albă iar pe sub aceasta trecea un sistem de tuburi și canale ce avea rolul de încălzire, cunoscut sub numele de hypocaustum
  • La începutul anului, în bugetul Constanței pe anul 2023 a fost votată suma de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economică pentru realizarea unui parc arheologic care includea și reabilitarea monumentului 
Reprezentanții USR Constanța trag din nou un semnal de alarmă cu privire la situația Termelelor Romane de la Poarta 1 Port care la distanță de câteva luni sunt din nou acoperite de bălării.
 
Din toamna anului trecut, Termele romane, Poarta mare a cetății Tomis, locuirea citadină și zidul de incintă sunt acum parte din domeniul public al municipiului Constanța, după ce zeci de ani au stat în paragină din cauză că nu aveau proprietar.
 
În primăvară zona a fost igienizată la solicitarea consilierilor locali USR, însă acum arată dezastruos.
 
„După ce Vergil Chițac l-a eliberat din funcția de viceprimar pe Florin Cocargeanu, nimeni nu s-a mai ocupat de acest monument istoric al Constanței. Pe Vergil Chițac nu-l interesează nimic”, susține senatorul USR, Remus Negoi.
 
De altfel tot consilierii locali USR au propus amenajare unui Parc Arheologic la Termele Romane iar la începutul anului, în bugetul Constanței pe anul 2023 a fost votată suma de 100.000 lei pentru elaborarea documentației tehnico-economică pentru realizarea unui parc arheologic care  includea și reabilitarea monumentului.

Termele romane sau fostele băi publice ale Tomisului prezintă importanță arheologică, datând din sec. III-VI. d. Chr. și sunt situate foarte aproape de Edificiul Roman cu Mozaic.
 

Inițial, pardoseala termelor era din marmura albă iar pe sub aceasta trecea un sistem de tuburi și canale ce avea rolul de încălzire, cunoscut sub numele de hypocaustum.
 
O mare parte din termele de pe vremuri au rămas necercetate, deoarece arheologii au stabilit faptul ca acestea erau extrem de întinse pe o suprafață de 100 de hectare.

 
Funcționalitatea monumentului a fost determinată pe baza unei inscripții în limba greacă în care se menționa faptul că pe acest loc se aflau băile publice. Lucrările arheologice au scos la suprafață o foarte mică parte din întregului edificiu, care îndeplinea funcția de "Lentiarion - vestiar".
 
 PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.


Citește și:

Erau năpădite de gunoaie și vegetație. Termele Romane au fost ecologizate

Parc Arheologic la Termele Romane
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțeanul supărat Primăria Constanța, întrebată despre autorizațiile de construire pentru cartierul Baba Novac! „De ce plătim taxe?“

14 Nov 2023 1134

Constănțeanul supărat Ultima modă de treceri pentru pietoni, „inaugurată" pe Șoseaua Mangaliei!

29 Oct 2023 3395

Constănțeanul supărat Pe b-dul Lăpușneanu, pistele de biciclete trec prin stațiile de autobuz. Un constănțean a făcut reclamație la Poliție. Ce răspuns a primit?

25 Oct 2023 2102

Aproape 250 de persoane fizice și juridice au depus o plângere prealabilă la Primăria Constanța. Este vizat proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului”(DOCUMENTE +FOTO)

19 Oct 2023 10314

Copaci legați cu lanțuri pe strada Recoltei 13 Bis din Palazu Mare. Locuitorii acuză o vecină, polițist local că ar făcut sesizări ca aceștia să fie tăiați! Aceasta neagă acuzațiile (FOTO +VIDEO)

11 Oct 2023 4389

Constănțeanul supărat Locuitorii de pe strada Recoltei din Palazu Mare, nemulțumiți că le-au fost smulși copacii plantați în fața caselor (GALERIE FOTO)

09 Oct 2023 2673

Constănțeanul supărat Strigăt de disperare al unei mămici - „Câinii comunitari au pus stăpânire pe cartierul Compozitorilor"!

22 Sep 2023 1932

Constănțeanul supărat Limitatoarele de viteză sunt de vină! Locuitorii de pe Bdul 1 Mai Vechi se plâng de faptul că nu se mai pot odihni din cauza vibrațiilor și a zgomotelor

19 Sep 2023 5322

Constănțeanul supărat Cetățenii din Costinești, la capătul răbdării din cauza lipsei sensului giratoriu de la intrarea în localitate! Primarul comunei susține că proiectul este în licitație la DRDP

22 Aug 2023 1042

Constănțeanul supărat Cele 24 de staţii de biciclete sunt goale, iar aproximativ 400 de biciclete zac prin depozite! Vom pedala abia anul viitor!

08 Aug 2023 1486

Constănțeanul supărat. Duzii de pe bulevardul Tomis au fost tăiați cu ordin de la primar!

01 Aug 2023 2267

Constănțeanul supărat „Bombe amplasate la fiecare intrare de bloc pe strada Nicolae Grindeanu, care pot produce pagube irecuperabile”! (GALERIE FOTO +VIDEO)

31 Jul 2023 5625

Constănțeanul supărat În ultimele luni, Vergil Chițac a inițiat cinci proiecte în avantajul unor investitori imobiliari sau politiceni controversați!

03 Jul 2023 4371

Mizerie de nedescris! Așa arată apa din lacul Tăbăcărie în zona Pescărie Mamaia

30 Jun 2023 1518

Constănțeanul supărat- „De ce pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu s-au creat casete pentru spații verzi, iar pe Șoseaua Mangaliei nu?“

28 Jun 2023 9055