Constanteanul suparat

Constănţeanul supărat Un grup de sportivi cer permisiunea şi sprijinul autorităţilor pentru reabilitarea parcului de la Palatul Copiilor


Un grup de pasionaţi de sport din Constanţa trage un semnal de alarma în legătură cu starea deplorabilă în care se găseşte zona Palatului Copiilor. Constănţenii doresc să reabiliteze, măcar estetic, o porţiune din acest - să-i spunem - parc, solicitând atât sprijinul autorităţilor, cât şi al voluntarilor de orice fel.
În acest sens, grupul de sportivi din judeţul Constanţa, membri ai unor cluburi sau practicanţi de diverse forme de mişcare pentru întreţinerea fizică, au transmis o petiţie Ministerului Educaţiei Naţionale, Primăriei Municipiului Constanţa, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa şi societăţii care asigură salubritatea în oraş.

Sportivii povestesc că recent au stabilit ca locaţie de antrenament fostul Parc al Pionierilor din municipiul Constanţa (în prezent, Palatul Copiilor). „Ne-am prezentat la această locaţie, dar în scurt timp am rămas consternaţi de priveliştea care ne-a întâmpinat: parcul pionierilor (pe care îl vom denumi în continuare parc) nu mai era aşa cum îl ştiam unii dintre noi. Parcul este neîngrijit de o bună perioadă, dată fiind abundenţa vegetaţiei ce domină peisajul. Arborii nu sunt toaletaţi, existând pericolul desprinderii unor ramuri. Terenurile de sport, acoperite odinioară de paşii grăbiţi ai sportivilor, sunt acoperite acum doar de buruieni, pământ, nepăsare şi neputinţă.

Abundenţa vegetaţiei favorizează dezvoltarea faunei urbane (câini maidanezi, şerpi), a insectelor, apariţia persoanelor dubioase şi chiar a delictelor. Parcul este situat în apropierea unei zone selecte a oraşului, vizavi de un cartier de vile, în apropierea unui centru comercial (City Mall), intrând într-un contrast puternic cu acestea. Elementele metalice (gardurile şi dispozitivele specifice sporturilor practicate pe terenuri de sport) sunt degradate în mare măsură, putând cauza accidentări. Asfaltul terenurilor şi aleilor este deformat din cauza rădăcinilor arborilor şi fisurat, putând provoca accidente chiar la o deplasare normală.

Am examinat materiale pe internet în legătură cu Palatul Copiilor şi am constatat pe portalul acestei instituţii - denumite ironic „palat” - că „în anul 1968 s-a finalizat construcţia actualului sediu, pe un teren viran, năpădit de buruieni”, fapt ce pare să revină la starea iniţială. Dincolo de lozincile întâlnite pe portal („Palatul Copiilor Constanţa contribuie alături de şcoală şi familie la formarea şi afirmarea personalităţii individuale şi creative a copiilor, în spiritul păcii, demnităţii, toleranţei, libertăţii şi solidarităţii prevăzute de Carta Naţiunilor Unite.”), nu am întâlnit imagini ale exteriorului clădirii Palatului, nici măcar la secţiunile dedicate fotbalului”, se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor.

Scopul petiţiei sportivilor este de a solicita autorităţilor abilitate ale statului să dispună şi să aplice masuri pentru reabilitarea acestui Palat, sau cel puţin a parcului. „Refuzăm să acceptam concepţia conform căreia nimic nu se poate realiza în această ţară sau că mereu este vina şi responsabilitatea altuia pentru ceea ce se întâmplă sau ceea ce ar trebui făcut. Pentru acest motiv intenţionăm ca, prin voluntariat, să încercăm să reabilităm o porţiune din acest parc, printr-o operaţiune mediatizată pe site-uri de socializare, astfel încât să convingem şi alţi voluntari să ni se alăture. Operaţiunea constă în tunderea gardului viu, eliminarea vegetaţiei (buruieni, resturi gard viu etc), a deşeurilor, precum şi depozitarea acestora în saci. Nu urmărim obţinerea unor foloase materiale sau beneficii de pe urma acestei activităţi. Solicităm instituţiilor destinatare a acestei petiţii permisiunea acestei activităţi, precum şi sprijinul pe care acestea îl pot oferi. În acest demers nu este vorba de semnatarii petiţiei, nici de reprezentanţii instituţiilor, ci de copii, de palat, de parc, precum şi de viitorul lor”, mai afirmă grupul de sportivi constănţeni.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palatul Copiilor din Constanţa îşi deschide porţile pentru un nou an şcolar

28 Sep 2019 1021

Festivitate de deschidere a anului şcolar, la Palatul Copiilor Constanţa

27 Sep 2019 422

Anunţ RADET Mai multe zone din Constanţa, fără apă caldă

23 Sep 2019 469

A IX-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru Antic pentru Elevi

30 Jul 2019 528

Festivalul Naţional de Teatru Antic pentru Elevi, la Constanța

29 Jul 2019 457

Distracţie la Gravity Park din Constanţa. Accesul, gratuit

25 Jul 2019 690

Revista presei locale

03 Jul 2019 528

Constanța. Care sunt rezultatele competiţiilor şcolare „Prietenii Pompierilor” şi „Cu Viaţa Mea Apăr Viaţa”

31 May 2019 683

Dispar calificativele la clasele I - III, dar și profesorii de educație fizică și limbi străine. În dezbatere, o nouă „arhitectură“ a educației (galerie foto)

19 Apr 2019 1343

Cei mai mici actori constănțeni se întrec la Festivalul „Căsuța de turtă dulce” (galerie foto)

20 Mar 2019 758

Descoperire macabră în apropierea Palatului Copiilor din Constanța. Ce au găsit polițiștii într-o clădire dezafectată

28 Jan 2019 941

Revista presei locale

23 Jan 2019 678

Precauţii contra urşilor Înviorare la bustul gol, la -10 grade Celsius, în zăpadă, pentru înotătorii de la Palatul Copiilor Constanţa (galerie foto)

05 Jan 2019 2343

Magia Crăciunului pe scena Palatului Copiilor Constanţa

14 Dec 2018 663

Directorii unităților de învățământ din Constanța, convocați în ședință. Ce se va discuta

05 Nov 2018 1226