Constănţeanul supărat Un grup de sportivi cer permisiunea şi sprijinul autorităţilor pentru reabilitarea parcului de la Palatul Copiilor


Un grup de pasionaţi de sport din Constanţa trage un semnal de alarma în legătură cu starea deplorabilă în care se găseşte zona Palatului Copiilor. Constănţenii doresc să reabiliteze, măcar estetic, o porţiune din acest - să-i spunem - parc, solicitând atât sprijinul autorităţilor, cât şi al voluntarilor de orice fel.
În acest sens, grupul de sportivi din judeţul Constanţa, membri ai unor cluburi sau practicanţi de diverse forme de mişcare pentru întreţinerea fizică, au transmis o petiţie Ministerului Educaţiei Naţionale, Primăriei Municipiului Constanţa, Agenţiei pentru Protecţia Mediului Constanţa şi societăţii care asigură salubritatea în oraş.

Sportivii povestesc că recent au stabilit ca locaţie de antrenament fostul Parc al Pionierilor din municipiul Constanţa (în prezent, Palatul Copiilor). „Ne-am prezentat la această locaţie, dar în scurt timp am rămas consternaţi de priveliştea care ne-a întâmpinat: parcul pionierilor (pe care îl vom denumi în continuare parc) nu mai era aşa cum îl ştiam unii dintre noi. Parcul este neîngrijit de o bună perioadă, dată fiind abundenţa vegetaţiei ce domină peisajul. Arborii nu sunt toaletaţi, existând pericolul desprinderii unor ramuri. Terenurile de sport, acoperite odinioară de paşii grăbiţi ai sportivilor, sunt acoperite acum doar de buruieni, pământ, nepăsare şi neputinţă.

Abundenţa vegetaţiei favorizează dezvoltarea faunei urbane (câini maidanezi, şerpi), a insectelor, apariţia persoanelor dubioase şi chiar a delictelor. Parcul este situat în apropierea unei zone selecte a oraşului, vizavi de un cartier de vile, în apropierea unui centru comercial (City Mall), intrând într-un contrast puternic cu acestea. Elementele metalice (gardurile şi dispozitivele specifice sporturilor practicate pe terenuri de sport) sunt degradate în mare măsură, putând cauza accidentări. Asfaltul terenurilor şi aleilor este deformat din cauza rădăcinilor arborilor şi fisurat, putând provoca accidente chiar la o deplasare normală.

Am examinat materiale pe internet în legătură cu Palatul Copiilor şi am constatat pe portalul acestei instituţii - denumite ironic „palat” - că „în anul 1968 s-a finalizat construcţia actualului sediu, pe un teren viran, năpădit de buruieni”, fapt ce pare să revină la starea iniţială. Dincolo de lozincile întâlnite pe portal („Palatul Copiilor Constanţa contribuie alături de şcoală şi familie la formarea şi afirmarea personalităţii individuale şi creative a copiilor, în spiritul păcii, demnităţii, toleranţei, libertăţii şi solidarităţii prevăzute de Carta Naţiunilor Unite.”), nu am întâlnit imagini ale exteriorului clădirii Palatului, nici măcar la secţiunile dedicate fotbalului”, se arată în scrisoarea transmisă autorităţilor.

Scopul petiţiei sportivilor este de a solicita autorităţilor abilitate ale statului să dispună şi să aplice masuri pentru reabilitarea acestui Palat, sau cel puţin a parcului. „Refuzăm să acceptam concepţia conform căreia nimic nu se poate realiza în această ţară sau că mereu este vina şi responsabilitatea altuia pentru ceea ce se întâmplă sau ceea ce ar trebui făcut. Pentru acest motiv intenţionăm ca, prin voluntariat, să încercăm să reabilităm o porţiune din acest parc, printr-o operaţiune mediatizată pe site-uri de socializare, astfel încât să convingem şi alţi voluntari să ni se alăture. Operaţiunea constă în tunderea gardului viu, eliminarea vegetaţiei (buruieni, resturi gard viu etc), a deşeurilor, precum şi depozitarea acestora în saci. Nu urmărim obţinerea unor foloase materiale sau beneficii de pe urma acestei activităţi. Solicităm instituţiilor destinatare a acestei petiţii permisiunea acestei activităţi, precum şi sprijinul pe care acestea îl pot oferi. În acest demers nu este vorba de semnatarii petiţiei, nici de reprezentanţii instituţiilor, ci de copii, de palat, de parc, precum şi de viitorul lor”, mai afirmă grupul de sportivi constănţeni.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Palatul Copiilor Constanța Matei Silivestru, cinci medalii (trei de aur) la Campionatul Național, plus a treia performanță a competiției! (GALERIE FOTO)

23 Apr 2024 451

Prima ediție a Festivalului Județean de Folclor „Ritm și Culoare“, deschisă la Tulcea (GALERIE FOTO)

20 Apr 2024 469

Florin Mitroi, candidatul PNL pentru președinția CCJ vrea să reabiliteze Palatul Copiilor aflat într-o paragină de nedescris (VIDEO)

19 Apr 2024 535

Palatul Copiilor Constanța „Evadare“ în lumea subacvatică, facilitată de scafandri. „Am trăit cu toții o experiență inedită“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

11 Apr 2024 759

Inspectoratul Școlar Județean Constanța inițiază Proiectul județean „Verde creativ- Adoptă un spațiu“

03 Apr 2024 740

Acțiuni de prevenire ale consumului de droguri, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța

28 Mar 2024 626

Palatul Copiilor Constanța Înotătorii, patru medalii și recorduri personale în Grecia, la „Ivanofeia“, întrecere internațională (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1419

Inspectoratul Școlar Județean Constanța Etapa județeană a Concursului Național „Made for Europe 2024”

23 Mar 2024 1249

„Natura Urbană – Oxigen pentru Constanța” O nouă viață pentru Palatul Copiilor din Constanța

03 Mar 2024 663

Constanța. Palatul Copiilor natație Matei Diaconescu, mezinul echipei, a împlinit zece ani. Cadoul și l-a făcut la concursul de la Târgoviște! (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 Mar 2024 1557

Primăria Constanța „Cetățenii din municipiu, invitați să se implice în activitățile de regenerare urbană a Palatului Copiilor”

15 Feb 2024 688

Județul Constanța, pe locul I la numărul de laboratoare inteligente

19 Jan 2024 1005

Natație Constanța Matei Silivestru, medalii de aur și de argint și record național (GALERIE FOTO)

20 Dec 2023 1039

Palatul Copiilor Constanța Înotătorul Matei Silivestru a corectat un record național, în Slovenia, la Concursul Țărilor Central Europene (GALERIE FOTO)

28 Nov 2023 1593

Ziua Dobrogei, marcată de elevii din județul Constanța! Spectacol impresionant pe scena Palatului Copiilor Constanța

14 Nov 2023 1294