Ruine şi gunoaie pe strada Munţii Tatra Fostul sediu al Spitalului Universitar CF Constanţa, uitat de autorităţi? Ce spun reprezentanţii DSP Constanţa (galerie foto)

În cartierul Palas, pe strada Munţii Tatra, de ani buni, sediul fostului Spital Universitar CF Constanţa, un imobil de două etaje, zace în paragină şi uitare. Clădirea nu mai are nici acoperiş, nici uşi, nici ferestre, iar scara interioară a rămas fără balustradă, care a căzut pradă hoţilor de fier vechi. Aflat într-o stare avansată de degradare, imobilul abandonat reprezintă un pericol pentru cei care se aventurează să îi calce pragul, mai ales că bucăţi de tavan stau să cadă.
 
 
Cea mai mare problemă a locuitorilor din zonă sunt gunoaiele aruncate în curtea fostei unităţi sanitare. Mai mult, aici şi-a găsit adăpost şi o haită de câini maidanezi, care îi terorizează pe constănţenii din vecinătate. Mai mult decât atât, la câţiva metri distanţă de fostul sediu al Spitalului Universitar CF Constanţa se află Şcoala Gimnazială nr. 20!
 
Un constănţean, Mircea M., a trimis o sesizare cotidianului ZIUA de Constanţa, în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de lipsa de reacţie a autorităţilor privind starea acestei clădiri. „Este vorba despre vechiul spital CFR, acum o ruină care stă să cadă din moment în moment. Situată pe un teren de circa 5000 mp, parţial împrejmuit, între străzile Munţii Tatra şi Vifor Haiducul, la şase metri distanţă de Şcoala Generală nr. 20, în cartierul Palas, curtea este un focar de infecţie pentru copiii care frecventează şcoala şi nu numai. Plină de gunoaie şi animale moarte, emanând un miros pestilenţial, curtea este loc de joacă pentru unii copii care se aventurează să urce până la etajul trei al periculoasei clădiri. Primăria a răspuns verde în faţă că atribuirea proprietăţii este incertă şi că nu dispune de fonduri pentru igienizarea locului, iar ISU s-a spălat pe mâini trasând sarcini Primăriei“, ne-a scris constănţeanul.
 
Am fost şi noi, ieri, pe strada Munţii Tatra, unde am discutat cu cei care locuiesc în imediata vecinătate a fostului Spital Universitar CF Constanţa. „Suntem disperaţi. Cândva, aici o era o clădire frumoasă, avea şi o grădină în jurul ei, cu bănci, flori. Acum, iată ce a rămas! Seara se adună mai mulţi rromi, aprind focul în clădire. Ne este frică să nu provoace vreun incendiu“, ne-a spus o doamnă care locuieşte pe strada respectivă.
 
Vechiul sediu al Spitalului Universitar CF Constanţa a fost cedat în anul 2003 de către Ministerul Transporturilor Ministerului Sănătăţii, cu titlu de gratuitate, iar Spitalul Universitar CF a fost mutat în sediul de pe Bulevardul 1 Mai. Din luna aprilie 2017, după mai multe demersuri, Ministerul Sănătăţii a trecut imobilul în administrarea Direcţiei de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa.
 
„Am făcut mai multe demersuri pentru a o trece în administrarea direcţiei. Şi iată că, de anul trecut, imobilul este în administrarea noastră. Anul trecut am igienizat clădirea şi curtea. O vom face şi în acest an. Trebuie să stabilim cu ce firmă de salubrizare vom face curăţenie. Din păcate, cei din zonă aruncă gunoaiele în curea fostului sediu al spitalului. Oamenii trebuie să înţeleagă şi ei să nu mai arunce gunoaiele în acel loc“, a explicat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, Cristina Schipor, şefa Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) a Judeţului Constanţa.
 
În aceeaşi ordine de idei, şefa DSP Constanţa ne-a anunţat că a discutat cu preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, despre posibilitatea înfiinţării unui spital pentru copii, care va funcţiona în fostul sediu al Spitalului Universitar CF Constanţa.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DSP Constanța dorește completarea Cartei viitorului Spital de Pediatrie

06 Dec 2021 1888

Primul pas pentru înființarea Spitalului de Pediatrie din Constanța. Unde va fi amplasat

07 May 2021 5048