UPDATE Constănțeanul supărat. În casa e ca în iglu, întreținerea costă 720 lei la un apartament de 2 camere!




Un constănțean ne-a transmis mai multe fotografii prin care demonstrează că într-o zi friguroasă de februarie, în care termometrele nu depășesc -3 grade C, într-un apartament situat în centrul orașului pe Bulevardul Ferdinand, căldura furnizată de CET și Termoficare Constanța SRL este o bătaie de joc.

„ Un calorifer dintr-un apartament cu 2 camere din blocul SNC (scara B), de pe Bd. Ferdinand 62, cu un termometru pe el, care indică 30 grade. Ca să-ți faci o idee, un calorifer care indică 30 grade este aproape rece sus și rece jos. Afară ninge.
Un al doilea termometru măsoară câtă căldură face Termoficare Constanța în baia aceluiași apartament: 16,6 grade.
Același termometru măsoară câtă căldură face Termoficare Constanța în bucătăria aceluiași apartament: 17,2 grade", spune constănțeanul supărat.

 
În aceste condiții, constănțeanul îi întreabă pe conducătorii orașului și pe cei ai celor două societăți:

„Poți face baie unui copil de 1 an la 16,6 grade, sau îl torturezi cu mâna ta? Dar unuia de 4 ani?
 
„Paradoxal, când afară erau 12 grade, caloriferele scoteau 38-40 grade pe termometru și frigeau. Acum când ninge și avem mai multă nevoie de aceste grade, Termoficare Constanța scade puterea lăsându-ne în frig. Este o problemă de: Gândire? Management? Pile de partid? Incompetență? Delăsare? Rea voință? Toate cele de mai sus?

Au majorat brutal gigacaloria în acest context economic negru. Dar plătim preț mai mare și primim căldură mai puțină. Cum e asta echitabil?

Termoficare Constanța merită să existe în forma actuală? Managerii merită să conducă? Primarul și consilierii își merită demnitățile? Politicienii merită ceva, orice?", mai spune constănțeanul supărat.
 
Acesta mai spune că în ciuda acestei situații, întreținerea pentru decembrie 2022 a costat 720 lei la apartamentul de 2 camere menționat. 

Cu toate acestea în casă e ca în iglu iar bărbatul spune că este nevoit să folosească suplimentar: calorifer electric, aer condiționat, reșou electric, ca să poată sta în casă fără pufoaică iar când sunt avarii, se mută la părinți.

 
Directorul Termoficare Constanța SRL, Liviu Popa a declarat că nu este un secret faptul că CET nu are capacitatea să furnizeze agentul termic la o temperatură care să facă față frigului de afară, pentru că se tem de avarii care ar putea lăsa orașul fără căldură și apă caldă. Acesta a mai adăugat că va trimite o echipă la adresă pentru a verifica instalația care este posibil să fie extrem de veche , dat fiind că și blocul SNC este unul dintre cele vechi clădiri din oraș.



Biroul de presă al Primăriei a transmis și un punct de vedere al primarului Chițac referitor la problemele reclamate de cetățenii care nu beneficiază de căldură:


Mă simt nevoit să reiau subiectul termoficării din Constanța, dat fiind că problemele inerente care apar pe rețeaua încă neînlocuită sunt exploatate mediatic și emoțional, nu doar în dezinteresul Primăriei, ci și al dumneavoastră.
 
În primul rând, trebuie să spun că îmi pare foarte rău că vechiul sistem cedează cu atâta ușurință, lăsând școli și cartiere întregi fără căldură în mijlocul iernii. Este rușinos că se întâmplă asta. Pe de altă parte, acesta este argumentul cel mai de preț pe care îl avem pentru mega-proiectul pe care l-am început și prin care înlocuim aceste conducte vechi de zeci de ani de sub oraș.
 
Știu că lucrările produc disconfort, știu că mulți dintre dumneavoastră ați ajuns la limita răbdării, dar mai știu și că majoritatea covârșitoare ați înțeles gravitatea situației în care se află Constanța și necesitatea absolută a acestor lucrări. Iar pentru asta vă mulțumesc.
 
Sigur, fiind un proiect de asemenea calibru, nu poate fi realizat de azi pe mâine. Sunt lucrări gigantice, consumatoare de bani, timp și nervi, dar care ne vor salva din această situație stânjenitoare.
 
Ceea ce pățim astăzi reprezintă nota de plată pentru că, deși aveam o rețea veche de aproape 50 de ani ce trebuia casată la începutul anilor 2000, administrațiile anterioare au preferat să peticească și să cârpească în loc să își asume un proiect de modernizare precum acesta, care mai degrabă le-ar fi enervat electoratul. Dar, după cum am promis, noi ne asumăm să facem lucrurile cum trebuie.
 
După cum spuneam, toate aceste lucrări se vor traduce nu numai prin eliminarea avariilor, ci și prin costuri mai mici. Condițiile tehnice precare ale rețelei au generat mărirea prețului gigacaloriei și implicit a subvenției. Pe scurt, costul gigacaloriei a ajuns în prezent la neverosimila sumă de 1100 de lei, sumă din care populația a plătit 450 de lei, restul fiind completat de la bugetul local.
 
Zeci de ani ne-am furat căciula unul altuia pentru că banii cheltuiți pe subvenție s-au risipit aiurea. Dacă ar fi fost investiți în schimbarea rețelelor termice, realitatea de astăzi ar fi fost cu totul alta. În atare situație, avem pierderi între 250 de tone pe oră când sistemul funcționează normal și, când sunt avarii majore, 450 tone pe oră. Apa pierdută înseamnă bani risipiți, pentru că aceasta trebuie completată în instalație de la sursa RAJA.
 
Primele trei etape ale proiectului au termen de finalizare data de 31 decembrie a acestui an. Am înlocuit deja 11 km din cei 38 km de traseu. Etapa a patra va presupune înlocuirea și modernizarea a încă aproximativ 23 km de rețele secundare, iar acum pregătim documentația pentru etapa a cincea.
 
Așadar (nu îmi place deloc să spun asta, dar trebuie să subliniez încă o dată adevărul pentru că este dreptul dumneavoastră să-l știți), aceste probleme vor mai apărea până când vom reuși să înlocuim conductele vechi și găurite cu altele noi care să ne asigure cel puțin 20 de ani de acum înainte.
 
Cu toate acestea, să știți că rezultatele încep să se vadă. La începutul mandatului, în octombrie 2020, aveam în jur de 3 avarii pe zi. Acum, avariile s-au redus pentru că o parte din tubulatura infrastructurii de transport a agentului termic a fost definitivată.
Fără aceste lucrări și dacă am fi continuat metoda de lucru patentată în ultimii 20 de ani la Constanța, cel mai probabil că sistemul ar fi fost complet nefuncțional pentru foarte multă vreme".



Citește și:

Încă o avarie la Constanța! Țâșnește apă fiartă din asfalt pe strada Semănătorului! (GALERIE FOTO+VIDEO)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constănțeanul supărat Un copac înclinat din cartierul Km. 4-5 sperie locuitorii din zonă. Un bărbat a sesizat Primăria Constanța

08 Apr 2024 898

Constănțeanul supărat Un student la medicină și logodnica sa, lăsați în câmp, la Constanța, de șoferul Bolt! „Am fost lăsați în mijlocul câmpului, în mijlocul drumului...”

05 Apr 2024 3030

Constănțeanul supărat Primăria Constanța, întrebată despre autorizațiile de construire pentru cartierul Baba Novac! „De ce plătim taxe?“

14 Nov 2023 1264

Constănțeanul supărat Ultima modă de treceri pentru pietoni, „inaugurată" pe Șoseaua Mangaliei!

29 Oct 2023 3546

Constănțeanul supărat Pe b-dul Lăpușneanu, pistele de biciclete trec prin stațiile de autobuz. Un constănțean a făcut reclamație la Poliție. Ce răspuns a primit?

25 Oct 2023 2599

Aproape 250 de persoane fizice și juridice au depus o plângere prealabilă la Primăria Constanța. Este vizat proiectul „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a municipiului”(DOCUMENTE +FOTO)

19 Oct 2023 10494

Copaci legați cu lanțuri pe strada Recoltei 13 Bis din Palazu Mare. Locuitorii acuză o vecină, polițist local că ar făcut sesizări ca aceștia să fie tăiați! Aceasta neagă acuzațiile (FOTO +VIDEO)

11 Oct 2023 4605

Constănțeanul supărat Locuitorii de pe strada Recoltei din Palazu Mare, nemulțumiți că le-au fost smulși copacii plantați în fața caselor (GALERIE FOTO)

09 Oct 2023 2838

Constănțeanul supărat Strigăt de disperare al unei mămici - „Câinii comunitari au pus stăpânire pe cartierul Compozitorilor"!

22 Sep 2023 2048

Constănțeanul supărat Limitatoarele de viteză sunt de vină! Locuitorii de pe Bdul 1 Mai Vechi se plâng de faptul că nu se mai pot odihni din cauza vibrațiilor și a zgomotelor

19 Sep 2023 5453

Constănțeanul supărat Cetățenii din Costinești, la capătul răbdării din cauza lipsei sensului giratoriu de la intrarea în localitate! Primarul comunei susține că proiectul este în licitație la DRDP

22 Aug 2023 1162

Constănțeanul supărat Termele Romane sunt iar acoperite de bălării. Monumentul istoric este domeniul public al municipiului (VIDEO)

16 Aug 2023 1476

Constănțeanul supărat Cele 24 de staţii de biciclete sunt goale, iar aproximativ 400 de biciclete zac prin depozite! Vom pedala abia anul viitor!

08 Aug 2023 1648

Constănțeanul supărat. Duzii de pe bulevardul Tomis au fost tăiați cu ordin de la primar!

01 Aug 2023 2356

Constănțeanul supărat „Bombe amplasate la fiecare intrare de bloc pe strada Nicolae Grindeanu, care pot produce pagube irecuperabile”! (GALERIE FOTO +VIDEO)

31 Jul 2023 5774