Acordul încheiat între MAI și BOR a fost modificat. Slujba de Inviere, oficiată fără credincioși în biserică. Lumina nu se mai primește în stradă



Ministrul de Interne, Marcel Vela face declaraţii de presă chiar în aceste momente, după ce președintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului să renunțe la acordul încheiat între MAI și BOR. Șeful statului a spus că numărul noilor cazuri, la fel și al deceselor, așa că nu există niciun motiv de relaxare și trebuie să rămânem în continuare în casă.
Vela a anunțat marți seară că, potrivit unui acord MAI-BOR, românii vor putea merge la biserică vineri și sâmbătă pentru a primi "pâinea binecuvântată”, în timp ce lumina de Înviere va fi distribuită oamenilor de către polițiști, jandarmi și voluntari.

Marcel Vela anunță că a avut o nouă discuție cu Patriarhul Daniel și au ajuns la un nou acord pentru a revizui unele măsuri.
Având în vedere estimările recente ale specialiștilor privind extinderea epidemiei, acordul din 14 aprilie se modifică astfel:
- Slujbele din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumării BOR și a ordonanțelor militare, fără participarea credincioșilor în incinta sau în afara bisericilor
- Pâinea sfințită va fi distribuită de domiciliul credincioșilor de către personalul clerical și voluntari, vineri și sâmbătă, între 8.00-17.00 și în prima zi de Paște
- Sfanta lumina va fi distribuita in biserici, iar apoi voluntarii vor asigura distribuirea Sfintei Lumini catre credinciosi.
- Credinciosii vor primi Pastele si Lumina din pragul casei sau de la fereastra. La blocuri acestea vor fi inmanate unui reprezentant desemnat de presedintele de asociatie.
- În spitalele fără preot și în centrele sociale și de carantină Lumina va fi distribuită de cadre ale MAI
-Voluntarii, nu mai mult de cinci pentru fiecare parohie, vor asigura distribuirea Sfintei Lumini catre credinciosi, avand asupra lor cartea de identitate, manuși și mască.

ACORD

Având în vedere estimările recente ale specialiştilor referitoare la extinderea pandemiei în următoarele două săptămâni, pentru a spori măsurile de prevenire a infecţiei cu noul coronavirus, Acordul Patriarhiei Române şi Ministerului Afacerilor Interne, din data de 14 aprilie 2020, se modifică după cum urmează:

 
 1. Slujbele religioase din noaptea de Înviere se vor oficia cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică, fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

2. Pâinea binecuvântată, în formă de prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti (sfinţită joi, 16 aprilie 2020), va fi distribuită la domiciliul credincioşilor din toate parohiile de către personalul clerical şi voluntarii din parohie, vineri, 17 aprilie 2020 şi sâmbătă, 18 aprilie 2020, în intervalul orar 08.00 - 17.00, şi în prima zi de Paşti, între orele 06.00 -12.00, la solicitarea credincioşilor.


3. Sfânta Lumină va fi distribuită în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, 18 aprilie 2020, începând cu ora 20.00.

4. Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.

5. Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

6. În spitalele unde nu există preot de caritate, cadrele Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune în noaptea de Înviere vor distribui Sfânta Lumină acestor unităţi, precum şi centrelor sociale şi centrelor de carantină.

7. Structurile coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţie locală şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale) vor asigura ordinea publică pe toată durata distribuirii Paştilor şi a Sfintei Lumini, precum şi respectarea reglementărilor prevăzute în ordonanţele militare privind eliminarea riscului de răspândire a noului coronavirus.

 







Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotbaliste de la Farul Constanța, la lotul național Under-17. Tricolorele își măsoară forțele cu jucătoarele din Bosnia - Herțegovina

05 Aug 2022 1504

Ce ne va dezvălui telescopul spațial James Webb pe data de 12 iulie. Au fost anunțate și obiectele pe care le vom vedea în imagini

10 Jul 2022 1207

„Am renunțat la gradul de colonel“ Fostul jurist al ISU „Dobrogea“ a dat în judecată ISU „Dobrogea“, după procesul intentat chestorului Despescu și lui Marcel Vela

02 Apr 2022 5958

Farul Constanța Fotbalista Alexandra Boboc, în tabăra de pregătire preolimpică dedicată junioarelor Under-15

03 Mar 2022 2397

Juristul ISU „Dobrogea“ nu renunță la procesul intentat chestorului Bogdan Despescu și lui Marcel Vela, fostul ministru de Interne (DOCUMENT)

30 Nov 2021 3242

Chestorul general de poliție Bogdan Despescu și Marcel Vela, fostul ministru de Interne, dați în judecată la Constanța. Pronunțare

26 Oct 2021 6152

Chestorul Despescu și Marcel Vela, fostul ministru de Interne, așteptați azi la Tribunalul Constanța

11 Oct 2021 9969

Juristul ISU Constanța i-a dat în judecată pe chestorul Bogdan Despescu și pe Marcel Vela, fostul ministru de Interne. Cum s-a terminat procesul

07 Jul 2021 3342

Declinare în dosarul juristului ISU Dobrogea Chestorul Despescu și Marcel Vela, fostul ministru de Interne, proces și la Tribunalul Constanța

01 Jun 2021 3965

Chestorul Bogdan Despescu și Marcel Vela, fostul ministru de Interne, chemați în instanță de juristul ISU Constanța. Avem prima decizie

22 Apr 2021 5540

Chestorul Bogdan Despescu și Marcel Vela, fostul ministru de Interne, dați în judecată de juristul ISU Constanța

01 Apr 2021 9892

Premierul interimar Ciucă, prezent, la inaugurarea Punctului Mobil de colectare de plasmă convalescentă

20 Dec 2020 1626

Posturi vacante la IPJ Constanța pentru Biroul Protecția Animalelor. Liber la angajări

19 Dec 2020 6297

Mesaj de condoleanțe, transmis de Marcel Vela, după moartea fost subsecretarului de stat al MAI

13 Dec 2020 2099

Ordinul de suplimentare a personalului IGSU, semnat de Marcel Vela

11 Dec 2020 1765