Anghel (ANPC), despre operatorii de pe plaje Dacă firmele informează corect, vina încălcării distanţării sociale e a consumatorilor

Antreprenorii care operează pe plajele de pe litoralul românesc nu sunt vinovaţi de încălcarea de către clienţi a măsurilor de distanţare socială, atunci când i-au informat cu claritate pe aceştia cu privire la respectarea măsurilor legale, susţine directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Paul Anghel, scrie Agerpres.

"Când se termină grija (firmelor - n. r.) faţă de povestea asta cu aglomeraţia în zona de plajă? Se termină în momentul în care informarea dumneavoastră, a operatorului economic către consumator, este la loc vizibil, este completă, corectă şi precisă, le spuneţi care e distanţa socială pe care trebuie să o păstreze şi toate celelalte. În condiţiile în care există şi consumatori care nu respectă acest lucru, în acel moment nu mai cade în sarcina dumneavoastră şi nu mai e vina dumneavoastră dacă nu se respectă distanţa socială, dacă se trag mai multe şezlonguri în acelaşi spaţiu. Noi am găsit situaţiile acestea pe plajele de pe litoralul românesc şi niciodată nu a fost sancţionat operatorul economic. De fiecare dată, în primă instanţă comisarii s-au adresat consumatorilor, atrăgându-li-se atenţia asupra distanţei sociale", a afirmat, marţi, directorul general al ANPC, într-o discuţie cu antreprenorii, organizată de Clubul Oamenilor de Afaceri Liberali.

La rândul său, preşedintele ANPC, Eduardt Cozminschi, a subliniat că instituţia pe care o conduce nu va sancţiona firmele din domeniul HoReCa atunci când este evident că aceia care încalcă legislaţia de combatere a pandemiei sunt clienţii.

"Există discernământ al autorităţilor în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor referitor la vinovăţie. Este clar că nu vom sancţiona operatorul economic dacă este evident că vinovat (de încălcarea legilor de distanţare fizică - n. r.) este consumatorul", a precizat Cozminschi.

Cu privire la solicitarea oamenilor de afaceri liberali de a fi aplicată mai des Legea prevenţiei în cadrul controalelor ANPC, preşedintele instituţiei a subliniat că sancţiunile se vor aplica întotdeauna în cazurile în care neregulile constatate nu intră sub legislaţia privind prevenţia.

"Legea prevenţiei încearcă să reglementeze nişte instrumente care încearcă să prevină aplicarea unor sancţiuni, iar această lege face trimitere la acele contravenţii care pot face obiectul prevenirii. Trebuie să fim foarte clar înţeleşi: nu orice contravenţie, nu orice încălcare a legii implică şi măsura prevenirii. Fără discuţie, acolo unde lucrurile nu intră sub această lege a prevenirii se va aplica sancţiune. Din perspectiva Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, în primul rând şi datorită contextului generat de această pandemie, suntem conştienţi că toţi agenţii economici au probleme din acest punct de vedere. Aceasta a fost şi ideea în care am încercat să aplicăm cât mai des Legea prevenţiei. În completarea Legii 270/2017, există hotărârea Guvernului nr. 33 din 2018, unde sunt prevăzute foarte clar acele contravenţii şi cazuri în care se poate aplica Legea prevenţiei", a menţionat Eduardt Cozminschi.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ANPC anunță că va controla produsele de post, în perioada următoare

17 Mar 2024 568

Cum să fii în siguranță când faci cumpărături online. Ghidul ANPC

18 Feb 2024 664

Cum să alegi cadouri sigure și autentice de Sf. Valentin și Dragobete. Sfaturile Directorului ANPC

11 Feb 2024 666

Avertisment pentru părinți de Moș Nicolae! Cadouri care pot reprezenta un pericol

03 Dec 2023 820

ANPC Lukoil Ciolpani, sancționată cu amendă aspră și oprirea temporară. Ce nereguli s-au depistat

17 Nov 2023 1008

Directorul general al ANPC „Cumpărați produse alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate“

14 Nov 2023 809

Recomandări pentru Black Friday. Iată ce trebuie să știm

03 Nov 2023 971

Începe un nou an școlar! Sfaturi utile pentru părinți și elevi

31 Aug 2023 757

Reduceri de prețuri în această perioadă. Sfaturile ANPC pentru românii care fac cumpărături

17 Aug 2023 799

Comisar ANPC agresat fizic și verbal în timpul unui control la un operator economic (VIDEO)

02 Aug 2023 1065

Paul Anghel, ANPC „Canalul care face legătura dintre Siutghiol și Lacul Tăbăcăriei din Satul de Vacanța-Mamaia, focar de infecție“ (VIDEO)

21 Jul 2023 1375

Lista deținuților politic exterminați la lucrările de la Canalul Dunăre - Marea Neagră! Studiu de caz Lagărul 9 Culme (FOTO+VIDEO)

13 Jun 2023 1881

LIVE Comandamentul Litoral 2023, lansat de ANPC (FOTO+VIDEO)

12 Jun 2023 1970

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 23 mai 2023

24 May 2023 1245

ANPC, recomandări pentru 1 mai. Cum să alegem micii și berea

28 Apr 2023 1080