Avertismentul OMS Omicron ar putea duce la ”un număr mare de spitalizări”, chiar dacă se dovedeşte o variantă mai puţin periculoasă

Propagarea rapidă a variantei Omicron va suscita ''un număr mare de spitalizări'' ale bolnavilor de COVID-19, chiar dacă această variantă se dovedeşte mai puţin periculoasă decât predecesoarea, a avertizat marţi biroul regional pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

''O creştere rapidă a Omicron, aşa cum constatăm în mai multe ţări, chiar dacă se combină cu o formă a bolii mai puţin gravă, va determina cu toate acestea un număr ridicat de spitalizări, în special în rândul celor nevaccinaţi'', a declarat pentru AFP Catherine Smallwood, unul dintre principalii responsabili din cadrul OMS Europa.


În faţa incertitudinilor referitoare la noua variantă detectată pentru prima dată la sfârşitul lui noiembrie în Africa de Sud, statele ezită între restricţii stricte şi o strategie mai suplă, ca urmare a indiciilor referitoare la gravitatea mai redusă a variantei Omicron.

''Este prea devreme pentru a putea spune dacă valul Omicron va fi mai grav sau mai puţin grav decât Delta'', a subliniat Smallwood ''chiar dacă datele preliminare referitoare la populaţiile afectate în primul rând în Europa (Anglia, Scoţia, Danemarca) arată că Omicron ar putea cauza un risc mai redus de spitalizare în comparaţie cu Delta''.


Smallwood, specialistă în răspunsul de urgenţă în faţa pandemiei, a recomandat interpretarea ''cu prudenţă'' a acestor date preliminare întrucât, până în acest moment, cazurile analizate vizează în special ''populaţii tinere şi cu o stare bună de sănătate din ţări cu rate mari de vaccinare''.

''Nu am văzut încă impactul pe care Omicron îl are asupra grupurilor cele mai vulnerabile: persoane vârstnice care nu au finalizat încă schema completă de vaccinare'', a afirmat expertul.

Mult mai contagios, probabil mai puţin sever: la o lună de la identificarea sa în Africa de Sud, oamenii de ştiinţă au început să descifreze mai bine varianta Omicron, fără să poată spune încă în ce măsură va schimba traiectoria pandemiei de COVID-19.


Ce arată mai multe studii venite din Africa de Sud, Scoţia şi Anglia


Din primele studii venite din Africa de Sud, Scoţia şi Anglia săptămâna trecută rezultă că Omicron pare să determine mai puţine spitalizări în comparaţie cu Delta.

Potrivit acestor date, încă incomplete şi care trebuie interpretate cu prudenţă, Omicron ar putea fi cu 35% până la 80% mai puţin sever decât Delta.

Alţi experţi subliniază însă că o mai mare contagiere poate anihila avantajul unei variante mai puţin periculoase, în contextul în care numeroase ţări anunţă număr record de cazuri de la debutul pandemiei.

Experţii nu ştiu nici dacă această gravitate aparent mai puţin severă face parte din caracteristicile intrinseci ale variantei sau dacă este determinată de faptul că loveşte în populaţii imunizate deja parţial (prin vaccinare sau ca urmare a unei infecţii precedente). Sursa : Agerpres 

Sursa foto: Pixabay 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

INSP 38% dintre cazurile confirmate cu Omicron, în săptămâna 2 - 8 mai, sunt cu subvarianta BA.2

10 May 2022 465

Agenţia Europeană a Medicamentului Când ar putea primi aprobarea UE vaccinurile împotriva variantei Omicron

05 May 2022 525

INSP 150 de cazuri de COVID-19 cu tulpina Omicron în săptămâna 18 - 24 aprilie

26 Apr 2022 542

Un booster bivalent dezvoltat de Moderna, mai eficient împotriva Omicron decât cel inițial

19 Apr 2022 514

INSP. 265 de cazuri de COVID-19 cu varianta Omicron, în săptămâna 4 - 10 aprilie

13 Apr 2022 551

Experții chinezi, reticenți față de relaxarea restricțiilor anti-Covid. „Virusul suferă constant mutaţii”

11 Apr 2022 644

OMS. Noua varianta Deltacron are un nivel redus de circulație

17 Mar 2022 704

O țară din Europa va elimina de sâmbătă uzul obligatoriu al măştilor sanitare în spaţiile deschise

03 Mar 2022 682

Evoluția pandemiei Impactul răspândirii variantei Omicron (DOCUMENT)

01 Mar 2022 696

Scade numărul de infectări cu SARS – CoV – 2 la nivel național. Care este situația la Constanța

25 Feb 2022 876

Studiu Reinfectările cu subvariante Omicron ale SARS-CoV-2 sunt rare

22 Feb 2022 820

INSP Evoluția răspândirii variantei Omicron, pe teritoriul României

21 Feb 2022 671

Alexandru Rafila „Tulpina Omicron devine dominantă. Peste 95% din totalul secvenţierilor arată că sunt cu această tulpină” (VIDEO)

21 Feb 2022 732

Germania plănuieşte relaxarea restricţiilor de călătorie legate de COVID-19

20 Feb 2022 666

Raport Covid. Câte persoane sunt izolate la domiciliu în județul Constanța

20 Feb 2022 702