Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

CCINA Constanţa despre avizarea cazurilor de forță majoră în contextul pandemiei COVID 19

Condițiile actuale, în care se desfășoară activităţile economice, prin reducerea activității, impunerea de restricții, etc, trebuie abordate și în contextul clauzelor contractuale înscrise în contractele dintre operatorii economici.     
                                               
Atributul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța este de a analiza și aviza favorabil cazurile de forță majoră, la solicitarea unui agent economic, aviz care să confirme imposibilitatea executării obligațiilor contractuale, dar numai cu condiția îndeplinirii cumulative a prevederilor Codului Civil.

Astfel, pandemia Covid-19, chiar dacă, în prezent, este un eveniment de notorietate, poate constitui caz de forță majoră doar dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de Codul civil, respectiv: 
 
(i) evenimentul este cu certitudine unul extern de voința părților;
(ii) imprevizibilitatea trebuie analizată în raport de cazul concret invocat, astfel, deși s-ar putea argumenta că amenințarea Covid-19 a apărut deja din decembrie anul trecut, realitatea este că pe piața locală abia încep să resimtă efectele concrete ale pandemiei;
(iii) condiția ca situatia să fie de neînlăturat este din nou de analizat, de la caz, la caz, urmând ca părțile să facă o analiză concretă a evenimentului generator și a legăturii de cauzalitate între eveniment și obligația care trebuia executată.
 
Includem, mai jos, câteva exemple din cazuri reale: imposibilitatea executării obligației de livrare a unor produse, în baza unui import, din orice țară care și-a închis granițele, întârzierile cauzate de intrarea în carantină a personalului navigant pentrunavelesositeînradaportului la descărcare/încarcare, care trebuie să aștepte expirarea perioadei de carantină,  etc.

În orice caz, este de precizat că niciun eveniment exterior nu poatej ustifica o imposibilitate fortuită de executare dacă privește bunuri de gen – ce pot fi înlocuite, precum obligația de a plăti o suma de bani.

Este important de precizat că, în cadrul contractului încheiat între părți ar trebui să existe inserată clauza de forță majoră, chiar dacă nu este menționată expres cauza existenței unei pandemii.

În acest context, CCINA și-a restrâns activitatea cu publicul, însă, pentru eliberarea avizelor de forță majoră, vă rugămsă ne contactați pe adresa: ruxandra.serescu@ccina.ro sau telefon 0732520095, iar pentru eliberarea certificatelor de origine pe adresa  adriana.barothi@ccina.ro sau telefon 0731055046.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CCINA Constanța Curs de calificare "Administrator de condominii"

16 Sep 2020 507

Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanța Webinarul și evenimentul de matchmaking Blue Growth

02 Jun 2020 504

Când își va relua activitatea Curtea de Arbitraj Comercial și Maritim Constanța

05 May 2020 799

Măsuri de restrângere a activității CCINA Constanța pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului COVID 19

18 Mar 2020 744

Vizita Excelenței Sale Nurbakh Rustemov, la Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură Constanţa (galerie foto)

27 Feb 2020 576

CCINA Constanţa deschide sezonul cumpărăturilor din această primăvară. Târgul Naţional TINIMTEX, la o nouă ediţie

18 Feb 2020 2718

Delegaţie din Voivodina în vizită la CCINA Constanţa. A fost semnat un acord de cooperare

13 Feb 2020 969

CCINA Constanţa anunţă consultarea mediului de afaceri din judeţ

22 Jan 2020 2415

Organizat de CCINA Constanța Târgul național TINIMTEX, ediție de oferte speciale

20 Jan 2020 1027

Ziua Porţilor Deschise, la Centul Enterprise Europe Network Dănuţ Jugănaru, directorul CCINA Constanţa - „Nu avem destule firme deschise către inovaţie, care să-şi internaţionalizeze afacerile“

11 Dec 2019 1016

Ziua Porților Deschise, la Centrul Enterprise Europe Network din cadrul CCINA Constanța

05 Dec 2019 800

Premiere Sterk Plast SRL, câştigătoarea Trofeului Creativităţii, oferit de CCINA şi OSIM Bucureşti (galerie foto)

28 Nov 2019 2465

UPDATE CCINA Constanța a anunțat câștigătorii „Trofeului creativității” din acest an (galerie foto)

27 Nov 2019 1168

Festivitatea „Trofeul creativităţii”, organizată de CCINA şi Centrul Enterprise Europe Network, la o nouă ediţie

27 Nov 2019 1911

Consilierul economic şi comercial din cadrul Ambasadei Republicii Populare Chineze ȋn România, vizită de lucru la CCINA Constanța

26 Nov 2019 633