Concediile medicale pentru perioadele de izolare sau carantină. Precizări importante de la CNAS

  • Pacientul care a statu în carantină sau izolare trebuie să anunțe medicul de familie
  • Doar așa vor putea primi documentele pentru concediul medical
 
 
Este important de știut că pentru eliberarea concediilor medicale pentru carantină şi izolare persoanele asigurate trebuie să transmită medicilor de familie deciziile de carantină sau izolare primite din partea Direcţiei de Sănătate Publică, deoarece medicii nu primesc automat aceste decizii, potrivit unor clarificări ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
 

Concediul medical de carantină

 
Persoana asigurată poate obţine concediul medical de carantină doar pe baza unei decizii de carantină emise de DSP-urile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Această decizie trebuie transmisă medicului de familie de către persoana asigurată, iar certificatul de concediu medical de carantină se emite doar pe durata stabilită în decizia de confirmare a carantinei.
 
Decizia de carantină se emite persoanelor asigurate în următoarele situaţii:
 
  • au intrat in contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS-CoV-2;
  • au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat;
  • prezentau semne şi simptome sugestive specifice conform definiţiei de caz, dar, în urma investigaţiile paraclinice specifice, nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă.
 
Certificatele de concediu medical pentru carantină se completează, înscriindu-se codul de indemnizaţie 07, cod diagnostic 994, indiferent de locul în care a fost instituită măsura carantinei.
 

Concediu medical pentru izolare

 
CNAS explică faptul că deciziile de izolare sunt transmise direct persoanelor asigurate prin aplicaţia informatică Corona Forms de către DSP-uri, dar nu şi medicilor curanţi sau medicilor de familie.
 
Medicii primesc această decizie de izolare numai în situaţia în care persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 refuză izolarea.
 
În situaţiile în care persoana infectată cu virusul SARS-CoV-2 s-a aflat în izolare la domiciliu sau la o locaţie declarată, certificatul de concediu medical se eliberează de medicul de familie care a luat în evidenţă şi a monitorizat această persoană, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării. Indemnizaţia pentru concediul medical de izolare reprezintă 100% din baza de calcul.
 

Pentru pacienţii care prezintă sechele post-COVID-19, medicii de familie vor elibera concediu medical cu cod de indemnizaţie 01 - boală obişnuită. Indemnizaţia acordată persoanelor asigurate pentru codul 01 este de 75% din baza de calcul.
 
În situaţia în care persoana infectată cu SARS-CoV-2 pentru care s-a instituit măsura izolării într-o unitate sanitară sau intr-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării.

 
Dacă medicul din spital nu a eliberat concediul medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată se află izolată la domiciliu sau la locaţia declarată, certificatul de concediu medical va fi emis de către medicul de familie care monitorizează persoana respectivă. În certificatul de concediu medical se va înscrie codul de indemnizaţie 51, cu înscrierea numărului corespunzători bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea, respectiv codul 24 şi înscrierea codului de diagnostic „64- alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
 
Dacă, la externarea din spital, este necesară izolarea în continuare a pacientului la domiciliu, pe perioada de stării de contagiozitate, în certificatul de concediu medical se va înscrie codul de indemnizaţie 51, cu înscrierea numărului corespunzători bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea, respectiv codul 24 şi înscrierea codului de diagnostic „64- alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
 
Dacă, la externarea din spital, medicul curant consideră pacientul vindecat din punct de vedere al bolii infectocontagioase, fiind în afara perioadei de contagiozitate, dar acesta prezintă sechele post-COVID-19, în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizaţie 01, cu păstrarea codului de diagnostic „64- alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
 
Acest certificat de concediu medical pentru pacienţii cu sechele post-COVID-19 poate fi prelungit de către medicul de familie.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Sănătăţii Pregătim o hotărâre de guvern pentru concediile medicale care nu au fost date în perioada de vid legislativ

17 Sep 2020 627

Ministrul educației, Monica Anisie - 106 cadre didactice din toată țara sunt spitalizate. Alte precizări

13 Sep 2020 1032

Certificatele de concediu medical, modificate. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al României

09 Sep 2020 909

Legislația concediilor medicale, modificată. Iată ce trebuie să știe asigurații

11 Aug 2020 1481

Autoturism în flăcări. Intervin pompierii de la ISU Dobrogea-Constanța. Concediu ratat pentru o familie din Galați

12 Jun 2020 1615

Modificări privind modul de acordare a concediilor medicale pentru persoanele aflate în carantină

15 Apr 2020 1787

Reglementări privind acordarea concediului medical și a indemnizației pentru carantină

03 Mar 2020 728

Modificări importante la nivelul concediilor medicale. Iată ce vor să schimbe guvernanţii! (document)

24 Jan 2020 2628

MAI propune prelungirea perioadei de concediu medical de recuperare pentru militari

16 Jan 2020 1104

Consilierii locali municipali au aprobat concediile de odihnă suplimentare pentru angajaţii Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa (document)

21 Nov 2019 1506

Drepturi noi pentru cadre militare, poliţişti şi funcţionari publici. Decizia este definitivă şi obligatorie

30 May 2019 16422

Georges Muzaca a contestat la Tribunalul Constanţa decizia SSC Farul de a-l concedia

30 Dec 2018 2362

Dumitru Jeaca a revenit din concediu la fix. A preluat mandatul de prefect al judeţului Constanţa

02 Aug 2018 3022

Doiniţa Radu este noul şef al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Constanţa (document)

20 Apr 2018 11827

Monitorul Oficial Ce modificări au fost aduse concediilor medicale

01 Mar 2018 1674