Concediile medicale pentru perioadele de izolare sau carantină. Precizări importante de la CNAS

  • Pacientul care a statu în carantină sau izolare trebuie să anunțe medicul de familie
  • Doar așa vor putea primi documentele pentru concediul medical
 
 
Este important de știut că pentru eliberarea concediilor medicale pentru carantină şi izolare persoanele asigurate trebuie să transmită medicilor de familie deciziile de carantină sau izolare primite din partea Direcţiei de Sănătate Publică, deoarece medicii nu primesc automat aceste decizii, potrivit unor clarificări ale Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
 

Concediul medical de carantină

 
Persoana asigurată poate obţine concediul medical de carantină doar pe baza unei decizii de carantină emise de DSP-urile judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti. Această decizie trebuie transmisă medicului de familie de către persoana asigurată, iar certificatul de concediu medical de carantină se emite doar pe durata stabilită în decizia de confirmare a carantinei.
 
Decizia de carantină se emite persoanelor asigurate în următoarele situaţii:
 
  • au intrat in contact direct cu cel puţin o persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, confirmată prin testare cu metoda RT-PCR sau teste rapide de detecţie a antigenelor SARS-CoV-2;
  • au sosit din ţări şi/sau zone cu risc epidemiologic ridicat;
  • prezentau semne şi simptome sugestive specifice conform definiţiei de caz, dar, în urma investigaţiile paraclinice specifice, nu s-a confirmat diagnosticul de boală infectocontagioasă.
 
Certificatele de concediu medical pentru carantină se completează, înscriindu-se codul de indemnizaţie 07, cod diagnostic 994, indiferent de locul în care a fost instituită măsura carantinei.
 

Concediu medical pentru izolare

 
CNAS explică faptul că deciziile de izolare sunt transmise direct persoanelor asigurate prin aplicaţia informatică Corona Forms de către DSP-uri, dar nu şi medicilor curanţi sau medicilor de familie.
 
Medicii primesc această decizie de izolare numai în situaţia în care persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 refuză izolarea.
 
În situaţiile în care persoana infectată cu virusul SARS-CoV-2 s-a aflat în izolare la domiciliu sau la o locaţie declarată, certificatul de concediu medical se eliberează de medicul de familie care a luat în evidenţă şi a monitorizat această persoană, pentru o perioadă stabilită în funcţie de evoluţia bolii şi durata monitorizării. Indemnizaţia pentru concediul medical de izolare reprezintă 100% din baza de calcul.
 

Pentru pacienţii care prezintă sechele post-COVID-19, medicii de familie vor elibera concediu medical cu cod de indemnizaţie 01 - boală obişnuită. Indemnizaţia acordată persoanelor asigurate pentru codul 01 este de 75% din baza de calcul.
 
În situaţia în care persoana infectată cu SARS-CoV-2 pentru care s-a instituit măsura izolării într-o unitate sanitară sau intr-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, certificatul de concediu medical se eliberează de medicul curant din unitatea sanitară, atât pentru perioada internării, cât şi pentru perioada externării.

 
Dacă medicul din spital nu a eliberat concediul medical la externare, pentru perioada în care persoana asigurată se află izolată la domiciliu sau la locaţia declarată, certificatul de concediu medical va fi emis de către medicul de familie care monitorizează persoana respectivă. În certificatul de concediu medical se va înscrie codul de indemnizaţie 51, cu înscrierea numărului corespunzători bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea, respectiv codul 24 şi înscrierea codului de diagnostic „64- alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
 
Dacă, la externarea din spital, este necesară izolarea în continuare a pacientului la domiciliu, pe perioada de stării de contagiozitate, în certificatul de concediu medical se va înscrie codul de indemnizaţie 51, cu înscrierea numărului corespunzători bolii infectocontagioase pentru care s-a instituit izolarea, respectiv codul 24 şi înscrierea codului de diagnostic „64- alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
 
Dacă, la externarea din spital, medicul curant consideră pacientul vindecat din punct de vedere al bolii infectocontagioase, fiind în afara perioadei de contagiozitate, dar acesta prezintă sechele post-COVID-19, în certificatul de concediu medical se va completa codul de indemnizaţie 01, cu păstrarea codului de diagnostic „64- alte boli cu virus, neclasate în alte locuri”.
 
Acest certificat de concediu medical pentru pacienţii cu sechele post-COVID-19 poate fi prelungit de către medicul de familie.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Măsuri pentru sprijinirea categoriilor de cupluri mamă-nou-născut defavorizate! Ce prevede Ordonanța de Guvern adoptată astăzi

09 Apr 2024 411

Angajații vor putea să își ia concediul pentru îngrijirea copilului bolnav până la împlinirea vârstei de 12 ani

23 May 2023 1131

Deputatul Bola a depus un proiect de lege în sprijinul părinților care pot beneficia de concediu indemnizat pentru îngrijirea copilului bolnav

28 Jun 2022 2298

CAS Constanța Concedii medicale pentru însoțitorii pacienților oncologici și pentru părinții copiilor aflați în carantină sau izolare

18 Apr 2022 1309

Klaus Iohannis Concediu medical pentru părinții copiilor aflaţi în carantină sau izolare

30 Mar 2022 1437

Precizări importante de la Ministerul Sănătății referitoare la eliberarea deciziilor de carantină sau izolare de către direcţiile de sănătate publică

05 Feb 2022 1329

Cinci zile de concediu medical suportat din bugetul CNAS, pentru asigurații care se întorc din zone cu risc epidemiologic ridicat

05 Oct 2021 2424

Proiect Concediu medical și pentru perioada recuperii pentru pacienții cu arsuri grave

24 Aug 2021 972

Legislația privind acordarea concediului medical, modificată. Cele mai importante schimbări

02 Aug 2021 1691

Noi reglementări în modul de acordare a concediilor medicale, începând cu 1 august

30 Jul 2021 1833

Ministrul Sănătăţii Pregătim o hotărâre de guvern pentru concediile medicale care nu au fost date în perioada de vid legislativ

17 Sep 2020 1317

Ministrul educației, Monica Anisie - 106 cadre didactice din toată țara sunt spitalizate. Alte precizări

13 Sep 2020 1818

Certificatele de concediu medical, modificate. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial al României

09 Sep 2020 1681

Legislația concediilor medicale, modificată. Iată ce trebuie să știe asigurații

11 Aug 2020 2391

Autoturism în flăcări. Intervin pompierii de la ISU Dobrogea-Constanța. Concediu ratat pentru o familie din Galați

12 Jun 2020 2543