Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, despre cine are prioritate la vaccinare

  • Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță a preciat că strategia definește și grupele de vîrstă și prioritățile, acestea fiind în primul rând lucrătorii din sistemul de sănătate public și privat, îngrijitorii din centrele pentru bolnavii cu dizabilități, creșe sau căminele de bătrâni, urmate de grupele vulnerabile și în cele din urmă populația generală.
Coordonatorul campaniei de vaccinare în România, medicul militar Valeriu Gheorghiță, susține că măsurile de protecție trebuie respectate chiar și după vaccinarea anti-COVID.

Mai exact, chiar și dacă ne vaccinăm trebuie să păstrăm distanțarea fizică, să purtăm mască și să fim atenți la igienă. Întrebat dacă o persoană care se va vaccina împotriva COVID va mai trebui să poarte mască de protecție, medicul militar a spus că aceste măsuri trebuie respectate până la momentul imunizării colective.

"Categoric da. Până în momentul în care vom atinge un nivel de imunizare colectivă, nu trebuie să facem rabat de la respectarea măsurilor de prevenție. Însă la un moment dat aceste măsuri vor fi uşor, uşor retrase în momentul în care se va atinge pragul de imunizare colectivă. În același timp, dacă ne vom limita doar la prevenție, fără o strategie de vaccinare, nu vom putea pune punct acestei pandemii într-un viitor rezonabil", a afirmat medicul la Digi 24.

Când ar putea fi vaccinat primul cetăţean român

Este foarte posibil să vorbim de sfârşitul lunii decembrie, sau începutul anului următor, luna ianuarie.

Cum se va desfășura campania de vaccinare în România

''Campania efectivă de vaccinare va debuta în momentul în care vom avea un vaccin efectiv prezent în România. Acest lucru înseamnă că ar trebui să existe o aprobare la nivelul agenției europene a medicamentului, înseamnă că se vor distribui simultan aceste vaccinuri către fiecare țară membră care este parte a acestui contract unic încheiat la nivelul comisiei europene. 

Noi, în toată această perioadă ne mobilizăm pentru implementarea a axului întreg care înseamnă recepție, stocare, distribuție, organizarea centrelor de vaccinare. Toate aceste lucruri se realizează în baza unor strategii naționale de vaccinare care este în deplin acord și compatibil cu tot ceea ce se recomandă la nivelul țărilor membre ale Uniunii Europene și în deplin acord cu stretegia recomandată de Organizația Mondială a Sănătății” a explicat medicul la Antena 3.

Cine are prioritate la vaccinare

Strategia definește și grupele de vîrstă și prioritățile, acestea fiind în primul rând lucrătorii din sistemul de sănătate public și privat, îngrijitorii din centrele pentru bolnavii cu dizabilități, creșe sau căminele de bătrâni, urmate de grupele vulnerabile și în cele din urmă populația generală.

Comunicarea va fi realizată prin intermediul unei platfome online dedicată, prin social media, prin toate mijloacele disponibile, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că UE ar putea da undă verde comercializării vaccinurilor dezvoltate de Moderna şi Pfizer / BioNTech la mijlocul lunii decembrie.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea autoriza punerea pe piaţă a vaccinurilor Pfizer / BioNTech şi Moderna din a doua jumătate a lunii decembrie a anului 2020, a spus von der Leyen.


Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raport Covid Peste 1000 de noi cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore. Câte sunt în județul Constanța (DOCUMENT)

05 Oct 2022 1276

Raport Coronavirus În județul Constanța au fost înregistrate 40 de noi cazuri. Câți pacienți sunt internați în spital (DOCUMENT)

29 Sep 2022 1251

Ministerul Sănătăţii În ultima săptămână, 140 de decese la pacienţi cu COVID. Situația testelor efectuate (DOCUMENT)

05 Sep 2022 1242

Rafila remarcă o creştere a infectărilor cu SARS-CoV-2 în oraşele mari. Ce recomandări face pentru populație (VIDEO)

23 Mar 2022 1547

Incidența cazurilor de Covid 19 este de 6,7 la mie în municipiul Constanța. Situația în toate localitățile din județ

09 Mar 2022 1107

O țară din Europa va elimina de sâmbătă uzul obligatoriu al măştilor sanitare în spaţiile deschise

03 Mar 2022 1208

Ministerul Sănătăţii Gradul de pozitivare pentru testele COVID-19 este de 13,56%. Teste efectuate în ultimele 24 de ore

01 Mar 2022 1083

Bilanț provizoriu Peste 8.400 de cazuri de persoane pozitive cu SARS-COV-2, raportate. Situația deceselor

01 Mar 2022 1199

Bilanţ de vaccinare anti-Covid în România Peste 6.000 de doze administrate în 24 de ore. Reacții adverse raportate

21 Feb 2022 1269

Constanța Aproape 300 de noi vaccinări împotriva COVID-19, în ultimele 24 de ore. Câți constănțeni s-au vaccinat cu prima doză

18 Feb 2022 1290

Câte paturi libere la ATI COVID sunt libere în spitalele din județul Constanța. Ultimele date

08 Feb 2022 1275

Constanța Situația testelor antigen rapide și RT-PCR, realizate în ultimele 24 de ore

02 Feb 2022 1379

Constanța a înregistrat încă 5 decese covid. Detalii despre aceste cazuri

02 Feb 2022 1583

Vaccinarea anticovid19, în România. Peste 11.000 de doze administrate. Ultimele date

30 Jan 2022 1193

Coronavirus în România. Continuă să crească numărul infectărilor. Situația la Constanța

29 Jan 2022 1617