Coronavirus. Județul Constanța. O tabără din Eforie Nord, noul centru de carantină

  • Tabăra Luminița din Eforie Nord, noul centru de carantină din judeţul Constanţa.
Conducerea DSP Constanța a precizat că centrele folosite anterior pentru carantinare (respectiv hotelul Flora și Sanatoriul Balnear Techirghiol) nu vor mai fi folosite și că noul spațiu pus la dispzoiție de Direcția de Tineret și Sport este tabăra Luminița din Eforie Nord, județul Constanța.

Ce presupune carantina și izolarea, conform modificărilor

Conform amendamentelor depuse de PSD carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

Totodată, izolarea prevede separarea fizică a persoanelor afectate de o boala infectocontagioasă sau a persoanelor purtătoare ale unui agent patogen, la domiciliu sau într-o unitate sanitară, în vederea monitorizării stării de sănătate și aplicării unui tratament pe baza consimțământului persoanelor si numai daca acest tratament se impune, în scopul vindecării și  reducerii gradului de contagiozitate.

Pentru persoanele asimptomatice, purtatoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situatiilor în care, pe baza datelor știintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.

În situaţia în care, într-un caz individual, un medic constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară, acesta poate decide carantinarea persoanei în unitatea sanitară şi informează direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti, pentru maxim 24 de ore.

Autoritățile publice centrale sau locale au obligația de a asigura necesarul de hrană, tratament, precum și livrarea acestora pentru persoanele aflate în carantină sau izolare la domiciliu, în condițiile în care persoanele se află în imposibilitatea de a-și asigura procurarea acestora. Cheltuielile ocazionate vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătății.

Persoanele care nu au respectat măsura de carantina la domiciliu sau în locaţia declarată au obligaţia de a suporta cheltuielile carantinării în spaţiile special desemnate. Cheltuielile ocazionate cu carantinarea se suportă de către Ministerul Sănătăţii, din bugetul aprobat cu această destinaţie şi se recuperează de la persoanele obligate a le suporta.

În situația în care, într-un caz individual, un medic pe baza examinărilor clinice și paraclinice constată riscul de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară informeaza Directia de Sanatate Publica care poate decide izolarea persoanei în unitatea sanitară prin act individual. Decizia va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei izolate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege.

Bunurile suspecte de a fi contaminate, sunt carantinate până la decontaminare sau distrugere, după caz, conform prevederilor legale in vigoare. Decizia de carantinare este un act administrativ și va fi comunicată persoanei al cărui bun se carantinează. Procedura de aplicare a măsurii de carantinare a bunurilor se stabilește prin ordin al Ministrului Sănătății. 


Nu pot fi carantinate bunurile de folosință personală aparținând persoanelor internate sau aflate în carantină sau izolare. În cazul distrugerii bunurilor, proprietarul acestora va fi despăgubit, din bugetul Ministerului Sănătății.

Pe durata instituirii măsurilor în domeniul sănătății publice, în situații de risc epidemiologic și biologic, conducătorii instituțiilor implicate pot dispune detașări pe durată limitată, de maxim 30 de zile, a personalului medical, paramedical și auxiliar specializat, prin ordin al ministrului sănătății, al Comandantului acțiunii sau, după caz, al conducătorului instituției.

Sursă foto (cu rol ilustrativ): Arhivă ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa angajează! Ce posturi sunt scoase la concurs

20 Nov 2023 1281

ÎPS Teodosie, pastilă amară de la Tribunalul Constanța (MINUTA)

29 Jun 2023 5795

ÎPS Teodosie, în așteptarea verdictului de la Tribunalul Constanța

21 Jun 2023 1572

Înaltpreasfinția Sa Teodosie, victorios asupra polițiștilor din Constanța! Motivarea instanței

27 May 2023 2313

O firmă din Cluj care funcționa până de curând ca restaurant a primit un contract de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2023 1480

ÎPS Teodosie, învingător, din nou, asupra polițiștilor din Constanța! (MINUTA)

04 Apr 2023 1789

ÎPS Teodosie, așteptat la Tribunalul Constanța, Secția Contencios administrativ și fiscal!

04 Apr 2023 1206

Exclusiv! Înaltpreasfinția Sa Teodosie a învins, definitiv, Poliția, în instanță

21 Mar 2023 5249

Judecătoria Constanța, despre procesul ÎPS Teodosie vs. Poliție – „Fiecare om avea datoria de a respecta măsurile restrictive impuse de lege“ (MOTIVARE)

01 Feb 2023 1494

Pronunțare amânată din octombrie 2022 Răspunsul Judecătoriei Constanța la plângerea ÎPS Teodosie (MINUTA)

15 Jan 2023 8106

Judecătoria Constanța, pronunțare amânată pentru ÎPS Teodosie

06 Dec 2022 2131

Ce răspuns așteaptă ÎPS Teodosie de la judecători azi, de Sfântul Nicolae! Bilanțul proceselor arhiepiscopului cu polițiștii din Constanța

06 Dec 2022 1329

Pronunțare de Moș Nicolae, pentru ÎPS Teodosie!

27 Nov 2022 1499

De ce a pierdut Înaltpreasfinția Sa Teodosie procesul cu IPJ Constanța! (MOTIVARE)

08 Nov 2022 2186

Pronunțare amânată pentru ÎPS Teodosie!

21 Oct 2022 1302