Coronavirus OMS recunoaşte că există ''dovezi emergente'' despre răspândirea noului coronavirus prin aer

  • Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut marţi că există "dovezi emergente" despre răspândirea noului coronavirus prin aer
  • 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au subliniat existenţa unor dovezi care ar arăta că acele particule virale ce plutesc prin aer pot să le infecteze pe persoanele care le inhalează
Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi că există "dovezi emergente" despre răspândirea noului coronavirus prin aer, după ce mai mulţi oameni de ştiinţă au cerut acestei organizaţii să îşi actualizeze recomandările şi comunicările oficiale despre felul în care maladia respiratorie COVID-19 se transmite în comunităţile umane, informează Reuters, potrivit Agerpres.

"Am discutat despre posibilitatea răspândirii pe calea aerului şi prin aerosoli drept una dintre căile de transmitere a COVID-19", a declarat la o conferinţă de presăMaria Van Kerkhove, expert tehnic din cadrul OMS pe durata pandemiei de COVID-19.

Anterior, OMS a spus că virusul care cauzează maladia respiratorie COVID-19 se transmite în primul rând prin mici picături de secreţii expulzate din nasul şi gura unei persoane infectate şi care ajung apoi foarte repede pe sol.

Dar, într-o scrisoare deschisă adresată organizaţiei cu sediul la Geneva, publicată luni în revista Clinical Infectious Diseases, 239 de oameni de ştiinţă din 32 de ţări au subliniat existenţa unor dovezi care ar arăta că acele particule virale ce plutesc prin aer pot să le infecteze pe persoanele care le inhalează. Întrucât astfel de mici particule exhalate de persoane infectate pot să plutească mai mult timp prin aer, oamenii de ştiinţă au cerut OMS să îşi actualizeze ghidul de recomandări.

Vorbind marţi la această conferinţă de presă organizată la Geneva, Benedetta Allegranzi, expert tehnic al OMS pentru prevenirea şi controlul infecţiilor, a spus că există dovezi emergente despre transmiterea pe calea aerului a noului coronavirus, dar că această concluzie nu este însă una definitivă.

"Posibilitatea transmiterii prin aer (a noului coronavirus, n.r.) în spaţiile publice - în special în condiţii foarte specifice, precum spaţiile aglomerate, închise, slab ventilate, care au fost deja descrise - nu poate fi exclusă", a precizat ea. "Totuşi, dovezile trebuie centralizate şi interpretate, iar noi vom continua să sprijinim acest demers", a adăugat aceeaşi specialistă.

Orice modificare din evaluarea pe care OMS o face în privinţa riscului de transmitere a virusului ar putea afecta actuala recomandare de păstrare a unei distanţe de un metru între oameni. Guvernele lumii, care se bazează pe OMS pentru a-şi construi politicile de recomandări naţionale, ar putea să îşi ajusteze la rândul lor măsurile de sănătate publică implementate pentru a limita răspândirea noului coronavirus.

Maria Kerkhove a anunţat că OMS va publica un comunicat ştiinţific care va prezenta toate modurile cunoscute de transmitere a SARS-CoV-2 în zilele următoare.

"Este nevoie de un pachet complet de intervenţii pentru a putea să stopăm transmiterea virusului. Acest pachet include, nu doar distanţarea fizică, ci şi folosirea măştii sanitare atunci când aceasta este potrivită pentru anumite spaţii, în special acolo unde distanţarea fizică nu poate fi respectată şi în special pentru angajaţii din domeniul medical", a adăugat aceeaşi specialistă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Câte paturi libere la ATI COVID sunt libere în spitalele din județul Constanța

29 Jan 2022 159

Raport Covid în Județul Constanța. Mii de persoane se află în carantină. Câte sunt izolate la domiciliu

28 Jan 2022 474

Constanța. Cinci persoane nevaccinate au murit, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2

28 Jan 2022 540

Câți români s-au vaccinat împotriva Covid în ultimele 24 de ore. Peste 100 de reacții adverse sunt în curs de investigare

28 Jan 2022 461

Ministerul Sănătății Gradul de pozitivare a testelor COVID-19 este 31,41%, la nivel național

28 Jan 2022 477

Raport coronavirus. Peste 1.200 de cazuri noi la Constanța, în numai 24 de ore

28 Jan 2022 765

Buletin provizoriu coronavirus. Încă o zi cu peste 30.000 de cazuri noi

28 Jan 2022 592

Coronavirus Dozele de rapel ar putea reduce semnificativ numărul de spitalizări din cauza COVID în Europa

28 Jan 2022 381

Universitatea Oxford caută voluntari care să contracteze deliberat COVID-19 în numele ştiinţei

27 Jan 2022 457

Raport „Covid“ pentru Constanța. Câte persoane sunt internate, la nivelul județului

27 Jan 2022 643

Prefectura anunță Patru persoane au murit de Covid, la Constanța, în ultimele 24 de ore

27 Jan 2022 659

CNCAV Câte persoane s-au vaccinat împotriva COVID-19 în ultimele 24 de ore. Numărul românilor care s-au vaccinat cu a doua doză

27 Jan 2022 541

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat medicamentul anti-Covid de la Pfizer

27 Jan 2022 466

Raed Arafat ''Este posibil săptămâna viitoare să depăşim 1.000 de cazuri de terapie intensivă dacă va continua creşterea''

27 Jan 2022 462

Harta pandemiei în România Lista completă a localităților cu incidenta ridicată (DOCUMENT)

27 Jan 2022 463