Corpul de control al Prim-ministrului, sesizare penală în legătură cu Registrul Electronic Național de VaccinăriProcurorii din Capitală au primit o sesizare penală „in rem” privind accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări, din partea Corpului de control al Prim-ministrului.


Sesizarea are legătură cu faptul că ”la data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania)”.


Mai exact, spun autoritățile, ”în urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister”.


”Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă”.

Iată informarea completă transmisă de Biroul de presă al Guvernului:

Corpul de control al Prim-ministrului a sesizat Ministerul Public „in rem” privind accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări


Corpul de control al Prim-ministrului a transmis Ministerului Public o sesizare penală „in rem”, ca urmare a verificărilor preliminare efectuate la Ministerul Sănătății și la celelalte instituții din subordinea sau coordonarea Guvernului care au atribuții legale în privința gestionării platformei naționale privind vaccinarea - Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV).  

În urma verificărilor realizate de echipa de control până în prezent au fost identificate următoarele aspecte:  

   Accesul în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV) – modulul de vaccinare se face prin username și parolă, atribuite fiecărei categorii de utilizatori: vaccinatori (centre de vaccinare), Direcții de Sănătate Publică, utilizator Serviciul de Telecomunicații Speciale, utilizator Ministerul Sănătății (MS), utilizator Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), utilizator Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), categorie generală Populație, singura condiție de acces fiind utilizarea unui IP (internet protocol) din România.

    În urma solicitărilor repetate ale reprezentanților Ministerului Sănătății, la data de 20.01.2020 INSP a acordat accesul Ministerului Sănătății la RENV pentru o interfață separată, care conține doar date numerice, utilizând contul: monitorizare_minister.

    Ministerul Sănătății a nominalizat patru reprezentanți care au avut acces la datele din RENV, utilizând contul „monitorizare_minister” fără a exista un act administrativ de delegare/încredințare a unor atribuții, de stabilire a responsabilităților și a limitelor de competență sau care să stipuleze perioada de la care au acces la platformă.

   La data de 07.03.2021, într-un interval de aproximativ 30 de minute, au existat 181 de încercări nereușite de acces la platforma RENV utilizând contul „monitorizare_minister” (alocat MS) de pe un IP găzduit pe un server din afara granițelor României (server privat din Germania).

   Regimul juridic insuficient definit și reglementat al consilierului onorific poate crea un mecanism de eludare a regimului incompatibilităților și al conflictului de interese prevăzut de Legea nr. 161/2003 , deoarece, prin încredințarea unor atribuții specifice unui funcționar public (în sensul larg al noțiunii), respectiv accesul la date sau informații din cadrul unei/unor instituții publice, consilierului onorific nu îi sunt stabilite și responsabilități în domeniul incompatibilităților și al conflictului de interese.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tulcea. Polițiștii, prezenți în restaurante, terase și parcuri. Au aplicat amenzi

12 May 2021 140

Coronavirus Date actualizate la nivel național. Situația pe județe

12 May 2021 458

Valeriu Gheorghiţă „Agenţia Europeană a Medicamentului ar putea autoriza vaccinarea la copiii de 12-15 ani la sfârşit de mai, început de iunie”

11 May 2021 409

Raed Arafat „Nu avem în niciun județ creșterea incidenței în ultimele 24 ore”

11 May 2021 615

Coronavirus Constanța. Niciun deces raportat în ultimele 24 ore

11 May 2021 576

COVID-19 Situație actualizată la nivelul județului Constanța

11 May 2021 686

Coronavirus Constanța. Continuă să scadă incidența la nivel de municipiu și județ

11 May 2021 1734

Câți elevi constănțeni și-au dat acordul pentru vaccinarea anti-COVID-19 în școli

11 May 2021 879

România în lupta cu coronavirus. Raport 11 mai. 50 de noi cazuri de infectare la Constanţa

11 May 2021 834

LIVE. Valeriu Gheorghiță „Numărul persoanelor vaccinate a crescut de când vaccinarea s-a făcut direct prin prezentarea la centrul de vaccinare“

11 May 2021 566

Amenzi aplicate Continuă acțiunile pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de covid-19, la nivel național

11 May 2021 406

Coronavirus 128 de persoane, internate la nivelul județului Constanța

10 May 2021 680

Coronavirus Un deces, înregistrat la nivelul județului Constanța

10 May 2021 592

CJSU Constanța a votat modificarea restricțiilor pentru 70 de localități

10 May 2021 965

CNSU a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

10 May 2021 932