COVID-19 poate avea efecte persistente asupra creierului. Rezultatele îngrijorătoare ale unui studiu "Nimeni nu se aştepta la daune atât de mari"

Cercetătorii au făcut un nou studiu despre Covid FOTO Pixabay
Unii pacienţi care au avut COVID-19 se plângeau de dureri de cap, ameţeală şi de alte simptome neurologice, însă medicii nu puteau înţelege complet cum afectează creierul virusul SARS-Cov-2, relatează EFE.



Un studiu realizat de Universitatea din Tulane (Louisiana, SUA) a descris în detaliu cum afectează acest virus sistemul nervos central.



Este vorba de prima evaluare exhaustivă a neuropatologiei asociate infectării cu SARS-CoV-2 efectuată asupra unor subiecţi non-umani, fiind vorba de primate, iar detaliile au fost publicate vineri de revista Nature Communications.



Cercetătorii au observat că virusul poate provoca mici hemoragii în creier. Aceste patologii au fost prezente şi la pacienţii care nu suferit de o boală respiratorie gravă cauzată de virus.



Tracy Fischer, cercetător principal şi profesor de microbiologie şi imunologie la Centrul Naţional de Cercetarea asupra Primatelor din Tulane, studiază creierul de multe decenii. La puţin timp după ce acest centru de primate a lansat un program pilot pentru COVID-19, la începutul anului 2020, ea a început să studieze mostre de ţesut cerebral de la persone infectate cu SARS-CoV-2.



Descoperirile iniţiale care evidenţiau amploarea daunelor observate asupra creierului în urma infectării cu SARS-CoV-2 au fost atât de surprinzătoare încât ea a dedicat întregul an perfecţionării controalelor studiului pentru ca rezultatele să fie clar asociate acestei infecţii.



"Având în vedere că subiecţii nu au avut simptome respiratorii semnificative, nimeni nu se aştepta la daune atât de mari ale acestei boli asupra creierului. Însă descoperirile au fost distincte şi profunde iar rezultatul poate fi atribuit indubitabil bolii", a spus cercetătoarea.



Concluziile coincid, de asemenea, cu rezultatele autopsiei persoanelor decedate în urma COVID-19, ceea ce sugerează că primatele pot fi un model non-uman sau substitut adecvat pentru a observa modul în care oamenii sunt afectaţi de această boală.



Complicaţiile neurologice sunt de obicei primele simptome ale infectării cu SARS-CoV-2 şi pot fi grave şi persistente.



Acestea afectează în mod nedeterminat persoane de toate vârstele, cu sau fără comorbidităţi, boala având de asemenea niveluri diferite de gravitate, a precizat Tracy Fischer.


Sursa Agerpres



Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Ce firmă va elabora studiul de fezabilitate pentru proiectul „Centru Cultural Aurora”, din Mangalia?

22 Apr 2024 319

Terenul de peste 12.000 mp, amplasat de-a lungul lacului Tăbăcăriei Reamenajarea spațiului verde din zona Parc Tăbăcărie din municipiul Constanța, în atenția aleșilor locali (DOCUMENT)

21 Apr 2024 457

Trecerea tuturor consumurilor pe electric duce la cele mai mari costuri pentru cetățeni (studiu AEI)

21 Apr 2024 402

Studiu Numărul pisicilor care cad de la ferestre și se rănesc grav crește în lunile călduroase

17 Apr 2024 533

Cumpărări directe Constanța AMG Lorem Consult SRL va elabora studii DNSH pentru Centrul cultural „Ion Movilă“ şi centrul de excelenţă „Carmen Sylva“, proiecte dezvoltate de Primăria Eforie (DOCUMENTE)

16 Apr 2024 372

Cumpărări directe Constanța Primăria Cernavodă investește în servicii de proiectare pentru amenajarea unei bretele de legătură în cartierul Prund (DOCUMENT)

12 Apr 2024 631

CNAIR SA anunță publicul interesat asupra depunerii solicitării de emitere a acordului de mediu, lot 6

11 Apr 2024 371

Achiziții publice Constanța Consiliul Județean vrea să elaboreze documentațiile pentru „Centrul Turistic de Artă,recreere și Tradiții Canlia - CT ART"!

09 Apr 2024 336

Studiu Peste 60% dintre copiii din România merg vara în tabere

06 Apr 2024 417

O companie din Turcia deschide o fabrică uriașă în România. Tehnologia va folosi deșeurile

31 Mar 2024 883

Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța găzduiește studenți internaționali prin programul Erasmus+ (FOTO)

22 Mar 2024 333

Analiză Copiii ucraineni, mai triști decât copiii refugiați din alte țări

20 Mar 2024 435

Rezultatul informării și consultării PUZ, iniţiat de Comtrans SA, pentru o investiţie pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanţa

19 Mar 2024 919

Cumpărări directe Constanța SC Apă Canal Proiect SRL, contract de 110.000 lei cu Primăria Năvodari (DOCUMENT)

16 Mar 2024 614

Ministerul Educației, anunț de ultim moment despre procedura de distribuție aleatorie a antepreșcolarilor/ preșcolarilor/elevilor în formațiunile de studiu

13 Mar 2024 711