Cum s-au pregătit pentru vaccinare primarii din Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Ovidiu și Năvodari

  • Centrele de vaccinare din județul Constanța așteaptă normele de aplicare a HG 5/2021 privind angajarea personalului
  • ZIUA de Constanța a vizitat mai multe centre din județ și vă prezintă situația la zi cu acestea
  • În ediția de astăzi, centrele din Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Ovidiu și Năvodari se vor afla în centrul atenției
  • În galeria foto veți regăsi imagini din cele patru centre menționate
 
ZIUA de Constanța vă prezintă stadiul centrelor de vaccinare din județul Constanța. Jurnaliștii cotidianului au luat la pas județul pentru a vedea cum s-au pregătit primăriile pentru dotarea, echiparea și gestionarea strategiei de vaccinare, care se află, în prezent în etapa a II-a de imunizare.
 
În județul Constanța au fost stabilite 18 localități care vor găzdui centre de vaccinare. Dacă la municipiul Constanța știm de centrul de vaccinare de la SMMIT, aflat la Stadionul Portul unde sunt deja programările epuizate, dar și de Pavilion Expozițional, care se află în curs de pregătire, am vrut să vedem ce se întâmplă și cu celelalte centre de vaccinare, care se află încă în așteptare.
 
Ele nu pot funcționa încă pentru că nu există personal angajat pentru a se ocupa de pacienții care ar trebui să vină. Prin Hotărârea de Guvern nr. 5/15.01.2021 au fost stabilite sumele prin care medicii, asistenții și registratorii urmează a fi remunerați. Totuși, nu există încă normele de aplicare, care ar mai dura cel puțin o săptămână, deci nu există contractul cadru pentru angajare prin diversele forme, fie că vorbim de detașare sau alte modalități de acoperire a posturilor.
 
Astfel, echipa ZIUA de Constanța a vizitat patru centre de vaccinare din Constanța – Negru Vodă, Mihail Kogălniceanu, Năvodari și Ovidiu, unde primarii din toate cele patru localități au precizat că au făcut eforturi și am pregătit cum au știut mai bine centrele de vaccinare, iar toți au punctat că așteaptă să vină Direcția de Sănătate Publică pentru avizarea lor, dar și normele de aplicare ale HG 5/2021, pentru a angaja personal.
                             
Negru Vodă
FOTO CENTRE-VACCINARENEGRUVODA  
Primarul de la Negru Vodă, Petre Urziceanu, a depus eforturi considerabile pentru a transforma fostul cinematograf din localitate într-un centru de vaccinare, care să îndeplinească toate cerințele pentru a fi ulterior avizat de către Direcția de Sănătate Publică Constanța. Pentru reparații au fost investiți 22.000 de lei, pentru a putea să vină ulterior cu dotările. Sala mare, folosită pentru evenimente private, a fost reorganizată prin panouri special pentru a separa zonele și pentru a se crea un flux fluid prin care pacienții nu interacționează. 47.664 lei au fost alocați pentru dotările, achizițiile încă fiind în lucru. Mare parte din dotări au fost făcute, dar mai sunt destule de făcut. La Negru Vodă vor veni din alte șase localități, în afară de localitatea centru pentru vaccinare. Celelalte primării trebuie să asigure transportul persoanelor care nu se pot deplasa atâția kilometri. Vor putea fi vaccinate patru persoane concomitant, considerând modul în care au aranjat responsabilii centrul de vaccinare.
 
Mihail Kogălniceanu
FOTO CENTRE-VACCINAREKOGALNICEANU
Ancuța Belu, edilul localității Mihail Kogălniceanu a pus la dispoziție grădinița din localitate, proaspăt construită, dar care încă nu a intrat în funcțiune. De altfel, costurile pentru centrul de vaccinare au fost de aproximativ 15.000 de lei, fără a fi cuprinse aici dotările de medicamente și prim ajutor. Personalul care urmează să asigure cele două fluxuri concomitente este format din 2 medici pe zi, 3 asistente pe zi, 2 registratori pe zi, o persoană la pază și o femeie de serviciu. Totodată, primăria face precizarea că sumele pentru achitarea utilităților centrului de vaccinare vor fi suportate din bugetul local, însă plata personalului va fi suportat din bugetul de stat. Pentru localitățile din cadrul UAT Mihail Kogălniceanu – Piatra, Palazu Mic, Grup Social Ceres și Grup Social Sibioara, va fi asigurat transportul cu microbuzele din dotarea Primăriei Mihail Kogălniceanu.

 
Ovidiu
FOTO CENTRE-VACCINAREOVIDIU

După ce am vizitat centrul de vaccinare din localitate, pe 25 ianuarie, iată că DSP a avizat centrul la data de 26 ianaurie 2021. Investiția de 150.000 de lei a fost de bun august pentru centrul care este localizat la Centrul Cultural Elena Roizen, intrarea fiind făcută din spatele clădiri. Edilul George Scupra, primarul din Ovidiu, a precizat că centrul de vaccinare a necesitat o investiție considerabilă pentru că va fi folosit ulterior tot cu destinație medicală. Astfel, locația modificată a fost gândită pe termen lung. Totodată, dotările au fost făcute de înaltă calitate, toate contractile terminate în timp util, iar rezervele de dezinfectanți și echipamente medicale au fost asigurate pentru o perioadă mai lungă, zeci de mii de lei fiind investiție pentru aceste dotări. Pe lângă faptul că a fost achiziționată o multifuncțională specială care este amplasată la recepție, au mai fost cumpărate calculatoare, frigidere, paturi, scaune, uși, separatoare, măști, mănuși etc. În urma avizării centrului, cel mai probabil, conform surselor din instituțiile publice, ar trebui să fie funcțional centrul începând cu data de 8 februarie.
 
Năvodari
FOTO CENTRE-VACCINARENAVODARI
 
Conform unui răspuns oficial din partea primăriei, „la Năvodari, centrul de vaccinare este organizat în incinta Centrului Multifuncțional de Sănătate Năvodari (conform Hotărârii nr. 2/13.01.2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța), clădirea fiind în administrarea Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Apostol Andrei” Constanța. În acest moment, Centrul de vaccinare de la Năvodari este în proces de autorizare”. Primăria Orașului Năvodari a prevăzut 500.000 de lei din bugetul pe anul 2021 pentru cheltuielile privind amenajarea, dotarea, autorizarea, organizarea și funcționarea centrului de vaccinare, bani ce vor fi alocați Serviciului Public Voluntar pentru Situații de Urgență (SPVSU). Primăria Năvodari va susține financiar, însă, orice cheltuială suplimentară survenită cu amenjarea acestui centru de vaccinare. În prezent, cheltuielile cu personalul medico-sanitar și auxiliar (registratori) sunt estimate la aproximativ 245.000 de lei/lună pentru cele 6 puncte de vaccinare prevăzute în incinta Centrului Multifuncțional de Sănătate Năvodari. Precizăm, însă, că aceste cheltuieli vor varia în funcție de disponibilitatea vaccinului în țară și de timpul efectiv lucrat al personalului medico-sanitar și auxiliar, conform prevederilor OUG nr. 3/15.01.2021 privind unele măsuri pentru recrutarea şi plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 şi stabilirea unor măsuri în domeniul sănătăţii.
Primăria Orașului Năvodari a identificat deja soluții privind transportul persoanelor nedeplasabile, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr. 2/13.01.2021 a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța. Se ia în calcul inclusiv organizarea unei echipe mobile pentru persoanele nedeplasabile. În funcție de solicitările persoanelor nedeplasabile, Primăria Orașului Năvodari va aloca din bugetul local sumele necesare pentru asigurarea transportului către Centrul de vaccinare.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

71% dintre participanții la sondaj sunt mulțumiți de modul în care se desfășoară campania de vaccinare la nivelul județului Constanța

05 Apr 2021 249

Crește capacitatea de vaccinare pe fiecare flux, din luna aprilie

30 Mar 2021 616

Sondaje de opinie. Sunteți multumiți de modul în care se desfășoară campania de vaccinare la nivelul județului Constanța?

29 Mar 2021 737

MApN va crește capacitatea de vaccinare în centrele proprii. Care este capacitatea maximă de vaccinare în aceste centre

19 Mar 2021 576

Oamenii se pot trece pe listele de așteptare de la centrele de vaccinare de la Băneasa, Cobadin și Negru Vodă

19 Mar 2021 1285

Care sunt centrele militare de vaccinare din Constanța, deschise publicului civil. Cum te poți programa

16 Mar 2021 1446

Ministerul Sănătății, despre plata personalului medical care activează în centrele de vaccinare

15 Mar 2021 626

Vaccinarea în România Situația actualizată. S-au programat 41.145 de persoane la centrele în care mai existau locuri libere, prin intermediul platformei

15 Mar 2021 487

De astăzi se deschid succesiv, pe județe, listele de așteptare, pentru vaccinare anti-Covid

15 Mar 2021 1140

Valeriu Gheorghiţă Evoluția activităților de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național

09 Mar 2021 648

Patru noi centre de vaccinare anti-COVID-19, în județul Constanța. Ce vaccin se va folosi

09 Mar 2021 1824

Cîțu, despre Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV „Sunt foarte mulțumit”

03 Mar 2021 675

LIVE Cristina Schipor (DSP Constanța) - „Facem mari eforturi să obținem încă două centre de vaccinare până pe 15 martie”

01 Mar 2021 795

Centrele de vaccinare de la Mihail Kogălniceanu, Ovidiu, Cumpăna și Valu lui Traian se deschid de luni

26 Feb 2021 1483

Deșeuri medicale, transportate și incinerate de Eco Fire Sistems. Ce contracte a încheiat cu centrele de vaccinare din Constanța

17 Feb 2021 823