Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

Date oficiale Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare și externare. Categorii de persoane care nu fac obiectul testării (document)


Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile au dat publicității, la începutul acestei săptămâni, „Algoritmul de testare pentru COVID-19, internare și externare“. În documentul respectiv se arată, printre altele, că „testarea se face doar la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate“.
Redăm, în continuare, informațiile cuprinse în documentul oficial elaborat de CNSCBT și publicat la începutul acestei săptămâni. Facem mențiunea că documentul integral poate fi descărcat din secțiunea „Documente“.

Astfel, în actul CNSCBT se menționează de la bun început: „în vederea optimizării activităților de testare pentru COVID-19, de internare și de externare, vă rugăm să respectați următorul algoritm“.

Primul pas cuprinde „Recomandări de prioritizare a testării pentru COVID-19“, aceste recomandări având la bază, la rândul lor, conform sursei citate, documentul elaborat de Comisia Europeană, pe baza sfatului științific oferit de Centrul European de Control al Bolilor (ECDC).
Se arată în continuare că „în acest moment, România se află în stadiu pre-epidemic, înregistrându-se cazuri de import și cazuri de transmitere locală restrânsă (generația 2, 3 și 4) neexistând încă dovezi de transmitere intra-comunitară susținută“.
„În aceste condiții, strategia trebuie să fie axată pe detectarea rapidă a cazurilor de COVID-19, în vederea limitării transmiterii, și pe obținerea de dovezi de transmitere comunitară nedetectată. Astfel, prioritizarea testării în ordine descrescătoare a importanței este următoarea: 1. Persoane simptomatice cu istoric de călătorie internațională; 2. Contacți apropiați simptomatici ai cazurilor confirmate; 3. Personal medico-sanitar simptomatic; 4. Cazuri de SARI fără altă etiologie (negativi la test de gripă), din TOATE categoriile de vârstă și din TOATE spitalele; 5. Persoane instituționalizate simptomatice“.
Se mai arată în documentul CNSCBT că, în cazurile menționate mai sus, se face testarea imediată. Totodată, se recomandă izolarea în spital dacă rezultatul testării este pozitiv. În ce privește testarea ulterioară și externarea, pentru a se putea decide externarea trebuie să existe „două teste negative la interval de 24 de ore, din momentul în care medicul curant consideră că evoluția clinică a pacientului permite externarea“.
Se cuvine să amintim că, potrivit documentului prin care a fost actualizată definiția de caz COVID-19, elaborat de asemenea de CNSCBT, se arată că a treia situație de Caz suspect este: „pacient cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră ȘI tuse ȘI scurtarea respirației (creșterea frecvenței respiratorii) ȘI care necesită spitalizare peste noapte)) ȘI fără altă etiologie care să explice pe deplin tabloul clinic“.

Cine nu se testează

Așa cum am precizat anterior, în documentul ce prevede algoritmul de testare se arată clar că „testarea se face DOAR la recomandarea medicului, atât în sistemul public, cât și în cel privat de sănătate“.
Al doilea punct în documentul CNSCBT este reprezentat de „Categorii de persoane care NU fac obiectul testării“.
Astfel, în ce privește categoria de persoane reprezentată de „contacți asimptomatici ai cazurilor confirmate, inclusiv personal medico-sanitar“, nu se face testarea, ci se recomandă „auto-izolare la domiciliu 14 zile de la ultimul contact“. O testare ulterioară se poate face „la apariția simptomatologiei în decurs de 14 zile de la ultimul contact“.

Legat de categoria de persoane reprezentată de „persoane asimptomatice cu istoric de călătorie internațională“, de asemenea, nu se face testarea, ci se recomandă „carantină, respectiv auto-izolare la domiciliu 14 zile de la data intrării în România“. Similar cu situația anterioară, o testare ulterioară se poate face „la apariția simptomatologiei în decurs de 14 zile de la data intrării în România“.

În secțiunea Documente, puteți citi și descărca documentul oficial pus la dispoziție de CNSCBT

Citește și:

Informații oficiale:
A fost actualizată definiția de caz suspect COVID-19. La ce trebuie să fim atenți (document)
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă. Ministrul Sănătății „La Brașov și Constanța sunt focare COVID cu personal medical intens contaminat”

05 Apr 2020 2713

Coronavirus. A fost raportat decesul numărul 146 din România. De unde sunt victimele. Ce alte boli asociate aveau

04 Apr 2020 2872

InfoTrafic Rute ocolitoare pentru Țăndărei după ce orașul a intrat în carantină

04 Apr 2020 1007

RAJA susține în continuare efortul medical

04 Apr 2020 935

Prefectul Constanței, George Niculescu „202 de persoane aflate în carantină în centrul din Mamaia au plecat astăzi spre casă”

04 Apr 2020 20540

LIVE VIDEO Ministrul Marcel Vela, declarații de presă. Se anunță Ordonanța Militară nr. 7

04 Apr 2020 1293

Directorul Direcției Control și Integritate, depistat pozitiv cu coronavirus, la Constanța. Ministrul Sănătății, testat pentru COVID-19

04 Apr 2020 2024

Numărul de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus a ajuns la 3.613. 110 cazuri, la Constanța

04 Apr 2020 1837

UPDATE Șapte noi decese provocate de coronavirus. Bilanțul a ajuns la 140

04 Apr 2020 1613

Premierul Ludovic Orban, întâlnire de lucru cu ministrul Marcel Vela O nouă ordonanță militară va fi prezentată astăzi

04 Apr 2020 1452

Coronavirus Micii rugbyști de la Năvodari - „Dacă vă gândiți la noi, stați și voi în casă!“

04 Apr 2020 643

„Cum să nu fiu mândru de tine? O adevărată campioană!“ Mica luptătoare Cristina Telteu, antrenament „ca-n armată“, la Cogealac (galerie foto)

04 Apr 2020 2627

Prima lună de COVID-19 în România. Analiza oficială „Focarele apărute în unitățile sanitare au generat un volum mai mare de contacți apropiați“ (document)

04 Apr 2020 1722

Coronavirus. Sfaturi utile Ce reacții pot avea copiii și adolescenții în situația actuală

04 Apr 2020 1864

Liberalii constănțeni cer primarului convocarea Consiliului Local al Municipiului pentru susținerea eforturilor Spitalului de Boli Infecțioase în lupta cu epidemia de coronavirus

04 Apr 2020 2443