De când va fi obligatorie masca de protecţie în spaţiile închise şi deschise în România. Anunțul lui Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat miercuri, 5 ianuarie, că masca de protecţie va fi obligatorie în spaţiile închise şi deschise din momentul publicării în Monitorul Oficial a ordinului comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne.

 

"Prin hotărârea CNSU care a fost aprobată astăzi revenim la incidenţe. Incidenţele au scăzut, deci avem până la 1 la mia de locuitori şi între 1 şi 3 la mie şi după peste 3 la mie. Până la 1 la mie rămânem pe măsurile care sunt la acest moment, însă la modul în care evoluează situaţia acest lucru nu va ţine mai mult de câteva zile şi vom ajunge peste tot la peste 1 la mie.


Deja, evoluţia în judeţe, în localităţi arată foarte clar că acest prag va fi foarte rapid trecut la modul în care creşte numărul cazurilor. (...) Hotărârea CNSU are (...) o parte care se aprobă prin ordinele de ministru, cum este masca şi aici va ieşi ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Internelor, sunt alte lucruri care se adoptă prin hotărâre de Guvern, hotărârea de Guvern nu a fost adoptată astăzi, dar cel târziu vineri ea trebuie să fie adoptată, s-ar putea să fie chiar mâine adoptată, se va decide de prim-ministru
", a afirmat Arafat, la Palatul Victoria, după şedinţa de Guvern.



El a subliniat că masca de protecţie - medicală sau de tip FFP2 - va fi obligatorie în spaţiile închise şi deschise de la momentul în care va fi publicat ordinul comun al miniştrilor Sănătăţii şi Afacerilor Interne.

"În mod normal acest ordin trebuie să iasă în cursul acestei săptămâni", a precizat Arafat.


Potrivit şefului DSU, vor fi şi excepţii de la obligativitatea purtării măştii de protecţie, între care se numără activităţile sportive.


"Pe stradă se va purta cu excepţia în care ai activităţi individuale. În staţia de autobuz, în staţia de metrou, când te duci pe stradă şi circulă pe lângă tine oameni va fi purtată masca, aşa cum este şi în multe alte ţări care au implementat-o", a explicat el, subliniind că varianta Omicron a SARS-CoV-2 are o contagiozitate foarte mare.



Arafat a completat că, prin hotărârea CNSU, administratorii infrastructurilor critice pot impune testarea angajaţilor sau purtarea măştilor de protecţie de tip FFP2, dând exemplul centralei nucleare.



Hotărârea CNSU prevede reducerea capacităţii la 30% pentru concerte, cinematografe, la o incidenţă de peste 1 la mie, şi la restaurante, la o incidenţă peste 3 la mie a cazurilor. Şeful DSU a arătat că accesul va fi condiţionat în continuare de certificatul verde. El i-a avertizat pe agenţii economici că riscă să îşi întrerupă activitatea, ca urmare a infectării unui mare număr de angajaţi, în cazul în care nu sunt respectate regulile sanitare.


"Vor fi reanalizate aceste măsuri şi poate chiar săptămâna viitoare va mai fi o analiză a acestor măsuri şi s-ar putea să ajustăm unele dintre ele, după mai multe discuţii cu colegii noştri", a indicat Raed Arafat.


Conform acestuia, urmează să se modifice perioada de carantinare şi izolare pentru cei care vin din ţările cu risc epidemiologic.



"Înţelegerea pe care o avem la acest moment, urmează astăzi sau mâine dimineaţă să emitem hotărârea CNSU, după cum decide premierul. Aici vorbim de reducerea perioadei carantinare şi de izolare şi este posibil să fie diferenţiat pentru persoanele care nu sunt vaccinate sau trecute prin boală şi persoanele care sunt vaccinate şi trecute prin boală. Ideea este să mergem spre o reducere a perioadei de carantinare şi izolare", a mai explicat Arafat.

Foto Facebook/ Raed Arafat

Sursa Agerpres

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

În SUA au revenit măștile obligatorii

07 Jan 2024 745

Coronavirus Grecia suspendă purtarea măștii de protecție în spațiile închise, odată cu debutul sezonului estival

01 Jun 2022 1134

Covid Masca nu mai este obligatorie. Începând de astăzi încetează TOATE restricțiile impuse în starea de alertă!

09 Mar 2022 1495

De astăzi încetează starea de alertă! Ce beneficii dispar

08 Mar 2022 5412

O țară din Europa va elimina de sâmbătă uzul obligatoriu al măştilor sanitare în spaţiile deschise

03 Mar 2022 1233

Dacă o persoană comite un furt cu masca sanitară pe faţă, la condamnare i se va aplica forma agravantă a infracţiunii. Decizia Înaltei Curţi

27 Jan 2022 1321

Masca de protecție redevine obligatorie în spații publice! Incidența la Constanța a ajuns la 1.76 cazuri la mia de locuitori. Situația în localitățile din județ

08 Jan 2022 1802

A fost actualizată lista localităților cu incidența de peste 3 la mie!

08 Jan 2022 1786

Masca de protecție redevine obligatorie în spații publice. Ce alte măsuri intră în vigoare (DOCUMENT)

08 Jan 2022 1824

Purtarea măştii sanitare a redevenit obligatorie în Spania în spaţiile deschise. Numărul cazurilor de Covid a atins un record de aproape 50.000 de cazuri în 24 de ore

22 Dec 2021 1186

Au intrat în vigoare măsurile de relaxare Vor putea fi organizate petreceri în stradă de Revelion, fără restricţii de oră

10 Dec 2021 1580

Constanța Masca de protecție, obligatorie în spațiile închise și cele deschise aglomerate (DOCUMENT)

09 Dec 2021 1639

LIVE Raed Arafat anunță relaxările pentru sărbători. Masca nu mai este obligatorie în spațiile deschise. Care va fi programul magazinelor (DOCUMENTE)

07 Dec 2021 7760

Restricții noi, de astăzi! Masca obligatorie, circulație interzisă pe timp de noapte și locuri în care nu vor putea merge persoanele nevaccinate

25 Oct 2021 8352

Ce restricții intră în vigoare de mâine. Masca devine obligatorie peste tot

24 Oct 2021 3364