Efectul coronavirusului în instanțele din Constanța! Un dosar important, afectat


Luna trecută, pe rolul Secției penale și pentru cauze penale cu minori și de familie din Curtea de Apel Constanța a fost înregistrat un nou dosar prin intermediul căruia se cere rejudecarea dosarului Beirut!
 
Procesul a primit numărul unic de înregistrare 69/36/2020. Solicitarea de rejudecare a fost formulată în acest caz de una dintre familiile fetelor decedate în incendiu.
 
Inițial, primul termen a fost stabilit pentru data de 14 aprilie.
 
La finele săptămânii trecute, în contextul epidemiei de coronavirus, Curtea de Apel a stabilit un nou termen în acest proces, respectiv începutul lunii mai.
 
Iată decizia oficială a judecătorilor:
 
Având în vedere Hotărârea nr.191 din data de 10 martie 2020 a Consiliului Superior al Magistraturii - Secția pentru judecători, în referire la Hotărârea nr.6 din 9 martie 2020 a Comitetului național pentru situații speciale de urgență, constituit la nivelul Guvernului României, pentru evitarea aglomerărilor de persoane, conform art.353 alin. ultim - Cod procedură penală, preschimbă termenul de la data de 26 martie 2020 la data de 7 mai 2020.
 
Amintim că, în luna noiembrie 2019, Curtea de Apel Constanța a anunțat condamnările finale în dosarul restaurantului Beirut:
 
George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut din Constanța, a fost condamnat, la opt ani, o lună și zece zile de închisoare cu executare.

 
SC Middle East Parteners SRL - amendă penală în valoare de 840.000 de lei.
 

Pavel Constantin - condamnare de șapte ani, nouă luni și 20 de zile închisoare cu executare.
 
Jurcă Dumitru - condamnare de cinci ani și șase luni de închisoare cu executare.
 
SC Tinel Cristi SRL - amendă penală în valoare de 653.333,33 de lei.
 
Zdru Mihaela - condamnare de doi ani și patru luni de închisoare.
 
Nirlu Sultana - amendă administrativă în cuantum de 1.000 de lei.
 
Nirlu Gheorghe - un an de închisoare.
 
Coroianu Florentina Gica - un an și o lună de închisoare.
 
Curtea de Apel Constanța a mai dispus acordarea sumei de aproximativ un milion de euro cu titlul de daune morale și materiale. Decizia Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Amintim că restaurantul a fost distrus de un incendiu, în data de 5 aprilie 2014. Atunci și-au pierdut viața Ioana Nicoleta Cengher, Mihaela Tucă și Nicoleta Vasilițeanu. În ceea ce privește partea civilă, Judecătoria Constanța a acordat în primă instanță despăgubiri de aproape opt milioane de euro, ceea ce reprezintă o premieră în Justiția din Constanța, având în vedere că infracțiunile sunt din culpă. Ulterior, Curtea de Apel Constanța a micșorat daunele de la opt la un milion de euro.
 
Reprezentanții ISU au arătat că „misiunea pompierilor s-a dovedit a fi îngreunată de vizibilitatea redusă cauzată de fumul dens, de condițiile meteorologice nefavorabile (vânt extrem de puternic), precum și de existența unei cantități mari de materiale combustibile la interior. Din nefericire, în urma incendiului s-au înregistrat șapte victime, dintre care trei au decedat și patru au fost intoxicate cu fum. Cele patru persoane intoxicate au primit îngrijiri medicale de specialitate, una dintre ele fiind transportată la București cu un elicopter al Inspectoratului General de Aviație“.
 
De menționat că pompierii au fost obligați să ocolească zona restaurantului Beirut, pe bulevardul Mamaia, pentru că strada Tudor Vladimirescu era blocată de mașini. Acestea au fost parcate „după ureche“ de cei care participau la un concert susținut în Legendary Pub, local distrus, de asemenea, de incendiul mai sus precizat.  
 
Rudele tinerelor moarte în incendiul de la restaurantul Beirut au criticat intervenția la fața locului a pompierilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al Județului Constanța. Magistrații din București au menținut decizia procurorilor militari, care au dispus clasarea dosarului, după ce au ajuns la concluzia că nu există probe din care să reiasă cele reclamate de către rudele îndoliate.
 
„Din declarațiile martorilor pompieri militari (…), (…) și (…) (care au acționat cu o linie de intervenție în interiorul restaurantului Beirut, la nivelul mansardei) rezultă că, imediat după salvarea victimei (…), s-a refulat apă în permanență și au căutat alți supraviețuitori, fără a avea succes, că întregul etaj era cuprins de flăcări, cu prăbușiri continue de materiale incandescente provenite din tavane și acoperiș, cu degajare de fum și temperatură sporită (care au determinat topirea vizoarelor căștilor pompierilor și intoxicarea cu monoxid de carbon a martorului (…) (n.r. pompier militar), că, în ciuda eforturilor lor, nu au putut limita proporțiile incendiului și în timpul activității, la momentul în care își schimbau tuburile de oxigen, au auzit un zgomot puternic și imediat au constatat prăbușirea unei părți din acoperiș și a podelei mansardei. Martorii estimează că această prăbușire a fi avut loc la 15-20 de minute de la sosirea lor la locul incendiului“, potrivit rechizitoriului.
 
Unul dintre inculpați, suspectat, printre altele, de realizare a construcțiilor cu nerespectarea cerințelor esențiale ale existenței acestora, le-a declarat anchetatorilor că nu este vinovat pentru ceea ce s-a întâmplat la restaurantul Beirut și că „plafonul s-a prăbușit în parte din cauza tonelor de apă dată de pompieri“.
 
Concluzionând, anchetatorii arată că „intervenția specializată a ISU Dobrogea nu a constituit un factor în prăbușirea structurii (după cum invocă inculpatul (…), deoarece distrugerea a survenit în perioada de început al acțiunii pompierilor (când apa folosită pentru stingere nu ajunsese la o cantitate mare). De altfel, legea prevede obligația ca proiectarea și execuția construcțiilor să asigure stabilitatea elementelor portante pentru o perioadă de timp, determinată - cerință firească -, pentru a se asigura posibilitatea intervenției de specialitate. Or, în lipsa unui proiect și a unei ranforsări totale a platformei, această cerință nu putea fi îndeplinită“.
 
Dosarul a fost soluționat definitiv de judecătorii Valentina Boc și Marius Ungureanu, de la Curtea de Apel Constanța.
 
Citește și
 
Un alt teren deținut de fostul patron al restaurantului Beirut din Constanța, George Karam, scos la mezat de un executor judecătoresc (document)

Pompierii care au intervenit la incendiu au primit NUP Dosarul Beirut a ajuns la final! Judecătorii anunță azi soluția definitivă

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cererea lui George Karam de punere în libertate, respinsă. Se așteaptă decizia judecătorilor din Cluj

30 Dec 2020 451

Oficial! S-a cerut rejudecarea dosarului Beirut! Iată decizia judecătorilor

17 Dec 2020 760

Judecătoria Gherla ar putea decide azi libertatea lui George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut din Constanţa

06 Nov 2020 1200

Colectiv – Cinci ani de la tragedie. Victimele de la Constanța. Ce se întâmplă cu dosarul

30 Oct 2020 1586

Trei tinere au murit în incendiu Se cere rejudecarea dosarului Beirut! Totul s-ar putea decide azi

27 Aug 2020 715

George Karam cere să fie eliberat! Totul s-ar putea decide azi

30 Jul 2020 485

Judecătoria Gherla a amânat pentru luna viitoare cererea de eliberare a lui George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut din Constanţa

27 Jun 2020 1007

Se cere rejudecarea dosarului Beirut! Procesul, amânat pentru luna august

18 Jun 2020 729

Cererea de rejudecare a dosarului Beirut va fi analizată luna viitoare

07 May 2020 771

Judecătorii din Constanța analizează azi cererea de rejudecare a dosarului Beirut!

06 May 2020 971

Fostul patron al restaurantului Beirut din Constanţa Cererea de eliberare a lui George Karam, analizată în iunie

28 Apr 2020 591

George Karam, fostul patron al restaurantului Beirut din Constanţa, condamnat definitiv la opt ani, o lună şi zece zile de închisoare cu executare, cere să fie eliberat

11 Apr 2020 2143

S-a stabilit data când se va analiza cererea de rejudecare a dosarului Beirut!

28 Feb 2020 1145

Se cere rejudecarea dosarului Beirut! Ce s-a decis ieri la Curtea de Apel Constanţa

12 Feb 2020 2033

Dosarul Beirut s-ar putea rejudeca! George Karam ar putea scăpa de condamnare

21 Dec 2019 2436