Hotelierii de la malul Mării Negre, afectați de pandemia de coronavirus, cer ajutor guvernului Printre solicitări, anulări și amânări de taxe și impozite


Pandemia de coronavirus afectează puternic vânzările de vacanțe pe litoralul românesc, operatorii de la malul Mării Negre, dar și agențiile de turism care vând litoralul confuntându-se deja cu un blocaj economic, motiv pentru care solicită Guvernului o serie de măsuri menite să limiteze pierderile astfel încât să poată funcționa în parametri normali în această vară, când se estimează că o mare parte dintre români se vor orienta către vacanțele interne.

Printre aceste măsuri de salvare solicitate se numără exceptarea de la plată a taxelor și a impozitului pe salarii în perioada 1 martie – 30 iunie 2020, amânarea plății impozitelor si taxelor locale a operatorilor din turism si servicii aferente primului semestru din 2020, pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări și dobânzi, prelungirea termenelor de plată privind impozitele și contribuțiile sociale de la 1 iulie la 31 decembrie, oferirea imediată a voucherelor de vacanță și acordarea de subvenții pentru plata salariilor.

Pandemia de coronavirus, ținută deocamdată sub control în România, afectează deja grav operatorii economici din turism și servicii, aceștia confruntându-se cu diminuarea sau chiar blocajul activității, reducerea cererii, închiderea restaurantelor, cafenelelor și barurilor, închiderea cluburilor și centrelor de agrement. 

"Această situație determină scăderea masivă a încasărilor pentru următorul trimestru, cel puțin, și implicit o scădere importantă a veniturilor pentru întreaga perioadă a anului 2020.

Însă, în același timp suntem nevoiți să susținem cheltuieli considerabile generate, în special, de salariile angajaților (contractele de muncă și impozitele și taxele aferente acestora), astfel că pierderile fiscale sunt inevitabile. În acest context, operatorii economici din turism se vor confrunta cu o situație de blocaj economic, care va afecta în mod grav posibilitatea de menținere în plată a resursei umane existente, a achitării impozitelor și taxelor locale, imposibilitatea achitării ratelor la credite etc.", a declarat Anca Nedea, directorul executiv al Organizației Patronale Mamaia Constanța.

Având în vedere aceste circumstanțe, toate patronatele din turism de pe litoral (Organizația Patronala MamaiaConstanta, Organizația Patronală Eforie, Patronatul Ion Movilă Eforie-Techirghiol, Organizația Patronală Mangalia, Organizația de Management al Destinației Turistice Mangalia și stațiuni, membre ale Federației Patronatelor din Turismul Românesc), dar și ANAT, au trimis marți o adresă către Ministerul Economiei, în care propun o serie de măsuri care ar avea rolul să salveze operatorii din industria turismului și a serviciilor:

- scutirea de taxe și impozite: exceptarea de la plată a contribuțiilor sociale obligatorii, a impozitului pe salarii, în perioada 1 martie – 30 iunie 2020;
- amânarea plății impozitelor si taxelor locale a operatorilor din turism și servicii aferente primului semestru din 2020, pentru o perioadă de 6 luni, fără penalizări și dobânzi;
- oferirea de alte facilități fiscale, prin prelungirea termenelor de plată privind impozitele și contribuțiile sociale de la 01 iulie la 31 decembrie a.c.;
- utilizarea de instrumente financiare facile pentru a asigura lichiditățile necesare susținerii activității din turism și pentru a furniza capital de lucru, prin utilizarea ajutoarelor de stat, luând în considerare reglementările de minimis sau schemele de salvare și restructurare;
- modificarea legislației muncii privind munca temporară sau munca de acasă;
- plata imediată a datoriilor statului către operatorii din turism, precum TVA, plata contribuțiilor aferente concediilor medicale de recuperat de către angajator;
- asigurarea unui fond de urgență pentru finanțarea creditării operatorilor din turism prin susținerea dobânzilor din bugetul statului;

- alocarea unor fonduri disponibile pentru furnizarea de capital de lucru operatorilor din turism;
- oferirea imediată a voucherelor de vacanță;
- acordarea de subvenții pentru plata salariilor;

- garanții de creditare temporară și țintite pentru necesitățile de lichiditate pe termen scurt;
- extinderea scadențelor împrumuturilor sau orice alte instrumente de politică fiscală menite să atenueze impactul economic al crizei economice cauzate de efectele coronavirusului.

Industria ospitalității de litoral (turism și servicii conexe) este cea mai afectată de o puternică sezonalitate (vorbim de numai 3 luni de sezon, cel mult) și de 9 luni de extrasezon.

Uniunea Europeană a luat deja în discuție posibilitatea unui pachet comun de stimulare fiscală pentru a impulsiona economia și a evita o recesiune. Italia a anunțat o serie de măsuri pentru diminuarea impactului economic, precum: suspendarea obligativității plății facturilor pentru utilități, taxe și ipoteci, suspendarea ratelor la creditele imobiliare, extinderea termenelor limită pentru plata taxelor de către companiile din zonele afectate.

De asemenea, a anunţat un fond suplimentar de salarii pentru a-i sprijini pe angajaţii concediaţi din cauza carantinei şi a restricţiilor de călătorie Portugalia a adoptat o lege specială pentru suspendarea temporară a contractelor de muncă pentru firmele care au înregistrat scăderi ale vânzărilor cu 40%, în ultimele trei luni, în comparație cu anul trecut.  

De asemenea, s-a luat decizia ca angajații afectați să primească 2/3 din salariu, adică cel mult 1.905 euro, dintre care 70% sunt plătiți de stat,  iar restul de angajatori.

Totodată s-a deschis o linie de credit guvernamentală de 200 milioane de euro pentru firmele a căror cifră de afaceri a scăzut cu peste 20% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Alte măsuri se referă la amânarea plății unor taxe și decontarea de către stat a sumelor plătite de către firme la evenimentele care s-au anulat din cauza pandemiei.

Coreea de Sud a introdus subvenţii pentru salarii, în cazul micilor comercianţi, şi a majorat indemnizaţia pentru cei care îşi caută un loc de muncă sau sunt îngrijiţi la domiciliu, iar China a renunţat temporar la contribuţiile pentru asigurări sociale plătite de companii, transmite un comunicat din partea Organizației  Patronale Mamaia - Constanța . 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Acționarii Hotel Club Estival 2002 SA, convocați în ședință. Iată ce se va discuta

27 Mar 2024 348

Firme Constanța Acţionarii Olimpic 2000 SA, convocați în Adunare Generală! Ce se află pe ordinea de zi

25 Mar 2024 452

Atenție, detalii cu puternic impact emoțional! Crimă într-un hotel din Mangalia! Prima ședință de judecată cu ușile deschise (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 1061

APM Constanța Ce demersuri trebuie să facă Cristian Panait să ridice două blocuri de 12 etaje în Mamaia?

20 Mar 2024 500

Firme Constanța Nicolae Bucovală își deschide o firmă nouă!

20 Mar 2024 463

RAJA Constanța Se oprește apa în zona industrială a orașului Ovidiu!

18 Mar 2024 501

Mai multe puncte de lucru din Constanța ale Tomidana Prodcom SRL au fost închise

17 Mar 2024 496

Comisia pentru evaluarea managerilor instituțiilor de cultură subordonate CJC, cazate la Hotel Guci (DOCUMENTE)

15 Mar 2024 440

Solicitarea Boruz SRL, respinsă de Municipalitate Firma, controlată de Robert-Alexandru Gherghina nu poate construi pe Aleea Universităţii din Constanţa

14 Mar 2024 723

„Omagiu pentru mama armână”, organizat de comunitatea aromână din Tulcea

13 Mar 2024 560

Ce spune avocatul Adrian Cuculis Crimă într-un hotel din Mangalia! Se cere schimbarea încadrării juridice

11 Mar 2024 1572

Crimă într-un hotel din Mangalia! Procesul începe la finele lunii

10 Mar 2024 611

Undă verde de la Mediu pentru blocul ridicat de firma lui Aristotel Cazacu pe strada Pescarilor din Constanța

05 Mar 2024 469

RAJA Constanța Se oprește apa în zonele Mamaia, Mamaia Sat și Mamaia Nord!

29 Feb 2024 554

RAJA Constanța Se oprește apa în zonele Mamaia, Mamaia Sat și Mamaia Nord!

28 Feb 2024 756