Iată de ce a fost suspendat Regulamentul parcărilor publice din Constanța! Avem motivarea judecatorilor

  • Hotărârea de suspendare a fost luată în dosarul 4674/118/2020, de completul format din magistrații Alexandru Ionuț Burtescu, Francisc Nemeth și Claudiu Răpeanu.
  • Primarul Vergil Chițac a precizat, la aflarea veștii privind suspendarea regulamentului, că soft-ul prin care se încasa plata prin SMS a parcărilor va fi blocat, iar Poliția Locală și celelalte autorități abilitate nu vor mai da amenzi.
  • Instanța de recurs a reținut „îndoiala serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ normativ ce face obiectul cererii de suspendare“.
  • De asemenea, judecătorii au precizat că „odată cu anularea HCLM Constanța nr. 235/28.06.2018, nu mai există nici obligația reglementată de acest act administrativ normativ la art. 23 lit. a privind achitarea taxei de parcare conform tipului parcării“.
  • „Rezultatul este obținerea de către autoritatea locală a unei sume de bani în mod nelegal de la persoana care utilizează locul de parcare și a cărei destinație nu se prevede în hotărârea de consiliu“, a mai arătat Curtea.
 
Judecătorii Secției de contencios administrativ și fiscal din Curtea de Apel Constanța au motivat decizia prin care a fost suspendat Regulamentul parcărilor publice din Constanța, la mijlocul lunii noiembrie 2020.
 
Hotărârea de suspendare a fost luată în dosarul 4674/118/2020, în care Asociația Constanța Altfel a solicitat suspendarea hotărârii Consiliului Local Constanța nr. 279/30.07.2020, prin care a fost introdul noul Regulament al parcărilor publice din Constanța. Decizia Curții de Apel este definitivă.
 
Inițial, Tribunalul Constanța respinsese cererea de suspendare a noului regulament, însă, la data de 18 noiembrie 2020, Curtea de Apel Constanța a admis recursul declarat de Asociația Constanța Altfel și a dispus suspendarea acestuia, până la pronunțarea unei soluții definitive cu privire la cererea de anulare a acestuia.
 
Precizările primarului
 
Amintim, primarul Vergil Chițac a precizat, la aflarea veștii privind suspendarea regulamentului, că soft-ul prin care se încasa plata prin SMS a parcărilor va fi blocat, iar Poliția Locală și celelalte autorități abilitate nu vor mai da amenzi.
 
Pentru a reveni la proces, în motivarea hotărârii de suspendare, judecătorii au vorbit despre o „îndoială serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ normalitv ce face obiectul cererii de suspendare“, anume al hotărârii Consiliului Local Constanța prin care a fost reintrodus Regulamentul parcărilor publice.
 
De asemenea, după cum vom arăta pe parcursul articolului, magistrații au mai vorbit despre „obținerea de către autoritatea locală a unei sume de bani în mod nelegal de la persoana care utilizează locul de parcare și a cărei destinație nu se prevede în hotărârea de consiliu“.
 
Completul de judecată care a admis recursul declarat de Asociația Constanța Altfel pentru suspendarea regulamentului este format din magistrații Alexandru Ionuț Burtescu, Francisc Nemeth și Claudiu Răpeanu.

 

„Îndoiala serioasă cu privire la legalitatea actului“

 
Se arată în Hotărârea nr. 1005/2020, citată pe Jurindex, că instanța de recurs „reține că îndoiala serioasă cu privire la legalitatea actului administrativ normativ ce face obiectul cererii de suspendare reiese din faptul că, anterior emiterii HCL nr. 279/30.07.2020 a existat un act administrativ normativ emis de Consiliul Local Municipal Constanța care reglementa aceeași contravenție și alte aspecte mai detaliate privind regimul parcării în mun. Constanța și, deși această hotărâre a fost anulată de instanțele judecătorești, Consiliul Local a adoptat o nouă hotărâre fără să remedieze aspectele de nelegalitate reținute în hotărârile judecătorești definitive și fără să instituie obligația plății tarifului de parcare și a cuantumului acestuia“.
 

Cu alte cuvinte, magistrații instanței de recurs au arătat că noul Regulament al parcărilor publice din Constanța a fost adoptat fără să se fi remediat aspectele de nelegalitate pentru care fusese anulat regulamentul anterior.
 
Mai mult, în acest sens, în noul dosar, Curtea a precizat că „printre argumentele pentru care instanța a dispus anularea HCLM Constanța nr. 235/28.06.2018 (nr., Regulamentul anterior al parcărilor publice din Constanța) au fost și cele învederate de recurenți, respectiv faptul că nu s-au stabilit și alte modalități de achitare a tarifului de parcare decât prin intermediul SMS, că nu s-a reglementat competența privind stabilirea și modificarea tarifului de parcare și nici destinația sumelor încasate cu titlu de tarif de parcare“, potrivit www.rolii.ro.
 

„Nu s-au remediat celelalte aspecte indicate de instanțe“

 
Astfel, au explicat judecătorii, „prin HCLM nr. 279/30.07.2020 s-a reinstituit contravenția privind utilizarea unui loc de parcare fără achitarea taxei sau tarifului corespunzător, însă nu s-au remediat celelalte aspecte indicate de instanțe în dosarul nr. (...), și, mai mult decât atât, nu s-a stabilit obligația achitării tarifului de parcare“.
 
În continuare, instanța a mai explicat că „odată cu anularea HCLM Constanța nr. 235/28.06.2018, nu mai există nici obligația reglementată de acest act administrativ normativ la art. 23 lit. a privind achitarea taxei de parcare conform tipului parcării“.
 
Spun judecătorii că „în lipsa unei obligații legale este de neconceput instituirea unei contravenții iar anularea HCLM Constanța nr. 235/28.06.2018 nu readuce la viață din punct de vedere juridic hotărârile de consiliu local anterioare abrogate în raport de art. 26 alin. 2 din hotărâre, întrucât abrogarea este definitivă conform art. 64 alin. 3 din Legea nr. 24/2000“, conform www.rolii.ro.
 

Contravenție instituită „cu încălcarea hotărârilor judecătorești“

 
„În concluzie, art. 1 alin. 1 lit. a din HCLM nr. 279/30.07.2020 instituie o contravenție fără obligație corelativă și cu încălcarea considerentelor hotărârilor judecătorești pronunțate în dosarul (...), astfel că tribunalul trebuia să rețină îndeplinită condiția cazului justificat pentru suspendarea actului administrativ“, se mai arată în motivarea Hotărârii nr. 1005/2020 a Curții de Apel Constanța.
 
Au mai arătat judecătorii că, „în ce privește condiția pagubei iminente, Curtea reține fondate criticile recurenților. Astfel, prin instituirea contravenției prevăzute de art. 1 alin. 1 lit. a din HCLM nr. 279/30.07.2020 persoana care dorește să parcheze pe unul din locurile de parcare respective, cum poate fi cazul recurenților, se vede constrânsă, sub sancțiunea cu amenda, să achite un tarif de parcare la plata căruia nu este obligat în mod legal prin niciun act administrativ, act care să poată face obiectul unei contestații“.
 
„Rezultatul este obținerea de către autoritatea locală a unei sume de bani în mod nelegal de la persoana care utilizează locul de parcare și a cărei destinație nu se prevede în hotărârea de consiliu. De asemenea, prin dispozițiile în discuție, s-au creat premizele sancționării nelegale a utilizatorilor locurilor de parcare în cazul în care nu achită tariful de parcare stabilit doar în mod formal prin afișarea pe indicatoarele rutiere“, au mai precizat judecătorii în hotărârea citată pe Jurindex.
 
În paralel cu dosarul în care s-a solicitat suspendarea Regulamentului, la Tribunalul Constanța se desfășoară procesul în care s-a solicitat anularea acestuia, următoarea înfățișare fiind fixată pentru data de 1 februarie 2021.
 
Citește și:

SMS-urile pentru parcările publice din Constanța – anulate, „reactualizate“ și suspendate în 2020. Care este situația în prezent
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oficial Tribunalul Constanța a anulat în parte Regulamentul Parcărilor Publice din Constanța

16 Feb 2021 2625

Ce spune Horia Constantinescu În ce condiții vor putea fi ridicate mașinile în Constanța, potrivit Regulamentului Parcărilor Publice aflat în dezbatere

09 Feb 2021 1793

16 februarie – data la care ar putea fi anulat Regulamentul parcărilor publice din Constanța!

03 Feb 2021 1234

Regulamentul de acces în Peninsula Constanței, anulat definitiv! Cum se va circula în continuare

07 Jan 2021 1667

SMS-urile pentru parcările publice din Constanța – anulate, „reactualizate“ și suspendate în 2020. Care este situația în prezent

03 Jan 2021 2678

S-a stabilit data la care ar putea fi anulat Regulamentul parcărilor publice din Constanța!

15 Dec 2020 1720

Tribunalul Constanța ar putea anula astăzi Regulamentul parcărilor publice din Constanța

14 Dec 2020 596

Ultimele zile sub umbrela Regulamentului parcărilor publice din Constanța? Când se va lua o decizie privind anularea acestuia

03 Dec 2020 1926

După suspendarea Regulamentului parcărilor din Constanța, azi s-ar putea anula definitiv și Regulamentul de acces în Peninsulă

26 Nov 2020 2728

Decizie definitivă S-a suspendat Regulamentul parcărilor publice din Constanța!

18 Nov 2020 4778

Dosarul pentru plata parcărilor prin SMS, la Constanța, deschis mâine la Curtea de Apel

17 Nov 2020 655

#ConstanțaAltfel HCL pentru plata parcării prin SMS, tranșată la Curtea de Apel Constanța

17 Oct 2020 1815

#ConstanțaAltfel Procesul pentru suspendarea HCL privind plata parcărilor din Constanța merge mai departe. Dosarul a ajuns la Curtea de Apel

05 Sep 2020 569

#ConstanțaAltfel De ce nu a fost suspendată HCL privind plata locurilor de parcare din Constanța. Explicațiile oficiale ale judecătorilor (document)

31 Aug 2020 2543

#ConstanțaAltfel Atenție, șoferi! Cererea de suspendare a hotărârii privind reintroducerea amenzilor pentru neplata taxei de parcare prin SMS. Care este următorul pas (document)

27 Aug 2020 1227