LIVE VIDEO Ludovic Orban, declarații după ieșirea din izolare. Noi măsuri obligatorii!


În aceste momente, premierul Ludovic Orban face declarații la Palatul Victoria privind noile măsuri instituite. România intră în carantină totală:



Principalele declarații ale prmeierului:

- Primul și cel mai important obiectiv este să avem grijă de sănătatea semenilor noștri.

- Astăzi am participat la o întâlnire de lucru în care am făcut o evaluare a situației în care ne găsim și am convenit asupra unor măsuri care urmează să fie adoptate prin ordonanță militară.

- Toate măsurile pe care le luăm au ca obiectiv reducerea la maxim a contaminării

- După emiterea ordonanței militare, vom impune restricția de a ieși din casă între 6-22. Cetățenii vor avea posibiliatatea să aisă pentru a se duce la muncă, pentru a-și achiziționa bunuri, să se ducă la analize medicale urgente. se va permite deplasarea în jurul locuinței pentru mișcare, plimbarea animalelor de companie

- Am văzut că s-a rostogolit o informație neadevărată referitoare la persoanele de 65 de ani: doar pentru a-i proteja se va institui interdicția de a iesi din domiciliu. Va exista un interval orar în care se vor putea deplasa.


- Un alt obiectiv important este achizitia de echipamente de protectie, de măști, combinezoane. În mod normal, conform legii ar fi trebuit să existe stocuri strategice. La momentul la care am preluat guvernarea stocurile erau 0.

- Facem toate eforturile pentru a achiziționa.Cu fiecare contract în parte întâmpinăm dificultăți foarte mari. E necesar să intervenim la nivel diplomatic.

- Deja a început producția de măsști în țară, urmează să înceapă producția de combinezoane, de izolete.

- Al treilea obiectiv important, a fost de a întări direcțiile de sănătate publică. Numărul de angajați a crescut cu peste 4.000 la nivel national. Am implicat studenți, medici, pentru a întări capacitatea DSP-urilor.E vorba de întărirea capacității de derulare a anchetelor epidemiologice.

- România aprimit zeci de mii de cetățeni români care s-au întors din țări în care numărul de diagnosticați pozitiv e foarte mare. Apreciez activitatea DSP-urilor.

- Am participat la o videoconferință cu directorii de spitale, directorii DSP, prefecții. Punem în practică un plan de pregătire graduală a spitalelor. Avem 3 linii, etape de pregătire, prima linie care funcționează azi, a doua linie spitalele de pneumologie, infectioase, a treia linie de identificare a persoanelor care să trateze exclusiv persoanele care sunt diagnosticate pozitiv.

- Creșterea capacității de diagnosticare e foarte importantă. Am plecat de la un număr redus de aparate de analiză. Acum sunt 19 în funcțiune.

- Sunt achiziționate 10 aparate noi, prin Crucea Roșie. Prin Unifarm au fost achiziționate 10. Am aflat cu bucurie că s-au mișcat și spitalele.

- Problema cea mai mare pe care o s-o avem este de a achiziționa kit-urile de testare. Toată lumea se pricepe ca la fotbal și politică și la coronavirus.

- Am demarat proceduri și prin ministerul Sănătății pentru a cumpăra PCR-uri. Am fost informat de Unifarm că e un contract ferm că vom primi 2.000 de kituri de testare care pot testa 100.000 de persoane.

- Avem contract prin Unifarm pentru achiziția a 100 de ventilatoare.

- Am adoptat 2 OUG-uri pentru măsuri economice.

- Continuăm activitatea în grupul de lucru economic pentru a identifica și alte măsuri. Suntem într-o intensă colaborare cu BNR pentru a susține angajatorii și angajații care au credite. În această consultare trebuie să vedem deciziile pe care le va lua BNR

Întrebări și răspunsuri:

Veți lua o serie de măsuri pentru persoanele de peste 65 de ani, dati-ne câteva amănunte?


Vor fi prezentate detaliile de către echipa de MAI în această seară.

Despre monitorizarea electronică a persoanelor în carantină și izolare?

Împreună cu STS punem la punct o aplicație pentru a monitoriza persoanele izolate la domiciliu sau în carantină.
Trebuie verificați dacă respectă izolarea. Trebuie aplicată cu severitate maximă măsura izolării la domiciliu. Faptul că-i băgăm în carantină nu-i exonerează de răspunderea contravențională sau penală.
Vom apela la măsuri severe și vom solicita aplicarea pedepsei maxime

De ce inițial am avut recomandare?

Am anunțat că vom lua măsuri graduale în funcție de evoluția epidemiei. Și pentru pregătirea psihologică a oamenilor. Starea normală e democrația. Faptul că am ajuns să luăm aceste măsuri este pentru a reduce riscul de contaminare.

Care ar fi capacitatea de testare?

Obiectivul nostru e de a crește, în 5-7 zile, capacitatea de testare la 2.000 de teste pe zi, chiar 2.500.

Despre amânarea ratelor trei luni sau 9 luni?

De sănătatea sitemului financiar bancar depinde tot sistemul.
Trebuie să susținem companiile și cetățenii care au probleme să amâne plata unor rate, suntem gata să ne asumăm inclusiv plata unei părți din dobânzi. Nu poți obliga sistemul bancar să renunțe la venituri fără de care nu pot funcționa.
În momenul în care băncile își pierd capacitatea de a finanța economia, va avea de suferit cetățeanul

Mesaj pentru cei 250.000 de cetățeni care au contractele suspendate?

Am luat măsura plății somajului tehnic.
Imediat ce nu va mai exista un pericol real și se va reduce riscul contaminării, vom renunța la restrângerile de drepturi.
Trebuie să ținem cont de părerile specialiștilor

Căutăm soluții pentru orice situație în care va exista penurie referitor la un medicament esențial.

Există temeri la transparența achizițiilor?

Noi derulăm achizițiile prin ONAC, Unifarm, Crucea Roșie. Orice producător a crescut prețurile. Important e să găsim, să semnăm contracte și să se respecte termenele de livrare. În privința voluntaritului, persoanele cele mai vulnerabile sunt cele în vîstă, cele izolate fără venituri. Să ia legătura cu primăriile.

Spitalele sunt nepregătite, câți bani veți aloca pentru spitale, dacă sunt bani de la UE?

Cum veți rezolva problema personalului? Prima măsură a fost de a asigura spitalele că vor primi un buget la nivelul lunii decembrie a anului trecut indiferent de presatțiile medicale. Am prevăzut o sumă alocată. Ministerul Sănătății a primit resurse financiare suplimentare, 200 mil de euro. Există finanțare prin Banca Mondială, de asemenea există posibilitatea decontării de la bugetul UE. La ora actuală, spitalele nu au probleme cu banii, ci cu achiziționarea materialelor necesare.
În ceea ce privește testarea, noi respectăm niște recomandări.
Am cerut luarea unor măsuri. Să se facă triajul.

Ce se întâmplă dacă vor întârzia? Ele deja au întârziat deja. Facem niște eforturi enorme.

Ce puteri suplimentare Armatei? Armata va fi implicată în misiuni de pază, de patrulare, și misiuni la frontieră.

Solicitare suspendare din CEDO? Permiteți-mi să mă documentez. E posibil să se fi făcut acest demers ca urmare a stării de urgență.

Situație privind numărul medicilor pozitivi și în carantină?

Cazurile au fost publice, cel al Sp. de la Suceava, o îmbolnăvire la SJ Neamț, mai există unul-două cazuri izolate. Urmărim cu mare atenție.
Eu primesc mesaje pe messenger, sms, vorbesc cu medici. De multe ori managerii de spitale poate nu reflectă situația.

Cum vă veți asigura că măsurile care îi privesc pe vârstnici în localitățile mici? Am încredere în discernământul părinților și bunicilor nostri. Am încredere că vor înțelege această măsură.

Există temeri privind îngrădirea drepturilor, ce garanții dați că nu vor exista abuzuri? Activitatea mea de 30 de ani e o garanție. Măsurile vor fi de scurtă durată.

Luați în considerare ajutoare pentru firmele care își continuă activitatea, scutiri de taxe, impozite?

Sunt în analiză. Realitatea e că România se afla într-o situație bugetară dificilă înainte de izbucnirea epidemiei. Spațiul de manevră este aproape cu zero. Vor scădea încasările și cresc cheltuileile. Aceste resurse sunt limitate. E posibil să creăm o lipsă de resurse, care ne poate puneîn dificultate de a susține cheltuielile.

La fiecare spital e un plan de tratament, sunt tot felul de substanțe active, când vom avea un plan național?

Când îl vom avea, îl vom prezenta. E un domeniu în care nu există certitudini. Nu poți garanta că un anumit tratament face bine la toți.

Când veți face rectificarea bugetară?

Avem în intenție de a aloca resurse pentru cheltuielile administrațiile locale pentru cheltuielile sociale. Nu vom întârzia foarte mult, două-trei săptămâni.

Câte luni de criză economică își permite România?

Sper într-o depășire rapidă a epidemiei.

Este România pregătită pentru scenariul 4?

Noi luăm măsuri gradual, progresiv, creștem permanent capacitatea de tratare. Eu am convingerea că această capacitate va crește destul de mult Sunt optimist, sunt optimist de felul meu.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Președintele Forța Dreptei, Ludovic Orban „România este guvernată prost”

18 Feb 2024 642

Ludovic Orban respinge orice posibilă colaborare cu PNL

20 Jan 2024 871

Ludovic Orban Forța Dreptei vrea să strângă semnături pentru revizuirea Constituției privind pensiile

16 Oct 2023 1021

LIVE TEXT Ludovic Orban, prezent la Constanța, la Școala politică a Tineretului Forța Dreptei- „Actuala guvernare a promis spital în Constanța și nu a construit. Nu dă doi lei pe viața constănțenilor“ (FOTO+VIDEO)

30 Sep 2023 1561

Ludovic Orban, prezent la Constanța. Participă la Școala politică a Tineretului Forța Dreptei

29 Sep 2023 975

"Școala de Vară a Organizației de Tineret PMP Orban, Drulă și Tomac vor susține sesiuni de lucru la Mamaia

01 Sep 2023 1090

Partidul Forţa Dreptei îşi va anunţa până la finalul anului candidații pentru alegerile locale din 2024

02 Jul 2023 1286

Rareș Bogdan, audiat la DNA!

06 Apr 2023 1257

Fostul premier Ludovic Orban, la DNA

29 Mar 2023 1318

Când are loc primul termen în procesul intentat Guvernului pentru că nu a organizat alegeri locale în peste 50 de localităţi?

08 Jan 2023 1175

Parlamentarii din Forţa Dreptei, alături de cei din USR, depun o moţiune împotriva ministrului Lucian Bode

09 Dec 2022 2233

Reprezentanta PMP a demisionat din funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Administrarea Activelor Statului

11 Nov 2022 1484

Primăria Constanța închiriază personal prin intermediul firmei unui fost liberal din Tulcea. Între timp Pericleanu a intrat în partidul lui Ludovic Orban (DOCUMENT)

09 Jul 2022 2093

Ludovic Orban Intrarea României în Spaţiul Schengen nu este un favor, ci un drept

25 Jun 2022 1363

Deputatul constănțean Dănuț Aelenei s-a alăturat deputaţilor independenţi de dreapta, aparţinând partidului Forţa Dreptei

16 Jun 2022 1941