Ministrul Aurescu, prezent la reuniunea miniştrilor de Externe din UE. Printre subiecte, impactul pandemiei COVID-19 în regiunea Asia-Pacific

  • Ministrul Bogdan Aurescu a participat vineri, prin videoconferinţă, la reuniunea miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, pe agenda reuniunii fiind relaţiile UE-China şi impactul pandemiei COVID-19 în regiunea Asia-Pacific.
  • ​În cadrul dezbaterii pe tema relaţiilor cu China a avut loc un schimb de opinii privind pregătirea celor două reuniuni la nivel înalt, planificate pentru acest an, respectiv Summitul UE-China din luna iunie şi reuniunea UE-China cu participarea liderilor UE, ai statelor membre şi ai R.P. Chineze, de la Leipzig, din luna septembrie.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat vineri, 29 mai 2020, prin video-conferință, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe din statele membre ale Uniunii Europene.

Subiectele reuniunii au inclus relațiile UE-China și impactul pandemiei COVID-19 în regiunea Asia-Pacific.

În cadrul dezbaterii pe tema relațiilor cu China a avut loc un schimb de opinii privind pregătirea celor două reuniuni la nivel înalt, planificate pentru acest an, respectiv Summit-ul UE-China din luna iunie și reuniunea UE-China cu participarea liderilor UE, ai statelor membre și ai R.P. Chineze, de la Leipzig, din luna septembrie. De asemenea, miniștrii au discutat despre modalitățile cele mai eficiente de a angaja China într-un dialog constructiv.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța unui dialog de substanță, cu rezultate tangibile privind adoptarea Agendei Strategice pentru Cooperare UE-China 2025, adoptarea Planului de Acțiune comun pentru cooperarea în domeniul științei, tehnologiei și inovației și semnarea Acordului UE-China privind protecția indicațiilor geografice. Și-a exprimat încrederea în realizarea de noi progrese în negocierile UE-China referitoare la Acordul Cuprinzător privind investițiile.

Șeful diplomației române s-a referit la necesitatea redefinirii relațiilor Uniunii Europene cu China pe termen lung, în noul context creat de pandemie.

Acesta a menționat că UE trebuie să rămână ambițioasă în promovarea valorilor europene ce țin de obiectivele în domeniul schimbărilor climatice, principiile multilateralismului și necesitatea echilibrării balanței schimburilor comerciale bilaterale UE-China, urmărind în același timp cu atenție realitățile interne din China. 

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat importanța coordonării transatlantice, inclusiv în domenii precum securitatea cibernetică și investiții în infrastructura critică.

În cadrul discuției privind impactul COVID-19 în Asia-Pacific, miniștrii au abordat consecințele socio-economice ale pandemiei și implicațiile asupra politicilor UE în regiune, fiind inițiată o reflecție privind modalitățile prin care Uniunea Europeană își poate promova mai eficient obiectivele în relația cu statele din regiune.


În ceea ce privește evoluțiile recente din Afganistan, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a salutat noile concluzii ale Consiliului, care transmit un mesaj clar și oportun referitor la așteptările UE cu privire la viitorul Afganistanului.

De asemenea, a apreciat acordul dintre președintele Ashraf Ghani și Dr. Abdullah Abdullah, ca un pas important spre reconciliere și pace durabilă în Afganistan, accentuând faptul că  guvernul afgan ar trebui încurajat să continue cursul guvernării inclusive și responsabile. Ministrul Bogdan Aurescu a adăugat faptul că, în calitate de contributor major la prezența internațională pe teren, în cadrul NATO, România susține pe deplin discuțiile substanțiale UE-NATO privind situația din Afganistan, în special cu privire la evoluțiile procesului de pace. Acest dialog este important pentru a asigura coordonarea și coerența corespunzătoare a eforturilor internaționale, precum și pentru a configura calea de urmat în ceea ce privește viitoarea asistență internațională pentru Afganistan.

Sursa foto: MAE 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ministrul Afacerilor Externe a convocat Celulă de criză în cazul răpirii unui marinar român

30 Nov 2020 470

Are loc lansarea volumului “The Black Sea Geo-Political Encyclopedia” – prima enciclopedie dedicată geopoliticii Mării Negre

05 Oct 2020 1169

Aurescu s-a întâlnit cu premierul Netanyahu şi cu omologul israelian; au vorbit de o sesiune comună a celor două guverne

02 Sep 2020 415

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a numit un nou Director general al Institutului Diplomatic Român

10 Jul 2020 619

Ministrul Aurescu şi omologul său israelian, discuție despre o reuniune comună a celor două guverne

02 Jun 2020 546

Mesajul ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, cu ocazia Zilei Românilor de Pretutindeni

31 May 2020 586

Reacția MAE român față de declarațiile Prim-ministrului Republicii Moldova la adresa României

22 May 2020 833

Deputatul George Vișan, interpelare pe tema măsurilor pentru repatrierea marinarilor români blocați în toată lumea

21 May 2020 2089

Ministrul Aurescu, precizări despre consolidarea Iniţiativei celor Trei Mări la reuniunea ce pregăteşte summitul din Estonia

12 May 2020 597

Senat. Miniştrii Bogdan Aurescu şi Violeta Alexandru, chemaţi la audieri. Care este tematica

10 May 2020 866

MAE În semn de înaltă apreciere, membrii misiunilor medicale trimise în Italia și Republica Moldova vor primi pașapoarte diplomatice

29 Apr 2020 1239

Ministrul Aurescu, discuţie telefonică cu omologul finlandez. Ce teme au fost abordate

28 Apr 2020 757

Se discută despre eforturile aliate de gestionare a pandemiei de COVID-19 Ministrul Aurescu, prezent la reuniunea trilaterală a miniștrilor afacerilor de externe din România, Polonia și Turcia

27 Apr 2020 703

Ministerul Afacerilor Externe salută marcarea Zilei NATO în România

05 Apr 2020 569

Ministrul afacerilor externe, Bogdan Aurescu, prezent la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai statelor membre NATO

01 Apr 2020 504