Ministrul Sănătății „Încet, încet infecţia cu noul coronavirus se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme“

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila. Foto: FacebookMinistrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a afirmat sâmbătă, la Oradea, că infecţia cu noul coronavirus se transformă încet într-o viroză sezonieră. 

Ministrul a menționat că, dacă va mai exista un nou val, el nu va pune probleme, conform Agerpres.ro

"Eu am evitat să fiu tranşant, nu pentru că nu-mi place să fie tranşant, ci pentru că biologia este o ştiinţă şi o chestiune care este în continuă evoluţie. Opinia mea în momentul de faţă este că vor mai apărea îmbolnăviri, poate chiar un mic val, cum spuneţi dumneavoastră, dar care nu va avea impact asupra sănătăţii publice şi asupra capacităţii de apărare a asistenţei medicale. Dar asta nu înseamnă că în anumite zone sau în anumite populaţii vulnerabile care nu au fost protejate prin vaccinare nu vor fi la risc. Deci încet, încet această infecţie se transformă într-o viroză sezonieră şi dacă va exista un nou val, el nu va pune probleme mai ales că acum avem experienţă, suntem organizaţi şi am dezvoltat serviciile ambulatorii care previn supraîncărcarea spitalelor, a unităţilor de primiri urgenţe", a declarat, într-o conferinţă de presă, Alexandru Rafila.


Soluţia, a continuat ministrul, nu este să se transporte toţi pacienţii la UPU, ci să se găsească resurse, să se investigheze şi să se trateze în ambulatoriu, pentru că altfel se "colmatează" asistenţa medicală spitalicească pentru alte categorii de oameni care au nevoie de îngrijiri.

"Şi lucrul acesta, din păcate, s-a întâmplat. Am avut anul trecut un record de decese, la nivel naţional, nu numai din cauza infecţiei cu noul coronavirus, e adevărat în valul patru au murit 25.000 de persoane, dar am avut o mortalitate generală extrem de mare, care a depăşit cu 100.000 natalitatea. Am avut un spor negativ de 100.000 de persoane în România datorită acestei mortalităţi ridicate şi, desigur, din cauza natalităţii care este redusă. Indicatorii demografici plasează România, alături de majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană, într-o zonă de pericol în ceea ce priveşte evoluţia demografică", a afirmat Alexandru Rafila.


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a participat sâmbătă, alături de ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, la inaugurarea celui mai modern laborator de analize medicale din sistemul public de sănătate, complet automatizat, în valoare de 2 milioane de euro, realizat la Spitalul Judeţean din Oradea cu finanţare din Programul Interreg Ro-Hu 2019-2022.

Oaspetele a fost invitat de dimineaţă la festivitatea de decernare a Premiilor "Dr. Mozes Carol". 

Agerpres.ro

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alexandru Rafila, la Consiliul ministerial EPSCO - Secţiunea sănătate. Ce subiecte s-au aflat pe lista discuțiilor

14 Jun 2022 447

Alexandru Rafila, despre vaccinurile împotriva COVID- "Au reprezentat cea mai spectaculoasă evoluţie din istoria medicinei"

07 Jun 2022 527

Forumul Național al Copiilor Introducerea cursurilor de Educație pentru Sănătate în școli, printre temele discutate

03 Jun 2022 512

Ordonanță de urgență pentru înființarea Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate, adoptată

02 Jun 2022 511

România va primi aproximativ 2.000 de doze de vaccin împotriva "variolei maimuţei"

02 Jun 2022 695

Ministrul Sănătății propune introducerea Educaţiei pentru sănătate în şcoli de la 1 iunie 2022

01 Jun 2022 568

Întâlnire a ministrului Sănătății cu proiectanții spitalelor regionale din Cluj-Napoca și Iași

30 May 2022 816

A fost prelungit acordul prin care copiii cu malformaţii congenitale cardiace sunt operaţi

19 Apr 2022 572

Ministrul Rafila „Au fost în decursul anului trecut momente în care Ministerul Sănătății putea să accepte sau nu achiziţia de vaccinuri“

19 Apr 2022 592

Senatorul Remus Negoi (USR) îi cere ministrului Rafila să explice cum se implică în redeschiderea Spitalului de Boli Infecțioase

11 Apr 2022 2064

Alexandru Rafila Personalul medical angajat pe perioada pandemiei va susține un examen pentru continuare activității (VIDEO)

07 Apr 2022 1068

Ministrul Sănătății. Politica prețurilor la medicamente trebuie revizuită

07 Apr 2022 553

Ministrul Sănătății Se caută cadru legal pentru distribuţia comprimatelor de iodură de potasiu (VIDEO)

04 Apr 2022 946

Ministrul Sănătății „Persoanele diagnosticate cu autism au nevoie de programe de asistență medicală profesioniste“

02 Apr 2022 829

Ministerul Sănătății. O parte dintre comprimatele de iodură de potasiu, depozitate la Unifarm SA (VIDEO)

30 Mar 2022 939