Modificări privind modul de acordare a concediilor medicale pentru persoanele aflate în carantină

Guvernul a aprobat în ședința de miercuri o Ordonanţă de Urgenţă care prevede noi reglementări referitoare la condiţiile şi modalitatea de acordare a certificatelor de concediu medical pentru carantină şi a indemnizaţiilor aferente acestor certificate.

Astfel, în perioada situaţiei de urgenţă, persoanele asigurate cărora li se interzice continuarea activităţii şi pentru care a fost instituită măsura de carantină instituţionalizată sau într-o locaţie declarată de către persoana carantinată sau prin izolare, în urma unei suspiciuni de infectare cu virusul SARS-CoV-2, beneficiază de concedii şi indemnizaţii pentru carantină care se acordă pentru perioada şi pe baza documentelor prevăzute prin Ordin al ministrului sănătăţii, în funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice.

De asemenea, a fost majorat termenul în interiorul căruia se poate solicita plata indemnizaţiilor de asigurări de sănătate, de la 90 de zile la 180 de zile, pentru certificatele de concediu medical acordate în perioada stării de urgenţă instituită în temeiul Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 1/1999, cu modificările şi completările ulterioare.

Actul normativ aprobat azi de Guvern cuprinde reglementări importante şi în privinţa modului de eliberare al certificatelor de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav pentru persoanele în drept (părinţi, tutori).

Astfel, pentru eliberarea certificatelor de concediu medical care cuprind a 91-a zi, acordate pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani, precum şi pentru copilul bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 16 ani, cum ar fi afecţiunile oncologice sau malformaţiile congenitale ale sistemului nervos, nu se mai solicită avizul medicului expert al asigurărilor sociale.

De asemenea, pentru persoanele asigurate care însoţesc copilul bolnav la tratament pe teritoriul unui alt stat certificatele de concediu medical se vor elibera de către casele de asigurări de sănătate.

Eliminarea obligaţiei de a se prezenta în fiecare lună la medicul expert al asigurărilor sociale, pentru avizarea certificatului de concediu medical care se acordă, potrivit legii, după epuizarea perioadei de 90 de zile, precum şi acordarea certificatelor de concediu medical pentru perioada în care persoanele în drept au însoţit copilul la tratament în străinătate, conduc la îmbunătăţirea calităţii vieţii copiilor bolnavi şi facilitează accesul la concedii medicale şi la indemnizaţiile aferente acestora pentru însoţitori.

Prevederile care reglementează modul şi durata de acordare a certificatelor de concediu medical de care beneficiază persoanele cu COVID-19 se stabilesc în normele de aplicare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare, întrucât este necesar a avea în vedere toate situaţiile care sunt prevăzute în protocolul de tratament al infecţiei cu COVID-19, astfel încât indiferent de locul de acordare a îngrijirilor medicale şi de forma de boală, orice persoana asigurată să poată beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.

Vă reamintim că prin Ordinul ministrului sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 502/417/2020 au fost modificate şi completate Normele de aplicare referitoare la concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, iar Ordinul MS 414/2020 reglementează modul de instituire a măsurii de carantină pentru persoanele aflate în situaţia de urgenţă de sănătate publică internaţională determinată de infecţia cu COVID.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanţa angajează! Ce posturi sunt scoase la concurs

20 Nov 2023 1228

ÎPS Teodosie, pastilă amară de la Tribunalul Constanța (MINUTA)

29 Jun 2023 5750

ÎPS Teodosie, în așteptarea verdictului de la Tribunalul Constanța

21 Jun 2023 1535

Înaltpreasfinția Sa Teodosie, victorios asupra polițiștilor din Constanța! Motivarea instanței

27 May 2023 2284

O firmă din Cluj care funcționa până de curând ca restaurant a primit un contract de la Aeroportul Mihail Kogălniceanu Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2023 1430

ÎPS Teodosie, învingător, din nou, asupra polițiștilor din Constanța! (MINUTA)

04 Apr 2023 1768

ÎPS Teodosie, așteptat la Tribunalul Constanța, Secția Contencios administrativ și fiscal!

04 Apr 2023 1189

Exclusiv! Înaltpreasfinția Sa Teodosie a învins, definitiv, Poliția, în instanță

21 Mar 2023 5207

Judecătoria Constanța, despre procesul ÎPS Teodosie vs. Poliție – „Fiecare om avea datoria de a respecta măsurile restrictive impuse de lege“ (MOTIVARE)

01 Feb 2023 1454

Pronunțare amânată din octombrie 2022 Răspunsul Judecătoriei Constanța la plângerea ÎPS Teodosie (MINUTA)

15 Jan 2023 8083

Judecătoria Constanța, pronunțare amânată pentru ÎPS Teodosie

06 Dec 2022 2084

Ce răspuns așteaptă ÎPS Teodosie de la judecători azi, de Sfântul Nicolae! Bilanțul proceselor arhiepiscopului cu polițiștii din Constanța

06 Dec 2022 1307

Pronunțare de Moș Nicolae, pentru ÎPS Teodosie!

27 Nov 2022 1472

De ce a pierdut Înaltpreasfinția Sa Teodosie procesul cu IPJ Constanța! (MOTIVARE)

08 Nov 2022 2159

Pronunțare amânată pentru ÎPS Teodosie!

21 Oct 2022 1286