Octavian Jurma „Valul 5 a sosit în România cu două săptămâni mai repede”



Medicul și cercetătorul Octavian Jurma a transmis, printr-o postare pe pagina de Facebook, că tulpina Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 a debutat „în forță” săptămâna trecută.

Acesta a menționat că a fost egalat recordul din valul 4 al pandemiei provocat de tulpina Delta, adăugând că explozia de cazuri noi a fost înregistrată la debutul valului 5, în timp ce, în valul 4, creșterea a fost mai lentă.
 

„Valul 5 - Omicron a debutat săptămână trecuta în forță, egalând sau depășind recorduri pandemice.

În primul rând, avem egalat recordul din valul 4 - Delta pentru cea mai mare creștere săptămânală a numărului de cazuri (88% în săptămână S38, 1.319 septembrie). Diferența este că acest record este înregistrat la debutul valului 5, în vreme ce la debutul valului 4 am avut o creștere de 40%.

O alta evoluție îngrijorătoare este că raportul luni/duminică este de peste 100% și în această săptămână.

De obicei valorile de luni (care reflectă testările de duminică) sunt sub nivelul zilei de duminică anterioare (care reflectă testările de sâmbătă).

Săptămâna trecută acest raport s-a inversat cu un nou record pandemic de 162% iar în această săptămână recordul a fost din nou depășit cu 183%. Astfel, valoarea de azi (luni, 3 ianuarie 2022) în loc să fie mai mică decât cea de duminică (2 ianuarie), este cu 80% mai mare!

Dacă se păstrează și raportul de 1:2 între valorile de luni și marți, înseamnă că mâine (marți, 04 ianuarie 2022) am putea depăși deja 3.000 de cazuri pe zi, cu aproape 2 săptămâni mai repede decât cea mai optimistă prognoză din decembrie.



Să sperăm că este un artefact de raportare, dar dacă mâine depășim 3.000 de cazuri înseamnă că și trendul de săptămâna trecută trebuie să ne îngrijoreze suplimentar. Săptămâna trecută maximul săptămânal nu a fost atins marți cum se întâmplă de obicei, ci vineri (31 decembrie 2021) la o valoare cu 50% mai mare.

Putem presupune că în zilele de Revelion doar testarea a scăzut nu și răspândirea virusului, dar chiar și dacă luăm o creștere conservatoare de 50% peste valoare de mâine (marți), rezultă că săptămâna se poate închide la peste 4.500 cazuri pe zi (dacă putem testa atât de repede)”, a explicat cercetătorul.


Medicul a precizat că există posibilitatea de a reveni la 10.000 de cazuri noi de COVID-19 pe zi, înainte de 20 ianuarie, iar curba internărilor în unitățile medicale va putea fi analizată cu o săptămână sau două mai târziu.

„De săptămâna viitoare vom vedea și impactul școlilor și e posibil să revenim în zona de 10.000 cazuri pe zi înainte de 20 ianuarie!

Curba internărilor în spitale va fi vizibilă însă doar cu 1-2 săptămâni mai târziu, așadar e nevoie să fim rezervați cu aparența că și la noi valul Omicron produce mai puțin spitalizări până la finalul lunii ianuarie, când mă aștept ca spitalele să fie lovite de valul de îmbolnăviri.

Aproape toate județele din România au semne de creștere ale indicatorilor pe termen scurt și mediu acre se vor reflecat în incidența oficială tot în această săptămână. Incidența oficială e calculată la 14 zile și se raportează cu 3 zile întârziere. În 3 zile Omicron poate dubla numărul de cazuri și ar trebuie să trecem la raportarea imediată la 7 zile că să ținem pasul cu pandemia (evident nu se va întâmpla asta).

Din păcate, continuă să vina confirmări că numărul de internări pediatrice este în medie de 4x mai mare decât în timpul valului Delta. Chiar dacă aceasta poate fi o reflectare a faptului că Omicron este de 4x mai infecțioasă decât Delta, rezultă tot că vom avea de 4x mai mulți copii în spitale decât în valul 4-Delta.

Nici spitalele, nici politicienii și nici părinții din România nu sunt pregătiți pentru un astfel de șoc după ce am fost intoxicați cu miniciuni negaționiste mai bine de 1 an de zile.

Vestea bună, foarte bună, este că încă își pot proteja copiii de boală prin vaccinare”


Octavian Jurma a adăugat și o notă personală postării în care a explicat că „balanța” s-a înclinat în favoarea vaccinării copiilor săi, în urma investigațiilor efectuate în ceea ce privește metodele de combatere a pandemiei.
 

„Chiar înțeleg reținerea părinților care se tem să își vaccineze copiii și nu vă vorbesc ca medic, ci ca părinte.

Am și eu copii și e unul din motivele pentru care am început să investighez pandemia și metodele de combatere a acesteia la fel cum faceți și voi.
Însă atunci când am pus în balanță argumentele pro și contra, balanța s-a înclinat decisiv în favoarea vaccinării. Azi am făcut și boosterul băiatului meu cel mare, fără nici o ezitare.

Am o imensa ușurare că de săptămână viitoare, dacă școala va mai fi deschisă, va merge protejat la maxim în clasă (vaccin + masca FFP2/N95).

Înțeleg și tentația de a amâna decizia pentru încă o săptămână sau încă o lună în speranța că nu va mai fi nevoie de o decizie. Sunt și eu un un adept al principiului lui Murphy: „dacă poți amâna ceva pe mâine, amână că poate nu mai trebuie făcut".

Pandemia însă nu și-a amânat agenda. Pericolul este acum și Omicron va lovi în plin școlile noastre în următoarele 2 săptămâni, înainte ca cei din guvern să apuce să își dea seama ce se întâmplă. Ei așteptă valul Omicron abia la mijlocul lunii, cum credeam și eu că va veni”


El a precizat că valul 5 a debutat cu două săptămâni mai repede decât indicau studiile specialiștilor, punctând că virusul „nu va fi mai blând” cu cei mici.
 

„Valul 5 a sosit cu 2 săptămâni mai repede. De ce să amânam vaccinarea în speranța iluzorie că infectarea va fi mai blândă decât vaccinul cu copiii noștri? Știm sigur de la cei pe care valul Omicron i-a lovit deja că nu vă fi mai blândă cu copii noștri, va fi mai aspră.

Nu îi lăsăm în clase pentru că e frig și pot răci, dar îi lăsăm în clase dacă e cald și pot face COVID-19.

Are asta sens? Are sens să îți fie frică de un virus care produce o banală răceală și să ignori un virus care a ținut 500 de copii pe zi spitale și 40 pe zi în ATI până am închis școlile?

Poate că acesta va fi ultimul val, poate că nu va fi, dar și dacă este ultimul val tot merită să treci prin el potejat de vaccin și nu descoperit în fața unui virus despre care știm doar schilodește intern până la 30% din cei pe care nu îi omoară.

Știu că vorbesc în desert, dar nu vreau să mă uit în urmă și să îmi reproșez că nu v-am avertizat din timp și suficient. Încă nu e prea tărziu pentru vaccin.

Așadar înțelege că nu vei avea NICIODATĂ asigurări 100% că vaccinul nu îți va face rău ție sau copilului tău. Pe de altă parte, știm 100% sigur că pandemia ne face deja rău și va continua să ne facă rău până nu o vom opri acceptând și înfruntând riscul, tot așa cum au făcut părinții și bunicii noștri.

Da, știm că vaccinul nu poate învinge pandemia singur, a apărut deja o inițiativă vaccinare-plus, dar nu o vom putea învinge fără vaccin. Pur și simplu prețul măsurilor non-farmaceutice a devenit prea mare.

Dacă tot este inevitabil să ne vaccinăm, mai bine să vedem vaccinarea că pe o investiție în viitor: cu cât facem vaccinul mai devreme, cu atât beneficiem mai devreme și mai mult timp de investiția noastră”

Sursa foto: Pixabay 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fiul medicului Octavian Jurma are Covid. „Acest moment este inevitabil pentru orice familie cu elevi în casă"

25 Jan 2022 2414

Octavian Jurma Varianta Omicron, mai periculoasă pentru tineri și copii. Explicațiile medicului

22 Jan 2022 1110

Epidemiologul Octavian Jurma Valul 5- Omicron va fi mai scurt decât Delta

01 Jan 2022 1591

Octavian Jurma „Omicron va fi dominantă săptămâna viitoare, cum nu se poate mai prost pentru noi“

21 Dec 2021 2020

Medicul Octavian Jurma „O să ajungem cu varianta Omicron la 10.000 de cazuri pe zi în mai puțin de trei săptămâni”

11 Dec 2021 1965

Vacanţa elevilor nu va fi prelungită! Medicul epidemiolog Octavian Jurma „60% din personal vaccinat nu poate împiedica școala să devina un focar“

05 Nov 2021 2022

Cercetătorul Octavian Jurma a publicat prognoza incidenței Covid 19 pe județe pentru perioada următoare

04 Nov 2021 2111