UPDATE Raed Arafat și Alexandru Rafila, declarații referitoare la noua tulpină Sars-Cov-2 (VIDEO)

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, şi secretarul de stat în cadrul MAI, Raed Arafat, susţin declaraţii de presă la Palatul Victoria.


Declaraţiile sunt transmise live pe paginile de Facebook şi YouTube ale Guvernului, precum şi prin sistemul unic de distribuţie al Palatului Victoria.

În cadrul conferinței, au fost precizate mai multe măsuri ce vor fi luate în contextul apariției unei noi tulpini a Sars-Cov 2. UPDATE: 1


Ministrul Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia călătorii care ajung în România din sudul Africii, unde a fost depistată noua variantă Omicron a virusului SARS-CoV-2, vor fi carantinaţi timp de 14 zile.
 

"După cum ştiţi, atât Organizaţia Mondială a Sănătăţii cât şi Centrul European de Control al Bolilor au lansat o alertă în sudul Africii în 7 ţări, au fost izolate tulpini de îngrijorare, aşa se numesc, ale virusului Corona care se pare că are mutaţii majore şi care, din punct de vedere al consecinţelor, pune probleme pentru că există o transmisibilitate şi urmează să vedem dacă în viitor eficacitatea vaccinării se păstrează în ceea ce priveşte acest virus şi dacă evoluţia bolii este modificată faţă de varianta standard, sau faţă de varianta Delta.

Având în vedere aceste alerte de la OMS şi de la Centrul European de Control al Bolilor, în mod normal şi România s-a adaptat măsurilor care au fost recomandate de către aceste instituţii şi în momentul de faţă a fost adoptată o hotărâre a CNSU care aliniază şi România la măsurile care au fost deja luate în mai multe state europene care limitează sau chiar interzic călătoriile în această zonă afectată sau dinspre această zonă afectată. Oricum, călătorii români care vin din zonele respective vor fi carantinaţi timp de 14 zile, iar în prezenţa unui test negativ ei pot ieşi din carantină într-un interval de 10 zile", a declarat Alexandru Rafila. 


UPDATE: 2


De asemenea, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a anunţat că şapte state din sudul Africii au fost incluse în zona roşie în contextul avertizărilor venite de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Comisia Europeană în ceea ce privește o nouă tulpină a coronavirusului.
 

"Având în vedere avertizările care s-au primit de la OMS şi de la Comisia Europeană s-a făcut modificarea astăzi în următorul sens: se modifică clasificarea ţărilor şi teritoriilor aprobată prin hotărârea Comitetului Naţional nr. 106/26 noiembrie 2021 în sensul introducerii statelor Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambic, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe în zona roşie începând cu data publicării acestei hotărâri, adică cu data de astăzi.

Ea urmează să fie publicată în Monitorul Oficial în această după-amiază", a declarat Arafat, la Palatul Victoria. 


Astfel, în cadrul conferinței s-a menționat că Institutul Național de Sănătate Publică a cerut tuturor direcțiilor de sănătate publică să dispună recoltare de probe respiratorii de la cazurile severe de Covid 19, cu istoric de călătorie în cel puțin una din următoarele țări: Africa de Sud, Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia, Zimbabwe și Malawi.


Probele vor fi trimise de către DSP-uri, în regim de urgență, către INCDMM Cantacuzino, respectiv INBI Balș, pentru screening și secvențiere. 

Sursa foto+video: Facebook/Guvernul României

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Aproape 2.000 de medici din Italia au fost suspendaţi pentru că nu sunt vaccinaţi împotriva COVID-19

22 Jan 2022 233

Constanța. O femeie nevaccinată a murit, în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2

22 Jan 2022 541

Coronavirus Câte teste rapide au fost efectuate în județul Constanța în ultimele 24 de ore

22 Jan 2022 435

Câți români s-au vaccinat împotriva Covid în ultimele 24 de ore. Peste 100 de reacții adverse sunt în curs de investigare

22 Jan 2022 362

Paturile libere în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din România, destinate pacienților COVID-19

22 Jan 2022 360

Buletin coronavirus. Au fost înregistrate 526 de cazuri noi la Constanța

22 Jan 2022 746

Constanța. Incidența răspândirii COVID-19 continuă să crească rapid

22 Jan 2022 798

Varianta Omicron a coronavirusului a devenit dominantă în Europa

22 Jan 2022 356

Încă o zi cu peste 19.000 de infectări cu SARS-CoV-2

22 Jan 2022 495

COVID-19 Administrarea mai multor doze booster de vaccin la intervale scurte nu este sustenabilă

22 Jan 2022 446

Constanța. Situația paturilor libere din secțiile de terapie intensivă COVID-19, din județ

22 Jan 2022 511

10 milioane de teste vor fi livrate în unităţile din ţară până la începutul săptămânii viitoare. Contestația privind achizițiile, respinsă

21 Jan 2022 534

Rafila Scenariul cel mai rău posibil estimat este să se ajungă la peste 70.000 de cazuri de COVID-19 pe zi

21 Jan 2022 540

O constănțeancă a pierdut lupta cu covid19 la Spitalul Județean. Detalii despre acest caz

21 Jan 2022 819

Situația actualizată Vaccinarea în România. Câți români s-au imunizat în ultimele 24 de ore. Situația pe doze și vaccinuri

21 Jan 2022 569