Șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci „ Majoritatea pacienților prezintă și patologii asociate“

  • Șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci a vorbit într-un interviu despre organizarea și capacitatea secției ATI ROL2 de la Institutul Ana Aslan din București.
Acesta a mai precizat că activitatea medicală în Secția Terapia Intensivă a Spitalului Militar ROL 2 Aslan se desfășoară pe foarte multe paliere și direcții, nu rezidă doar în tratamentul insuficienței respiratorii acute severe virusului. 

Iată interviu susținut de șeful secției ATI din Spitalul Militar Central, col.medic conf. univ. dr. Dan Corneci medic primar ATI, doctor în științe medicale, competențe în ventilație mecanică non-invazivă, masterat în Management sanitar

1. Pentru început dle doctor, vă rugăm ne dați câteva informații despre organizarea și capacitatea secției ATI ROL2 de la Institutul Ana Aslan din București?

Secția ATI ROL 2 este amplasată în clădirea Institutului Ana Aslan și a fost reconfigurată și renovată conform standardelor naționale pentru o unitate ATI grad I avansat. Secția dispune de 23 de paturi (16 paturi în zona roșie și șapte paturi în zona galbenă) reprezentând 33% din numărul total de paturi ATI din spitalele de linia I și II din București. Fiecare pat dispune de monitorizare complexă invazivă și non-invazivă, aparat de ventilație mecanică avansată, stație cu 4-6 pompe automate de infuzie, aparatură diversă specifică terapiei intensive.

Secția este deservită de personal specializat ATI organizat în patru nuclee, fiecare nucleu fiind format din 3 medici specialiști/primari ATI, 12 asistenți medicali din Spitalul Universitar de Urgență Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC), precum și din patru medici rezidenți. Această organizare permite rotația și recuperarea personalului, precum și asigurarea continuității activității în SUUMC.

2. Cum se desfășoară activitatea în această secție?

Activitatea medicală în Secția Terapia Intensivă a Spitalului Militar ROL 2 Aslan se desfășoară pe foarte multe paliere și direcții, nu rezidă doar în tratamentul insuficienței respiratorii acute severe virusului. Majoritatea pacienților prezintă și patologii asociate, unele preexistente episodului acut și care se decompensează, iar altele sunt induse de afectarea pluriorganică, cauzată de virusul SARS-CoV-2.

În consecință, avem de-a face cu pacienți care necesită colaborare multidisciplinară și abordare în echipă, alături de colegi cardiologi, neurologi, ORL-iști, chirurgi generaliști, pneumologi, gastroenterologi și, nu în ultimul rând, specialiști în radiologie și imagistică medicală.

3. Care au fost cele mai complicate cazuri tratate aici?

Marea majoritate a pacienților internați în secția ATI a Spitalului Militar ROL 2 Aslan au ca diagnostic asociat maladiei COVID 19 și ARDS (acute respiratory distress syndrome), aceasta fiind o formă deosebit de gravă de insuficienta respiratorie. Aproape toți pacienții internați în unitatea noastră de profil au beneficiat de manevre și proceduri medicale minim invazive de tip bronhoscopie diagnostică și terapeutică, endoscopie digestivă superioară diagnostică și terapeutică, tehnici de dializă renală etc. iar toate acestea s-au realizat cu aparatura medicală de înaltă performanță, aparatură pusă la dispoziție de către Spitalul Militar Central.


De asemenea, precizăm faptul că au fost cazuri în care pacienții au fost transferați, în regim de urgență, către Spitalul Militar, în vederea realizării intervenției chirurgicale salvatoare, ulterior aceștia revenind în campusul militar ROL 2 Aslan, pentru continuarea tratamentului medical și supraveghere postoperatorie.

4. Ne puteți oferi și câteva date statistice ale activității în secția ATI ROL 2?

În ceea ce privește statistica activității secției ATI ROL 2, în perioada 30 aprilie – 30 iulie, putem pune la dispoziție următoarele cifre care arată indicatorii de performanță medicală, indicatori analizați comparativ cu cei raportați de secțiile de profil din întreaga lume: 79 pacienți cu forme severe – critice, cu o rată a mortalității de 21,5% (17 decese). Rata mortalității în secțiile ATI din România este de aproximativ 45-47%, în Germania 53%.

Toți pacienții au beneficiat de terapie antivirală, tratament cu plasmă convalescentă (8 pacienți), terapie intensivă de suport pentru difuncții multiple de organe (ventilație mecanică – 52 de pacienți, suport hemodinamic, tehnici de epurare renală etc. S-au realizat aproximativ 40 consulturi interdisciplinare: imagistică, chirurgie generală, cardiologie, ORL (pacienți traheostomizați), gastroenterologie (endoscopii digestive), pneumologie (bronhoscopii).

5. Ce ne puteți spune despre personalul medical implicat în tratarea pacienților?

Tot ceea ce v-am prezentat până acum s-a realizat cu o resursă umană dedicată, înalt calificată profesional, care și-a asumat misiunea de asigurare a continuității actului medical în cele două unități, respectiv pentru urgențele medicale non COVID-19, cât și pentru pacienții diagnosticați cu această maladie.

O preocupare a managementului a fost aceea de asigurare a unui grad maxim de protecție și confort a personalului medical implicat în tratarea pacienților, demers materializat prin asigurarea necesarului de echipamente de protecție pentru întreg personalul, asigurarea timpului necesar de odihnă, a salarizării corespunzătoare, precum și a programului de testare RT PCR, la ieșirea și intrarea in ture.

Pentru că războiul încă nu s-a încheiat și mai este ceva drum de parcurs până la identificarea unui vaccin sau a unui tratament salvator, opinăm că, în conformitate cu prevederile Legii nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic, angajarea de resurse umane calificate care să asigure calitatea și continuitatea actului medical în România trebuie să fie o prioritate, mai ales în ceea ce privește asigurarea dreptului constituțional la sănătate a oricărui cetățean.

Sursa foto: MApN 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ZIUA LIVE Comuna Ghindărești, în viziunea candidatului USR la primărie - Mihai Vîlcu

18 Apr 2024 295

ZIUA LIVE Predare de ștafetă la Valu lui Traian! Iulia Iurea, despre proiectele pe care le-a gândit și pentru care a obținut finanțare!

17 Apr 2024 592

ZIUA LIVE Pe cine va vota Claudiu Palaz ca primar al Constanței? (VIDEO)

16 Apr 2024 499

Interviu online cu voleibalista Alexandra Spînoche, căpitanul CSM Constanța „E o plăcere să mă întorc acasă și să joc pentru orașul meu“

16 Apr 2024 1010

ZIUA LIVE Perspective și proiecte pentru comunele Bărăganu și Cerchezu

15 Apr 2024 545

Mircea Geoană, a acordat un interviu cotidianului britanic „The Telegraph” - „Alianța transatlantică este vitală“

11 Apr 2024 396

ZIUA LIVE Candidatul USR la Primăria Mangalia, Semiran Abdurefi – „Oamenii din Mangalia trebuie să aibă curaj, să își urmeze visul”

10 Apr 2024 578

ZIUA LIVE În ce direcție se îndreaptă orașul Mangalia? (VIDEO)

09 Apr 2024 636

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 971

ZIUA LIVE Proiecte candidaților PNL pentru primăriile comunelor Cobadin și Tortoman din județul Constanța (VIDEO)

04 Apr 2024 1116

Interviu online Pictorul și graficianul profesionist Bianca Paraschiv - Sunt sinceră cu mine, creez ceea ce mă reprezintă și mă împlinește spiritual și artistic!

03 Apr 2024 1927

„Prioritatea numărul unu sunt utilitățile“ ZIUA LIVE. Candidatul APA la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu prezintă planurile sale pentru administrația locală (VIDEO)

02 Apr 2024 602

ZIUA LIVE Viziunea și strategia pentru renașterea comunei Agigea. Interviu cu candidatul APA la Primăria Agigea, Gabriel Ciobanu

01 Apr 2024 1092

ZIUA LIVE. Stelian Ion (ADU) „Tandemul pe care îl fac cu Bogdan Bola pentru Primărie înseamnă foarte mult. Și susținerea PMP-ului este importantă”! (VIDEO)

29 Mar 2024 744

Interviu online cu Erik Began, de la CSM Constanța „Atât antrenorii, cât și părinții mi-au spus să perseverez și să am încredere că voi reuși“

25 Mar 2024 1937