Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

Sfaturi utile Cum să ne bucurăm de vară, pe timp de pandemie

 
  • · Vara, pe timp de pandemie – să nu uităm să ne protejăm de razele ultraviolete
  • · Pandemia cu noul coronavirus ne-a schimbat prioritățile în ale sănătății

Studiile recente arată, deși fără să o precizeze cu exactitate, faptul că temperaturile ridicate din timpul sezonului estival ar ajuta la reducerea răspândirii noul coronavirus COVID-19. Totuși, datele din raportările zilnice nu demonstrează acest aspect. Vara trebuie să ne luăm oricum măsuri de precauție, mai ales dacă faci excursii sau mergi în vacanțe la plajă.
Trebuie să ne protejăm de soare! Soarele este vital pentru oameni, însă pe cât este de benefic în special pentru sinteza vitaminei D (esențială pentru un organism sănătos), soarele emite radiații nocive, precum razele gama, razele infraroșii, razele ultraviolet, razele X. Cele care afectează cel mai mult corpul sunt razele ultraviolet (UV), care reprezintă 8% din totalul tipurilor de radiații solare.
Radiațiile solare pot duce la decolorarea pielii, arsuri, îmbătrânirea și ridarea pielii, deshidratare, producție majoră de vitamina D, care poate provoca calculi renali, cataractă, apariția leziunilor precanceroase sau chiar cancer de piele. Mai trebuie știut că celulele pilei care susțin arsurile pot determina mutații ireversibile ce pot provoca boli mai târziu. În scop preventiv, mergi la medicul dermatolog dacă observi orice modificare la nivelul pielii.
 

Cine trebuie să se ferească

 
Există anumite categorii care prezintă sensibilitate crescută la radiațiile solare: persoanele cu pielea deschisă la culoare, persoanele cu piele care se arde ușor, persoanele roșcate și cu ochi deschiși la culoare, persoanele cu alunițe, sugarii, vârstnicii, persoanele cu boli cronice care urmează tratament medicamentos, persoane care iau medicamente care le cresc sensibilitatea la soare, sportivii care se antrenează în soare sau persoanele care lucrează în spații deschise.
Protecția împotriva soarelui este importantă tot timpul anului, nu numai vara la plajă, începând chiar din copilărie. Intervalele orare 9 dimineața și 16 după-amiază sunt cele mai periculoase pentru expunerea la soare. 
Iată cum te poți proteja:
· Încearcă să stai cat mai mult timp la umbră, în special în mijlocul zilei
· Poartă haine care să protejeze pielea expusă – hainele de culoare închisă protejează mai mult decât cele de culoare deschisă
· Poartă pălărie sau ceva care să îți acopere capul
· Poartă ochelari de soare care blochează razele UVA și UVB
· Folosește crema de protecție solară cu factor de protecție (SPF) cât mai mare, de exemplu între 15 și 50. Aplică loțunea pe pielea expusă la soare – este foarte important să aplici pe toate zonele și să nu uiți de gât, umeri și spate.
· Aplică loțiunea cu aproximativ 15-20 de minute înainte de expunerea la soare, deoarece pielea trebuie să o absoarbă bine ca să te poată proteja. Aplică, de asemenea, înainte și după ce intri în apă. Crema de protecție solară trebuie aplicată la interval de 40-80 de minute
· Evită bronzarea artificială (la salon)
Bea apă cel puțin 2 l – 2 l și jumătate pe zi. Deshidratarea poate fi un factor favorizant pentru accidentul vascular cerebral (AVC). Deshidratarea se poate manifesta prin greață, vărsături și confuzie, caz în care se impune perfuzarea sau, daca este severă, vei fi dus la camera de gardă.
Ai grija cu insolația – o afectiune extrem de gravă care se manifestă atunci când organismul produce căldura în exces ca urmare a dereglării mecanismului care reglează temperatura. 
Desigur, în contextul pandemiei, evită aglomerațiile din stațiuni, poartă mască în interior și respectă distanțarea socială. Știm că este greu să ne distrăm la plajă, ținând cont de reguli, dar sănătatea este mai importantă decât orice!

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raport Coronavirus. Deces nou la Constanța

18 Sep 2020 381

A 11-a testare Covid-19 de la reluarea pregătirilor la FC Viitorul. Rezultatele au sosit astăzi

18 Sep 2020 339

Spitalul de Boli Infecțioase, la judecată pentru centrul medical din Medeea. Ce s-a întâmplat în proces

18 Sep 2020 483

Constanța Rezident al Căminului pentru Persoane Vârstnice, confirmat pozitiv cu COVID-19

17 Sep 2020 405

Care este starea primului copil internat la ATI din cauza COVID - "Are toate organele afectate"

17 Sep 2020 418

Coronavirus 13 cazuri noi, în rândul personalului din penitenciare, în ultima săptămână

17 Sep 2020 441

Ministrul Sănătăţii Pregătim o hotărâre de guvern pentru concediile medicale care nu au fost date în perioada de vid legislativ

17 Sep 2020 347

Situația privind infecția cu COVID-19, la nivel național

17 Sep 2020 667

Servicii online, oferite de SPIT Constanța

17 Sep 2020 441

Muzeul de Artă Populară Constanța amână concursul pentru supraveghetor muzeu

17 Sep 2020 468

Un nou record de cazuri! 1.713 de noi îmbolnăviri cu COVID-19

16 Sep 2020 927

LIVE VIDEO Inspectorul școlar general Sorin Mihai, declarații cu privire la situația de la Liceul „Ovidius” Constanța

16 Sep 2020 1445

În luptă cu toamna, un sistem imunitar scăzut, viroze, gripe și COVID-19. Cum să ne pregătim de bătălie

16 Sep 2020 512

Elevii Școlii Remus Opreanu, din Constanța, sfătuiți de polițiști cum să poarte masca

15 Sep 2020 365

Coronavirus Câte cazuri noi au fost înregistrate în ultimele 24 de ore

15 Sep 2020 690