Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

Tema principală, implicaţiile crizei COVID-19 asupra Alianței Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniștrilor apărării, în sistem de video-conferință

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a participat miercuri, 15 aprilie, prin sistem de video-conferință, la reuniunea Consiliului Nord-Atlantic în formatul miniștrilor apărării, convocată de Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, având ca temă principală implicaţiile crizei COVID-19 asupra Alianței.

La reuniune au participat, totodată, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, Josep Borrell, precum și miniștrii apărării din Finlanda și Suedia.

Pe parcursul sesiunii a fost evaluat sprijinul pe care NATO îl asigură statelor aliate și partenere ca răspuns la criza COVID-19 şi a fost analizată perspectiva asumării unor acțiuni distincte pentru a preveni transformarea crizei sanitare pe care o reprezintă pandemia de coronavirus într-o criză securitară.

Totodată, miniștrii apărării aliați au discutat despre consolidarea măsurilor existente în domeniul rezilienței și a pregătirii civile, utilizarea mecanismelor și capabilităților NATO și au analizat consecințele geo-strategice ale pandemiei.

În același timp, a fost decisă elaborarea unui plan de răspuns la pandemii, pe baza lecțiilor desprinse și a celor mai bune practici existente la nivelul statelor aliate și al organizațiilor internaționale în contextul actualei crize, în sprijinul întăririi rezilienței la nivel aliat și al pregătirilor pentru un posibil nou val de îmbolnăviri de COVID-19 sau alte pandemii viitoare.

Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a prezentat eforturile întreprinse pentru limitarea răspândirii virusului în România prin sprijinul acordat de către MApN autorităților naționale. De asemenea, ministrul român al apărării a evidențiat importanţa menținerii și consolidării posturii de descurajare și apărare aliate și contracararea campaniilor de dezinformare și de propagare a știrilor false legate de pandemia de COVID-19.

În încheierea intervenței sale, ministrul Ciucă a reiterat angajamentul României pentru continuarea participării la operațiile, misiunile și activitățile NATO, unde militarii statelor aliate se confruntă nu doar cu amenințări specifice teatrelor de operații, ci și cu cele legate de răspândirea virusului, solicitând, în context, monitorizarea atentă a situației la nivel aliat.

Sursa foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciucă

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vizita de lucru la Comandamentul multinațional de divizie de Sud-Est a comisiilor parlamentare pentru apărare, ordine publică și siguranță națională

23 Jun 2020 362

România A fost înființat Comandamentul Corpului Multinațional de Sud-Est

18 Jun 2020 814

Cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale NATO în sistem video-conferință. Răspunsul aliat la criza generată de COVID-19

18 Jun 2020 520

Vizită la București a comandantului Corpului Aliat de Reacție Rapidă. Discuții și despre situația de securitate în regiunea extinsă a Mării Negre

17 Jun 2020 324

Vicepremierul Raluca Turcan, miniștrii Ciucă și Boloș, vizită de lucru la Centrul de Recuperare și Refacere pentru Veterani

16 Jun 2020 369

Oficial! Arestări preventive în dosarul gardianului de la Penitenciarul Poarta Albă acuzat de luare de mită

30 May 2020 6894

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit cu sindicaliștii din industria de apărare

21 May 2020 584

Videoconferință a Consiliului Afaceri Externe în formatul miniștrilor apărării. Ce s-a dezbătut

12 May 2020 484

Nicolae Ciucă „Ziua Forţelor Terestre ne surprinde astăzi pe front, îndeplinindu-ne datoria sacră de protejare a poporului român“ (video)

23 Apr 2020 547

Mesajul ministrului Apărării Naționale cu ocazia sărbătorilor Pascale „Această perioadă de cumpănă ne-a amintit că bucuria vine din lucruri mărunte“ (video)

18 Apr 2020 1374

Mesajul ministrului apărării naționale, referitor la managementul medical și operațional al spitalelor județene din Suceava și Deva

09 Apr 2020 447

Ministrul Apărării a fost astăzi la Constanţa

04 Apr 2020 2759

Videoteleconferinţă cu militarii din teatrele de operaţii și misiuni externe. Despre ce s-a discutat

30 Mar 2020 598

Primele 15 izolete produse în România, recepţionate de Ministerul Apărării Naționale

27 Mar 2020 852

Ministrul Apărării despre coronavirus Este inamicul nevăzut care nu are tabără militară, doctrină sau strategie de atac

24 Mar 2020 949