Coronavirus - ultimele stiri despre epidemia de coronavirus

UPDATE MApN. Misiune de transport aerian în Spania


UPDATE 

Misiunea de transport în Spania a fost amânată.

Aeronava C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române care a decolat sâmbătă, 2 mai, în jurul orei 09.10, spre Spania pentru transportarea a 90.000 de măști de protecție de tip FFP 2 s-a întors, din motive tehnice, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.

Ca urmare a unei probleme de natură tehnică semnalată de aparatura de bord după decolarea de pe aeroportul din Otopeni, echipajul a aplicat procedurile standard pentru astfel de situații și a decis revenirea pe aerodromul militar. Aeronava a revenit în deplină siguranță pe Aeroportul Otopeni, în jurul orei 11.00, misiunea de zbor fiind reprogramată pentru duminică, 3 mai, la ora 9.00.


O aeronavă C-27J Spartan a Forțelor Aeriene Române a decolat sâmbătă, 2 mai, la ora 9.00, din Baza 90 Aeriană Otopeni, cu destinația Spania, pentru transportarea a 90.000 de măști de protecție tip FFP 2.

Aceste materiale sunt parte din rezerva de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, constituită în România, achiziționate de către țara noastră pe baza unui grant, în valoare de 10 milioane euro, semnat de DSU/IGSU cu Comisia Europeană, prin Direcția Generală Protecție Civilă și Operațiuni Umanitare Europene–DGECH.

Decizia nr. 1313/2013/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 decembrie 2013 privind un mecanism de protecție civilă al Uniunii stabilește cadrul juridic de constituire a rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene, ce vizează oferirea de asistență în situații în care capacitățile existente la nivel național și cele angajate de statele membre nu sunt în măsură să asigure un răspuns eficace în caz de dezastre naturale și provocate de om.

Răspândirea globală a noului coronavirus 2019-nCoV, a determinat inițierea de măsuri suplimentare la nivelul statelor membre pentru a evita escaladarea situației de urgență în întreaga Uniune. Astfel, pentru a răspunde acestor provocări, prin Decizia de punere în aplicare (UE) 2020/414 a Comisiei din 19 martie 2020, printre capacitățile rezervei rescEU a fost inclusă și stocarea de contramăsuri medicale, de echipamente medicale de terapie intensivă și de echipamente individuale de protecție destinate combaterii amenințărilor transfrontaliere grave pentru sănătate.

În acest context, având în vedere prezența activă a României în domeniul protecției civile, Comisia Europeană, prin Direcţia Generală Protecţie Civilă şi Operaţiuni Umanitare Europene– DGECHO, a trimis Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă o invitatie pentru a constitui în România o rezervă rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19.

Astfel, Comisia a propus alocarea unui grant direct în valoare de până la 10 milioane euro pentru constituirea unei rezerve inițiale de contramăsuri medicale care vor consta, în primă fază, în măști de protecție individuală și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă. Acestea urmează a fi achiziționate de autoritățile române cu responsabilitate în domeniu, în regim de urgență, în funcție de ofertele disponibile pe piața internațională și depozitate prin grija Inspectoratului General pentru Situații de Urgență în depozitele proprii.

Grantul alocat va acoperi costurile de achiziție de echipament medical, costuri de întreținere, inclusiv costuri de reparație, costuri de asigurare, costuri de personal, inclusiv de instruire a personalului la nevoie, costuri de depozitare, costurile de transport și livrare a produselor de la depozit la beneficiari.

Aceste stocuri, constituite cu sprijinul DGECHO și aflate în gestiunea IGSU, vor fi puse la dispoziția statelor membre (inclusiv România) și partenere ale Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii, în baza unei solicitări, în caz de amenințare gravă la adresa sănătății. În funcție de nevoile identificate, Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene urmează să decidă (în contextul unor activări concomitente de către mai multe state) unde vor fi folosite echipamentele din rezerva rescEU de contramăsuri medicale pentru epidemia de COVID-19, context în care IGSU va proceda la pregătirea și inițierea măsurilor necesare asigurării transportului către statul afectat.

Această invitație a Comisiei Europene adresată României constituie o recunoaștere a viabilității măsurilor pe care autoritățile le-au luat în contextul minimizării efectelor pandemiei COVID-19, dar și a statutului de generator de securitate și furnizor de asistență internațională de urgență la nivel european și global.

Mai mult, prin răspunsul prompt la această solicitare a Comisiei se creează premisele constituirii, în Romania, și a altor capacități europene, finanțate din bugetul Mecanismului de Protecție Civilă al Uniunii (de luptă împotriva incendiilor de pădure cu elicoptere multi-rol și de evacuare aero-medicală pentru număr mare de pacienți critici).

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț RADET Constanța Sectoare din trei zone ale municipiului, fără apă caldă

03 Jul 2020 592

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore Nu s-a permis intrarea în ţară a 28 de cetăţeni străini. Amenzi de peste 6.300 lei

02 Jul 2020 363

Primăria Mihail Kogălniceanu angajează!

02 Jul 2020 619

Pe litoral în mai puțin de o oră TAROM anunță introducea unor noi rute interne din luna aceasta

02 Jul 2020 920

Incendiu la depozitul de armament din Baza 90 Transport Aerian Otopeni

02 Jul 2020 724

Licitație publică Autoritatea Navală Română cumpără șalupe multifuncționale, în cadrul proiectului „Danube Safety Net” (document)

02 Jul 2020 468

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore Au fost aplicate amenzi. Nu s-a permis intrarea în ţară a 9 cetăţeni străini

01 Jul 2020 436

Anunț RADET Constanța. Avarie pe rețeaua de transport agent termic

01 Jul 2020 811

Accident cu patru mașini pe strada Baba Novac din Constanța (galerie foto+video)

30 Jun 2020 1132

Aproape 15.000 de carduri eliberate pentru CT BIKE

30 Jun 2020 472

A fost activat Planul Roșu de intervenție Incident la mina Lizeveni. Mai multe persoane, intoxicate cu fum și gaze toxice

30 Jun 2020 494

INFOTRAFIC Restricție de viteză în Ovidiu, cauzată de un transport agabaritic

30 Jun 2020 339

Anunț RADET Constanța Locuitori din zona Casa de Cultură, fără apă caldă

29 Jun 2020 530

Situaţia la frontieră, în ultimele 24 de ore. Zeci de fapte ilegale comise. Amenzi de peste 2.800 lei

26 Jun 2020 417

RADET Constanța anunță abonații că a finalizat lucrările pe zona afectată de avarie

26 Jun 2020 645