„Observatorul militar“, prima publicație a Armatei Române, la ceas aniversar


 
  • „Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu“ este prima publicație a Armatei Române. Înființată pe vremea lui Cuza, nu a fost doar prima publicație militară din România, ci și unul dintre primele ziare militare din lume.
Astăzi se împlinesc 162 de ani de la prima scriere oficială a Armatei Române în ziarul care purta denumirea „Observatorul militar, diariu, politicu şi scientificu“, fiind un ziar politic și științific.

A apărut la București în 1859, după ideea veche, din 1789, a doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, care a avut intenția de a înființa un săptămânal cu titlul „Foaie română pentru econom“, în care una dintre rubrici ar fi fost dedicată ştirilor militare.

Deși acest proiect nu a luat amploare, curiozitatea privind domeniul militar a dospit, în cele din urmă s-a concretizat în apariția unor broșuri. În volumul  „Calendarul Tradiţiilor Militare“ din 2010 se amintesc următoarele broșuri: „Întâmplările războiului francezilor“ sau „Scurtă arătare despre luarea Parisului“, urmate de relatările din „Curierul românesc“, „Albina românească“, „România“ sau „Propăşirea“.

„Observatorul militar“ este prima serie dedicată exclusiv acestui domeniu, care a durat de pe 23 iulie 1859 până pe 3 decembrie 1859, urmând ca din 22 iulie 1994 să apară o nouă serie.

În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţarea primei publicaţii militare româneşti, săptămânalul „Observatorul militar“ a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural“ în gradul de Cavaler, pentru standardele euroatlantice ale mediatizării fenomenului militar.
În prezent, Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale continuă tradiția primului săptămânal militar românesc. Scopul său este de a aduce în prim plan lucrurile mai puțin știute de către publicul larg, cum ar fi: informarea despre preocupările principale ale conducerii ministerului și asupra măsurilor de adaptare a Forţelor Armate ale României la standardele euroatlantice; prezentarea aspectelor relevante ale contribuţiei Forţelor Armate ale României la misiunile internaţionale; oglindirea imaginii pozitive a instituției militare în opinia publică din țară și din străinătate; susținerea efortului de modernizare al armatei, cât și interviuri cu persoane publice de cultură, figuri importante ale societății noastre.

Fotoreporterii duc o muncă asiduă. Pentru o fotografie reușită pot petrece câteva nopți și zile cot la cot cu soldații, însă satisfacția de la final șterge toată sudoarea jurnalistului.

Săptămânalul conține 24 de pagini, costă 1,20 lei și se poate citi atât digital pe site-ul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naţional, cât și printat.

Data de 23 iulie, care este reprezentativă apariției primei publicații scrise de Armata Română, este și ziua în care se omagiază anual generațiile de ziariști în uniformă.
 
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

 
Citește și:
Un elicopter militar rusesc a aterizat forțat în Siria, după ce rebelii au tras în el
 
 

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

LIVE TEXT+VIDEO Dumitrache reales Conferință de alegeri în cadrul Organizației Municipale a PSD Constanța. Cine sunt vicepreședinții organizației municipale? (Galerie FOTO+VIDEO)

23 Apr 2024 1093

Erwin Șimșensohn, managerul Teatrului de Stat Constanța, printre laureaţii Galei Premiilor Radio România Cultural 2024 (VIDEO)

23 Apr 2024 455

ANM Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării

22 Apr 2024 647

Consiliul Local Constanța votează PUZ-ul pentru construirea parcării supraetajate de la Casa de Cultură (DOCUMENT)

22 Apr 2024 708

Umiditatea solului în Dobrogea. Evaluare recentă a specialiștilor ANM

19 Apr 2024 416

Ateneul Român primește distincție din partea Comisiei Europene

19 Apr 2024 307

Conferința Municipală a PSD Constanța „se joacă" pe scena mică de la Casa de Cultură!

18 Apr 2024 762

Situația rezervei de umiditate în Dobrogea și alte regiuni ale țării. Evaluare la data de 16 aprilie 2024

16 Apr 2024 633

Un bărbat a murit după ce s-a aruncat de la etaj în zona Casei de Cultură. Detalii de ultim moment de la IPJ Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 1310

Imobiliare Constanța Investitorul turnului din Portul Tomis, răspuns de la Direcția de Cultură - „Nu considerăm oportună creșterea înălțimii clădirii”

12 Apr 2024 5553

ANM Rezerva de umiditate în Dobrogea. Date actualizate

12 Apr 2024 508

Constanța Persoană decedată găsită pe trotuar în zona Casa de Cultură (GALERIE FOTO + VIDEO)

12 Apr 2024 3332

Primarul Vergil Chițac - „Mi-am asumat, am făcut. Investiții în cultura și în sportul din Constanța (GALERIE FOTO)

11 Apr 2024 545

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2367

La Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa Tenorii Alin Stoica, Ştefan von Korch şi Vlad Miriţă concertează în turneul „3 voci magnifice”

10 Apr 2024 568