„Observatorul militar“, prima publicație a Armatei Române, la ceas aniversar


 
  • „Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu“ este prima publicație a Armatei Române. Înființată pe vremea lui Cuza, nu a fost doar prima publicație militară din România, ci și unul dintre primele ziare militare din lume.
Astăzi se împlinesc 162 de ani de la prima scriere oficială a Armatei Române în ziarul care purta denumirea „Observatorul militar, diariu, politicu şi scientificu“, fiind un ziar politic și științific.

A apărut la București în 1859, după ideea veche, din 1789, a doctorul Ioan Piuariu Molnar, distins intelectual transilvănean, care a avut intenția de a înființa un săptămânal cu titlul „Foaie română pentru econom“, în care una dintre rubrici ar fi fost dedicată ştirilor militare.

Deși acest proiect nu a luat amploare, curiozitatea privind domeniul militar a dospit, în cele din urmă s-a concretizat în apariția unor broșuri. În volumul  „Calendarul Tradiţiilor Militare“ din 2010 se amintesc următoarele broșuri: „Întâmplările războiului francezilor“ sau „Scurtă arătare despre luarea Parisului“, urmate de relatările din „Curierul românesc“, „Albina românească“, „România“ sau „Propăşirea“.

„Observatorul militar“ este prima serie dedicată exclusiv acestui domeniu, care a durat de pe 23 iulie 1859 până pe 3 decembrie 1859, urmând ca din 22 iulie 1994 să apară o nouă serie.

În 2004, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţarea primei publicaţii militare româneşti, săptămânalul „Observatorul militar“ a fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural“ în gradul de Cavaler, pentru standardele euroatlantice ale mediatizării fenomenului militar.
În prezent, Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale continuă tradiția primului săptămânal militar românesc. Scopul său este de a aduce în prim plan lucrurile mai puțin știute de către publicul larg, cum ar fi: informarea despre preocupările principale ale conducerii ministerului și asupra măsurilor de adaptare a Forţelor Armate ale României la standardele euroatlantice; prezentarea aspectelor relevante ale contribuţiei Forţelor Armate ale României la misiunile internaţionale; oglindirea imaginii pozitive a instituției militare în opinia publică din țară și din străinătate; susținerea efortului de modernizare al armatei, cât și interviuri cu persoane publice de cultură, figuri importante ale societății noastre.

Fotoreporterii duc o muncă asiduă. Pentru o fotografie reușită pot petrece câteva nopți și zile cot la cot cu soldații, însă satisfacția de la final șterge toată sudoarea jurnalistului.

Săptămânalul conține 24 de pagini, costă 1,20 lei și se poate citi atât digital pe site-ul Trustului de Presă al Ministerului Apărării Naţional, cât și printat.

Data de 23 iulie, care este reprezentativă apariției primei publicații scrise de Armata Română, este și ziua în care se omagiază anual generațiile de ziariști în uniformă.
 
Sursa foto: Facebook/ Ministerul Apararii Nationale, Romania - www.mapn.ro

 
Citește și:
Un elicopter militar rusesc a aterizat forțat în Siria, după ce rebelii au tras în el
 
 

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Asociația Constanța Altfel încearcă să anuleze Autorizaţia de Construire a Catedralei Eroilor „Sfânta Treime“, de lângă Casa de Cultură (document + galerie foto)

15 Sep 2021 1190

In memoriam Nicu Constantin - „Era un om modest, bun şi discret“

15 Sep 2021 1818

126 de ani de la construcția Podului de la Cernavodă „Nu se poate concepe existenţa României fără Dobrogea, cum nu se poate concepe existenţa României fără Bucureşti“

14 Sep 2021 2540

Constanța culturală Actorii de la Bulandra vin pe scena Casei de Cultură Constanța

14 Sep 2021 1777

Muzeul de Artă Populară Constanța Din „secretele” laboratoarelor de conservare și restaurare a prețiosului patrimoniu de artă populară

13 Sep 2021 1769

#DobrogeaDigitală Celebra actriță păpușar din Tuzla, Aneta Forna Christu, la ceas aniversar

13 Sep 2021 1885

În urmă cu 139 de ani s-a născut Ion Agârbiceanu, preot și scriitor român, membru al Academiei Române

12 Sep 2021 1723

Care este bugetul Consiliului Județean Constanța pentru culturale și pentru ce tip de evenimente ar putea fi finanțate?

11 Sep 2021 975

Omagiu pentru membru al Academiei Române Aram Frenkian, poliglotul dobrogean care a scris zeci de cărți în limbi de circulație internațională

10 Sep 2021 1780

Astăzi și-ar fi serbat ziua de naștere George Ulieru, doctorul care a publicat în „Analele Dobrogei“

08 Sep 2021 1655

UNESCO transmite un mesaj puternic de Ziua Internațională a Alfabetizării

08 Sep 2021 1763

#DobrogeaAcademică Evenimente dedicate celor șapte veacuri de la nașterea divinului Dante

08 Sep 2021 251

Membru de onoare al Academiei Române Omagiu pentru Ion Pacea, considerat unul dintre cei mai mari pictori

07 Sep 2021 1918

Ziua citirii cărților. Când și de ce a luat naștere această sărbătoare internațională

06 Sep 2021 2022

Născut într-o familie de intelectuali, Radu Codreanu este dobrogeanul care a făcut descoperiri deschizătoare de drumuri noi în biologie

04 Sep 2021 1829