„Ajungeam la Constanţa şi stăteam în pavilionul reginei Elisabeta“ Patru ani de la slujba de înmormântare a Regelui Mihai I

  • Regele Mihai s-a născut pe 25 octombrie 1921 și a decedat pe 5 decembrie 2017.
  • Familia Regală a României a făcut, de-a lungul timpului, zeci de vizite în Dobrogea.
  • Ceremoniile funerare au fost coordanate de generalul constănțean Gelaledin Nezâir. 

Pe 5 decembrie 2017 se stingea, la onorabila vârstă de 96 de ani, ultimul rege al României, Mihai I. Trei zile de doliu național au fost declarate atunci, petrecându-se o mulțime de ceremonii specifice funerariilor unui fost suveran. Peste 11 zile de la decesul Majestății Sale, pe 16 decembrie 2017, a avut loc și slujba de înmormântare la Catedrala Mănăstirea Curtea de Argeș oficiată de Patriarhul României Daniel.
 
La funerarii au participat reprezentanții mai multor familii regale și imperiale. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai a fost transportat, cu trenul regal, la Curtea de Argeș, unde a avut loc ceremonia de înmormântare a fostului suveran. Regele a fost înmormântat în Noua Catedrală Mânăstirea Curtea de Argeș, unde este înmormântată și soția sa, Regina Ana.

Protocoalele funerare au fost coordonate de generalul constănțean  Gelaledin Nezir.

Gelaledin Nezir este născut în Cernavodă. Format la Liceul Militar de Marină „Alexandra Iona Cuza“ din Constanţa, Gelu, cum îi spun apropiaţii, şi-a continuat studiile superioare în Armată, lucrând iniţial în Marina Militară şi ulterior în Ministerul de Interne. De-a lungul carierei sale, Gelaledin Nezir a fost decorat de nenumărate ori cu cele mai înalte distincţii militare. Este cetățean de onoare al orașului Cernavodă.


 

Dragostea familiei regale pentru Dobrogea

 
De-a lungul timpului Familia Regală a României a avut o relație aparte cu pământurile dobrogene. Zecile de vizite facute aici de Carol I, Ferdinand I, Carol II, Mihai, etc, sunt memorabile. Reședințele regale din Constanța și nu numai sunt o altă dovadă a simpatiei monarhilor români pentru Dobrogea.  Mai jos regăsiți câteva rânduri dintr-un interviu acordat Aureliei Lăpușan, la una din vizitele Regelui Mihai în Techirghiol.


„Mă aflu în Techirghiol şi parcă nu mai am nicio amintire. În mijlocul anilor '30 veneam cu colegii de şcoală la Carmen Sylva, pe partea cealaltă a lacului. Acesta era parcă mult mai mic, înotam în el, întrebam mereu despre nămolul miraculos. Mama mea avea o casă de vacanţă la Mamaia, dar acum nu ştiu precis ce-a mai rămas. Este ceva, ce seamănă vag, prea vag, cu amintirile mele.
 

În fiecare vară veneam o dată, de două ori la plajă. La sfârşitul anilor de şcoală ajungeam la Constanţa şi, din câte ţin minte, stăteam în pavilionul reginei Elisabeta, adică poeta Carmen Sylva. Făceam cursuri de istorie, de geografie la faţa locului. Mergeam, astfel, la Histria, la Adamclisi. În fiecare an mergeam tot în alt loc. Am traversat podul de la Cernavodă pe jos, ca să-i vedem măreţia. Nu ne săturam privindu-i silueta, dantelăria“, spunea Regele Mihai  într-un interviu acordat Aureliei Lăpușan în 1999 la Techirghiol.
 

Despre biografia suveranului
 

Regele Mihai s-a născut la 25 octombrie 1921, în Castelul Foişor de la Sinaia, ca fiu al princepelui moștenitor Carol și al principesei Elena. A fost botezat în rit ortodox după numele marelui voievod Mihai Viteazul.



După a treia renunţare la tron a tatălui său, Principele Carol, Mihai devine Rege al României. Minor fiind, este pus sub o Regență, constituită din trei membri: principele Nicolae, unchiul său, Miron Cristea, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane și Gheorghe Buzdugan, președintele Înaltei Curți de Casație. Prin decesul ultimului, în Consiliul de regență a intrat ulterior George Sărățeanu.

Detronat după revenirea din exil a Regelui Carol al II-lea, la 8 iunie 1930, primeşte titlul simbolic de Mare Voievod de Alba – Iulia, urmează cursurile unei şcoli particulare stricte cu sediul la Palatul Regal.

La 6 septembrie 1940 fostul rege Carol II lasă în mâinile fiului său, Mihai I, destinele unei Românii ciuntite de provinciile istorice, Transilvania, Bucovina şi Basarabia. Pus în faţa faptului împlinit, la aproape 19 ani, Mihai depune pentru a doua oară jurământul de credinţă faţă de naţiune şi Parlament.
 
Unul dintre evenimentele marcante petrecute pe durata domniei Regelui Mihai este actul curajos de la 23 august 1944, prin care România se alătură aliaţilor tradiţionali, determinând scurtarea războiului cu şase luni şi cruţarea a zeci de mii de vieţi omeneşti, a fost opera tânărului Mihai I.

În anul 1947, după Crăciun, când a revenit de la Sinaia la București, Regelui i-a fost pus actul de abdicare în față și a fost obligat să-l semneze, sub ameninţarea cu execuţia a o mie de tineri, în cazul în care nu ar fi abdicat. Se întâmpla în data de 30 decembrie 1947, ultima zi a monarhiei în România. Comuniștii au proclamat imediat abolirea regimului monarhic și nașterea republicii populare. Regele a părăsit țara trei zile mai târziu, pe 3 ianuarie 1948. A început astfel lungul exil al Regelui Mihai.
 
După multiple încercări eșuate de întoarcere în țară, Regele Mihai reușește intre în România, doar pentru câteva zile, de Paște în anul 1992. Mai bine de un million de cetățeni l-au primit pe rege în București.  Speriați de numărul mare de simpațizanți ai regelui, autoritățile i-au interzis să se reîntoarcă în România. De abia în 1997, odată cu alegerea lui Emil Constantinescu ca președinte al României, Regele Mihai își primește înapoi cetățenia română și se stabilește în România.
 
Sursă de documentare: „Familia regală  a României și meleagurile călărășene“ de Constantin Tudor și Nicolae Țiripan

Sursă foto: ZIUA de Cosntanța

Citește și:

,,Sire, Dumnezeu să ajute Ţării, Majestăţii Tale şi mie"

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Celebrarea Zilei Marinei 2023 la București. Expoziții, spectacole și ceremonii

10 Aug 2023 1050

Caz revoltător! Bărbat prins de 10 ori la volan, fără permis. Ce spune Poliția

21 May 2023 1208

Doi copii au ajuns la spital după ce s-au jucat într-un leagăn destinat persoanelor cu dizabilităţi. Ce spun medicii

18 Apr 2023 1165

Se împlinesc 78 de ani de când în România a fost instaurat comunismul, regim abolit în urma Revoluției din 1989

06 Mar 2023 1228

In memoriam Krikor Zambaccian, armeanul care s-a dedicat artei și pe care a oferit-o

06 Feb 2023 1281

„Nu va curge sânge din cauza mea!” 30 decembrie 1947, ziua în care Regele Mihai a fost silit să abdice. Evenimentul a fost descris de dobrogeanul Pericle Martinescu

30 Dec 2022 1382

În urmă cu cinci ani avea loc înmormântarea Regelui Mihai I al României. Mărturisirile despre clipele petrecute pe litoralul românesc

16 Dec 2022 1287

Ultima dezbatere publică organizată de IICCMER în acest an, dedicată unui alt episod trist din istoria recentă a României

06 Dec 2022 1083

Cinci ani de la moartea regelui Mihai, ultimul monarh al României

05 Dec 2022 1474

Centenarul Încoronării (15 octombrie 1922) regelui Ferdinand și a reginei Maria ca suverani ai României Mari

17 Oct 2022 2359

Operațiunea „Davai ceas, davai palton“ în județul Constanța. August 1944 - mai 1946 (GALERIE FOTO)

27 Aug 2022 4022

Prosecco și persoanele stângace, celebrați azi. Evenimentele marcante ale zilei de 13 august, de-a lungul anilor

13 Aug 2022 1523

Perechea de stoperi cu care Farul Constanța a început campionatul. Ce a spus Hagi de evoluția celor doi (GALERIE FOTO)

19 Jul 2022 2245

S-a lansat Albumul de fotografii "Bunicul meu Regele Mihai" de Nicolae al României. De unde fac parte fotografiile

04 Jun 2022 1399

LIVE VIDEO-TEXT Nicolae al României, prezent la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân” din Constanța (GALERIE FOTO)

10 May 2022 3125