52 de ani de la reînființarea Academiei de Științe Medicale

  • La reînființare atribuțiile Academiei erau mult diminuate. 

În 1935 lua ființă Academia de Științe Medicale prin legea nr. 91, promulgată prin decretul regal nr. 176/ 1935. Evenimentul a fost posibil datorită academicianului Daniel Danielopolu, secretar permanent al academiei până în 1948, momentul desființării cauzate de instalarea noului regim.

Pe 22 august 1969, în urma multor insistențe, academia a fost reînființată. De data aceasta atribuțiile sale erau cu mult diminuate, statutul instituției fiind incomparabil cu cel din 1935. Demersurile acesteia în perioada comunistă nu au fost remarcabile.
 
Academicianul Stefan Milcu, a fost cel care a reabilitat statutul Academiei, evident imediat după anul 1989. În calitatea de președinte al acesteia, a urmat modelul legii promulgate în 1935, astfel în anul 2004 prin Legea nr. 264 s-a reglementat situația instituției. Statutul Academiei este stipulat în Hotărârea de Guvern nr. 1664 din 2004.

ASM are ca obiect de activitate:
-dezvoltarea stiintelor medicale si farmaceutice în scopul îmbunatatirii starii de sanatate a populatiei;
-promovarea pe plan national a cercetarilor stiintifice din domeniile biomedicinei, medicinei clinice, medicinei fundamentale, medicinei preventive, sanatatii publice si stiintelor farmaceutice;
-coordonarea activitatii de cercetare stiintifica în domeniile de vârf ale biomedicinei fundamentale si aplicative, desfasurata în unitatile aflate în coordonarea sau în subordonarea Ministerului Sanatatii ori în alte unitati de profil.

În prezent academia are un număr fix de 190 de membri titulari,  41 de membri corespondenți și membri de onoare din țară și din străinătate. Academia de Științe Medicale s-a remarcat prin constituirea unui for de consacrare și activitate în domeniul medical. Aceasta nu a primit nicioadată personalități politice.
Fundația Academiei de Medicină, Editura Academiei de Științe Medicale sunt sub coordonarea Academiei. Instituția tipărește cu regularitate Buletinul Academiei de Științe Medicale.
 
Sursă foto și de documentare: Academia de Științe Medicale


Citește și:

Academicianul Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române și președinte al Secției de științe medicale din Academia Română, premiat recent


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Box feminin. Campioana europeană Lăcrămioara Perijoc, la Eforie Nord „Când ţi se cântă imnul, e greu de explicat în cuvinte ce simţi“

13 Sep 2019 2861

Întâlnire emoţionantă cu Mihai Bucos şi Ştefan Constantin Tânărul rugbyst Atila Septar, campion al Franţei cu ASM Clermont Auvergne (galerie foto)

23 Aug 2017 5513

Baby şi mini baschet, la Mangalia

19 Jun 2015 1487

Cum vor fi compensate datoriile clubului Farul Constanţa

30 Apr 2015 2227

George Maior, ales preşedinte al Academiei de Științe Militare

29 Jan 2015 1836