60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Aneta (Nuţi) Forna Christu, distins ambasador al teatrului românesc de animaţie

În teatrul de păpuşi putem vorbi despre o nobleţe a modestiei, pentru că aici vedetele sunt ele, Păpuşile. Cu talent, cu iubire pentru copii, actorii mânuitori ai Teatrului de Păpuşi Constanţa au animat zeci de personaje, dăruind publicului lor de acasă şi de peste graniţele ţării frumuseţe, înţelepciune, bucurie.
 
A venit în Teatrul de Păpuşi Constanţa în anul 1957. Este actriţa despre care marii maeştri ai genului Jan Malik şi Serghei Obraztov spuneau cu admiraţie, referindu-se la interpretarea rolului titular din „Copilul din stele”: „Performanţă de adâncă sensibilitate, înaltă cultură şi expresivitate, precum şi de o extremă dificultate fizică”, „... rolul Copilului din stele l-a interpretat Aneta Forna Christu de o manieră emoţionantă, a fost în înţelesul deplin al cuvântului, o animatoare a păpuşii, care prinde viaţă în mâinile ei”.
 
Mereu îmi vin în minte cuvintele criticului Dinu Kivu - era la Gala Recitalurilor Păpuşăreşti de la Botoşani, pe când actriţa, ca invitată în festival, prezenta recitalul ei „Păpuşa, prietena mea”: „Dacă această doamnă ar fi trăit în Evul Mediu, ar fi fost arsă pe rug ca vrăjitoare”. Era vorba despre magia mâinii cu care animă păpuşă, armonia dintre ea şi păpuşă, armonia dintre mişcarea păpuşii şi vocea ei, care poate căpăta cele mai diverse tonalităţi.
 
Este actriţa care, cu un talent cu totul şi cu totul ieşit din comun, cu suflet vibrant şi gândire profundă, dăruieşte viaţă păpuşilor sale. Este creatoarea unei impresionante şi strălucitoare galerii de roluri, în care i-au fost admirate superba mânuire şi interpretare, înaltul rafinament artistic. Aneta Forna Christu este un virtuoz al unor claviaturi de o mare fineţe, care au strălucire şi sunt şlefuite cu mare minuţiozitate. Cu o tehnică desăvârşită, într-o artă unică, specială, aceea de artist mânuitor, Aneta Forna Christu şi-a pus fiecare creaţie sub semnul unei mari exigenţe. Este artistul „bolnav” de perfecţiune, care vrea mai mult, caută mereu, nu se mulţumeşte cu puţin, se agită, se „îmbolnăveşte” pentru lucrarea sa. Este un creator neliniştit ce ştie să valorifice obstacolele, limitele.
 
Impresionant este şi numărul premiilor cu care a fost distinsă la festivaluri naţionale şi internaţionale. În anul 2011, Senatul UNITER i-a acordat Premiul special pentru teatru de păpuşi, în cadrul Galei UNITER. Prin creaţiile prezentate peste hotare, pot spune că Aneta Forna Christu a fost un distins ambasador al teatrului românesc de animaţie. La multe dintre reuniunile de gen la care a luat parte în România şi în străinătate, a fost considerată revelaţia festivalului.
 
Perfecţiunea rolurilor ei se datorează, cred, în primul rând sufletului cu care îşi însufleţeşte păpuşile. Prin creaţiile sale, a demonstrat că în teatrul de păpuşi posibilităţile de expresie sunt aproape nelimitate, fantezia creatoare dă cale liberă oricărei încercări şi, mai ales, puterii de seducţie a marionetei.
 
Este şi un pedagog neobosit, un ghid şi un protector discret pentru tânăra generaţie. A predat arta mânuirii în cadrul unui curs organizat de Teatrul de Păpuşi Constanţa, în urmă căruia au fost selecţionaţi tineri ce au devenit actori ai instituţiei. Aneta Forna Christu îşi poartă cu modestie şi discreţie talentul.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Spectacolul propus de Teatrul „Căluțul de mare” Constanța în săptămâna de dinaintea Crăciunului

15 Dec 2023 676

Programul Teatrului „Căluţul de Mare” în perioada următoare

22 Sep 2023 795

Personalități Constanța Aneta Forna Christu se pregătește de a 84-a aniversare. Actrița și-a dedicat peste cinci decenii teatrului de păpuși

12 Sep 2023 1277

Cenușăreasa sosește la Teatrul „Căluţul De Mare” din Constanța. Când are loc evenimentul

21 Apr 2022 1481

Ce spectacole a pregătit pentru perioada următoare Teatrul pentru Copii şi Tineret Constanța „Căluțul de mare"

04 Feb 2022 1794

Teatrul pentru Copii și Tineret Constanța „Căluțul de mare“ a afișat programul pentru weekend-ul viitor

19 Nov 2021 2964

#DobrogeaDigitală Celebra actriță păpușar din Tuzla, Aneta Forna Christu, la ceas aniversar

13 Sep 2021 3340

Constanța Agenda de spectacole a Teatrului „Căluțul de mare”

12 Feb 2021 1497

#DobrogeaDigitală – „Metamorfoza unui vis” Admirabile cronici din cariera actriței-păpușar Aneta Forna Christu. Medalion-aniversar, la împlinirea a 81 de ani

12 Sep 2020 4036

Aneta Forna Christu şi Anaid Tavitian - momente sublime de emoţie şi bucurie

01 Feb 2020 4598

#DobrogeaDigitală - „Metamorfoza unui vis”, de Anaid Tavitian „Puterea de seducţie a marionetei”

23 Jan 2020 3004

„Păpușa, prietena mea“ Aniversare. Aneta Forna Christu, la 80 de ani

13 Sep 2019 3039

„Iată vin colindători”, un spectacol dedicat iernii

17 Dec 2018 2363

Copiii, aşteptaţi la spectacole! Programul Teatrului Pentru Copii şi Tineret „Căluţul de Mare”

14 Dec 2018 1629

Teatrul pentru Copii și Tineret „Căluțul de Mare” îi invită în această săptămână pe cei mici la trei spectacole consacrate.

12 Dec 2018 1984