60 de ani de teatru de păpuşi la Constanţa Lucia Trotonghi Cristescu, scenograful ale cărui păpuşi magice au bucurat generaţii de copii

În teatrul de păpuşi putem vorbi despre o nobleţe a modestiei, pentru că aici vedetele sunt ele, Păpuşile. Cu talent, cu iubire pentru copii, actorii mânuitori ai Teatrului de Păpuşi Constanţa au animat zeci de personaje, dăruind publicului lor de acasă şi de peste graniţele ţării frumuseţe, înţelepciune, bucurie.
 
A fost scenograf al Teatrului de Păpuși Constanța de la înființarea acestuia până în 1970, când s-a mutat la Școala Populară de Artă Constanța, a cărei secție de păpușărie o înființase. Era un om cum nu se poate imagina de educat. Primise în familie, în primii ani, acea temelie de educație și cultură fără de care nu se poate construi nimic solid ulterior, oricât de multe și bune școli ar urma un om. Avea o cultură uriașă. Era un cititor împătimit. Nu trecea o zi fără să citească o carte. Vorbea fluent franceză și germană. Moștenise de la părinți o bibliotecă uriașă în care puteai găsi toate cărțile fundamentale. Avea o conversație elevată, dar fără nimic prețios, găsind tonul și vocabularul potrivit pentru orice interlocutor. Era un consilier desăvârșit pentru orice om de cultură.
 
De o mare modestie, nu-și ieșea niciodată din fire, nu ridica tonul și nu i se dezlipea de pe chip vreodată zâmbetul blajin și îngăduitor. Păpușile închipuite de ea pentru zeci de premiere au fost printre marile bucurii ale copiilor constănțeni din multe generații. Păpușile create de ea, când intrau în decor, sub luminile rampei, se umpleau parcă de o vrajă. Păreau cu adevărat vii; părea că într-adevăr ele vorbesc, și nu păpușarul. Erau create cu talent și cu o intuiție care venea din împletirea cunoașterii adânci a personajului și actorului, dominant și plin de personalitate fiind personajul.
 
„Ursuleții veseli”, „Artiștii pădurii”, „Isprăvile viteazului Heracle”, „Fram ursul polar”, „Albă ca Zăpada”, „Cartea cu Apolodor”, „Vrăjitorul din Oz” și altele sunt câteva dintre titlurile care s-au bucurat de mare succes și datorită păpușilor create de Lucia Trotonghi, într-o manieră care, respectând tradiția, aducea multă modernitate, de la fizionomie până la materialele folosite. La finalul fiecărui spectacol, copiii săreau din stal alergând spre rampă pentru a-și îmbrățișa, mângâia sau săruta păpușa favorită, într-o stare de mare entuziasm.
 
A fost, alături de Claudiu Cristescu, întemeietor al Teatrului de Păpuși Constanța.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.