92 de ani de la nașterea lui Nicolae Dem Ionescu, constănțeanul care cânta și încânta publicul la pian

  • A început să urmeze studiile muzicale în București, fiind elevul lui I. Borteanu (profesor de pian) în perioada 1938 - 1945

  • Între 1957-1958, el a fost profesor de pian la Școala de Muzică și Arte Plastice din Constanța, iar apoi a fost prim-maestru corepetitor pian la Teatrul Liric din Constanța, până în 1974


Nicolae Dem Ionescu s-a născut la Constanța, în data de 16 martie 1931.

El și-a desăvârșit activitatea profesională ca pianist și profesor.

A început să urmeze studiile muzicale în București, fiind elevul lui I. Borteanu (profesor de pian) în perioada 1938 - 1945. Între 1950 - 1955, a studiat la Conservator cu Ioan D. Chirescu și Victor Iușceanu (teorie - solfegiu), Nicolae Buicliu și Zeno Vancea (contrapunct), Florin Eftimescu (armonie), Grette Miletineanu (pian), Theodor Rogalski (orchestrație), George Breazul (istoria muzicii) și Emilia Comișel (folclor).

După finalizarea Conservatorului, Nicolae Dem Ionescu a devenit pianist - corepetitor la Teatrul CFR - Giulești din București, între anii 1955 - 1957.

Constănțeanul a mai avut funcțiile: profesor de pian la Școala de Muzică și Arte Plastice din Constanța (1957-1958), prim-maestru corepetitor pian la Teatrul Liric din Constanța (1958 - 1974), pianist corepetitor de balet la Opera Română din București (1958 - 1974) și solist și pianist corepetitor de balet la Saarlandische Staatstheater din Saarbrucken (1985 - 1990).

Nicolae Dem Ionescu a susținut o vie activitate concertistică atât în țară, cât și în străinătate, în state precum: Germania, Austria, China, sau Franța.

El a participat la festivaluri muzicale organizate de Berlin, București și Viena.

Timp de un an, între 1962 - 1963, Nicolae Dem Ionescu a colaborat cu Universitatea Populară Muzicală din București.În continuare, redăm operele muzicale din repertoriul său:

  • Muzică de teatru „Ileana și Ion” - balet în trei acte, libret de Puiu Ionescu;

  • „Meditation” - muzică de balet

  • Muzică simfonică „Călătorie în Cosmos” - fantezie concertată pentru pian, orchestră și balet, Saarbrucken, 1982

  • Muzică de cameră „Elogie pentru violoncel și pian”

  • „Reverie” - poem pentru pian solo

  • „Sine nomine” - muzică pentru pian

  • Muzică vocală „Trei romanțe pentru voce și pian”Citește și:

Ziua Viorelei Filip. Artista din Tuzla împlinește 72 de ani

În urmă cu 38 de ani deceda Nicolae Parocescu, muzicolog constănțean 


Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.