96 de ani de la înființarea Patriarhiei Române „Neamul românesc a fost mereu credincios, ortodoxia curge prin fibra lui“

  • La data de 4 februarie 1925, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înființarea Patriarhiei Române.
  • Mitropolitul primat Miron Cristea a devenit „Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române“.
  • Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a explicat pe larg, pentru ZIUA de Constanța, ce a însemnat acest moment pentru neamul românesc.
  • „Odată cu declararea independenței statale a României, era firesc ca și latura sufletească să urmeze același drum, cu atât mai mult cu cât românii au fost dintotdeauna ortodocși, iar neamul românesc a fost mereu credincios, ortodoxia curgând prin fibra lui“, a explicat părintele Eugen Tănăsescu.
Data de 4 februarie 2021 înseamnă 96 de ani de la înființarea Patriarhiei Române.
 
Pe 4 februarie 1925, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât înființarea Patriarhiei Române, iar Mitropolitul primat Miron Cristea a devenit „Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române“.
 
Părintele Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, a explicat pe larg, pentru ZIUA de Constanța, ce a însemnat acest moment pentru neamul românesc.
 
„Data de 4 februarie reprezintă un moment esențial în istoria materială și spirituală a neamului românesc, pentru că spiritualitatea ține de suflet, dar noi acționăm și în trup, deci material“, a explicat părintele.
 
„O patriarhie înseamnă că biserica se administrează autonom în beneficiul credincioșilor. De-a lungul timpului, dată fiind istoria zbuciumată a neamului nostru, donațiile pe care credincioșii le-au făcut cu inima deschisă către biserici nu se întorceau la ei, în beneficiul lor, ci luau drumul altor țări, inclusiv seculizarea averilor mănăstirești, introdusă de Alexandru Ioan Cuza, avea în vedere acest lucru. Astel, înființarea Patriarhiei a însemnat autonomie, care, însă, nu este rupt de manifestarea Bisericii Ortodoxe Române, ci înseamnă demnitatea de a-ți manifesta credința“, a precizat părintele Tănăsescu.
 

„Era firesc ca și latura sufletească să urmeze același drum“

 
În continuare, acesta a mai explicat că „așa cum am spus anterior, neamul românesc a avut o istorie zbuciumată și, odată cu declararea independenței statale, era firesc ca și latura sufletească să urmeze același drum, cu atât mai mult cu cât românii au fost dintotdeauna ortodocși, iar neamul românesc a fost mereu credincios, ortodoxia curgând prin fibra lui. Inclusiv la ultimul recensământ, peste 80% din populația României s-a declarat ortodoxă, iar în Europa suntem pe primul loc ca persoane ce cred în Dumnezeu“.
 
De asemenea, părintele a amintit și de faptul că, în ultima vreme, foarte multe biserici ortodoxe surori au recunoscut rolul important deținut de Biserica Ortodoxă Română în propășirea credinței ortodoxe, prin Patriarhia Română.
 

Patriarhia Română, contribuții peste hotare


În acest sens, părintele a făcut referire la contribuția constantă pe care Patriarhia a și-a adus-o la Sfântul Munte Athos, inclusiv și la susținerea schiturilor românești de către statul român.
 

Totodată, părintele Tănăsescu a vorbit și despre contribuția teologică pe care Patriarhia Română și BOR au avut-o la teologia ortodoxă universală. În acest sens, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului i-a amintit pe doi dintre marii teologi ortodocși români, academicienii părinte profesor Dumitru Stăniloae, dar și pe prof.dr. Mircea Păcurariu.
 
Nu în ultimul rând, preotul Eugen Tănăsescu a subliniat rolul Patriarhiei Române inclusiv în ce privește comunitățile de români din afara țării, care au putut să își organizeze propriile parohii ortodoxe, în sânul propriilor comunități, lucru ce nu ar fi fost posibil dacă nu exista autocefalia și autonomia asigurate prin Patriarhia Română.

 
Citește și:

Interviu cu preotul Dănuț Marius Bertea, paroh al Bisericii Buna Vestire:
„După această perioadă, cred că toți vom aprecia mai mult creația Lui Dumnezeu“

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului are un nou purtător de cuvânt

03 Aug 2023 5000

Aneta Badiu, conexiuni cu IPS Teodosie, Tel Aviv și Chișinău (DOCUMENTE)

02 Aug 2023 5413

LIVE VIDEO. Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului„Mâine ne vom întâlni cu asiguratorul. Sunt pagube însemnate“ (VIDEO)

17 Oct 2022 1759

Eugen Tănăsescu - „Clădirea este patrimoniu, dar acolo erau mai multe bunuri personale ale preoților” (VIDEO)

15 Oct 2022 3125

S-a înființat Armonia Corala Bărbătească SRL. Ce spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

26 Aug 2022 1570

ZIUA LIVE. Există magie albă? Ce spune purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului

11 Aug 2022 2454

ZIUA LIVE. Se cere pedepsirea celor ce fac glume pe seama Bisericii. Poziția Arhiepiscopiei Tomisului

09 Aug 2022 2109

Un responsabil tehnic din partea Arhiepiscopiei Tomisului, condamnat în primă instanță! Când se va pronunța Curtea de Apel

19 Jul 2022 1206

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, despre geamandurile în formă de cruce "Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers"

16 Jun 2022 2042

ÎPS Teodosie, despre blestemul preoţesc. „Când am venit în Dobrogea, am făcut o slujbă pentru ridicarea blestemelor puse de preoţi“

08 Jun 2022 11374

LIVE VIDEO ÎPS Teodosie, despre vizita de azi la IPJ Constanța- „E vorba de un denunț calomnios care nu mă privește“

07 Apr 2022 1758

ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va contesta decizia de carantinare

25 Jan 2022 1308

UPDATE Metodă modernă de a dona la Arhiepiscopia Tomisului. Numele credincioșilor, pomenite la slujba online (video)

17 Oct 2021 2796

Arhiepiscopia Tomisului, dată în judecată de Fundația Internațională Dimitrie Cantemir. „Nici noi nu știm prea bine despre ce este vorba“

08 Jul 2021 1960

Parohie din Arhiepiscopia Tomisului, reclamantă la Tribunalul Constanța. Ce se întâmplă azi

29 Jun 2021 2205