A proiectat cel mai lung pod din Europa Anghel Saligny, făuritorul Dobrogei moderne, comemorat la Constanţa (galerie foto)

Despre Anghel Saligny se spune că este făuritorul Dobrogei moderne. Mai mult, cele mai mari realizări ale României moderne poartă amprenta sa. Pentru că anul acesta se împlinesc 120 de ani de la inagurarea podului de cale ferată de la Cernavodă, pe care l-a proiectat, dar şi pentru că tot anul acesta comemorăm 90 de ani de la moartea sa, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Biblioteca Judeţeană I. N. Roman, Cabinetul de arhitectură Radu Cornescu şi Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale au decis să îi dedice o expoziţie inginerului Anghel Saligny, expoziţie vernisată, ieri, la MINAC, sub numele „Anghel Saligny - făuritor al Dobrogei moderne. 120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavodă”.

Cel mai lung pod din Europa


Inaugurat pe 26 septembrie 1895, podul de la Cernavodă, proiectat şi construit de Anghel Saligny a fost, la vremea aceea, cel mai lung pod din Europa. Obiectivul a fost construit pentru a facilita legătura feroviară dintre Bucureşti şi Constanţa şi a fost inaugurat în prezenţa Regelui Carol I. Deloc întâmplător, se spune despre inginerul Saligny că a fost la fel de important pentru Dobrogea precum a fost Regele. Intrat în categoria monumentelor istorice, podul de la Cernavodă are o deschidere centrală de 190 de metri şi, de asemenea, alte patru deschideri de 140 de metri, alături de un viaduct cu 15 deschideri. Aflat la 30 de metri peste nivelul apelor Dunării, podul proiectat de inginerul Saligny a fost testat, la momentul inaugurării sale, cu un convoi de 15 locomotive încărcate. 120 de ani mai târziu, istoricul Lavinia Gheorghe de la MINAC susţine că, „spre deosebire de podurile construite astăzi, podul lui Anghel Saligny va mai rezista câteva sute de ani”.

„Personalitate multiplă, un om de geniu”

Conceptul expoziţiei vernisate ieri la Muzeul de Istorie îi aparţine arhitectului Radu Cornescu, cel în opinia căruia numele lui Saligny este relevant pentru Dobrogea nu doar prin prisma podului de cale ferată, cât mai ales prin Portul Constanţa. „Portul Constanţa mi se pare de departe cea mai importantă lucrare a operei sale. Anghel Saligny a fost o personalitate multiplă, un om de geniu, ca inginer, care a făcut foarte multe pentru Constanţa”, iar din acest punct de vedere Cornescu a menţionat silozurile din Danele 17-18, construite de Saligny în Portul Constanţa, Cuibul Reginei, Farul Carol I, precum şi lărginea falezei Cazinoului din Constanţa.

Evenimentul de ieri, la care au participat Gabriel Custurea, directorul MINAC, istoricul Lavinia Gheorghe, Virgil Coman, directorul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Corina Apostoleanu, directorul Bibiliotecii Judeţene I. N. Roman şi arhitectul Radu Cornescu, dar şi zeci de cercetaşi juniori a fost unul dintre puţinele evenimente reuşite din Constanţa pentru realizarea căruia şi-au dat mâna mai multe instituţii de cultură.

Expoziţia „Anghel Saligny - făuritor al Dobrogei moderne. 120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavodă” reuneşte o serie de foto-documente privind realizările inginerului Anghel Saligny şi poate fi vizitată în sala „Vasile Canarache“ a Muzeului de Istorie.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Asfalt Dobrogea SRL modernizează cu 3,08 milioane de euro străzile din Murfatlar (DOCUMENT)

13 Mar 2024 514

Primăria Comunei Ciocârlia, județul Constanța extinde rețeaua de canalizare din comună. Ce valoare are proiectul (DOCUMENT)

28 Feb 2024 844

Județul Constanța Locuitorii din comuna Cuza Vodă vor beneficia de gaze naturale. Proiectul de finanțare, semnat de ministrul Dezvoltării

19 Feb 2024 671

Primăria Cumpăna Lucrările de asfaltare pe străzile incluse în proiectul „Modernizare drumuri în comuna Cumpăna, județul Constanța – 7,2km" continuă

19 Feb 2024 1031

Investiții bugetate prin Programul „Anghel Saligny” Se extinde rețeaua de drumuri a județului Constanța!

18 Feb 2024 1727

Licitații Constanța Licitație organizată de Primăria Lipnița înfiintarea unui sistem de alimentare cu apă în satul Cuiugiuc (DOCUMENT)

09 Feb 2024 737

Primăria Cumpăna Asfaltări pe străzile Dorului și Pescăruș

04 Feb 2024 706

Vești bune de la Consiliul Județean Constanța Modernizarea DJ 393, tronsonul Techirghiol – Arsa, intră în linie dreaptă

25 Jan 2024 624

Deputatul Bogdan Huțucă Un proiect marca PNL, de 140 de milioane de lei, va aduce turiștii mai aproape de Sudul Litoralului

25 Jan 2024 1112

DAF Trans 2000 SRL, contract de peste 1 milion de euro cu Primăria Ovidiu! Ce lucrări va executa

24 Jan 2024 836

Localități din 21 de județe primesc finanțare pentru 52 de noi investiții în infrastructura rutieră și tehnico-edilitară

22 Jan 2024 531

MDLPA Aproape 600 milioane de lei, pentru 366 de proiecte finanțate prin Programul „Anghel Saligny”. Ce localități din județul Constanța sunt beneficiare

17 Jan 2024 688

Ministerul Dezvoltării Peste 1,76 miliarde de lei vor finanța 132 de noi proiecte de infrastructură. Vizată și Constanța (DOCUMENT)

16 Jan 2024 623

RAJA Constanța Atenție, consumatori! Avarie în localitatea Cernavodă

04 Jan 2024 786

Primăria Mihai Viteazu, județul Constanța, investește în infrastructură! Iată ce lucrări efectuează

29 Dec 2023 808