Cultura

A proiectat cel mai lung pod din Europa Anghel Saligny, făuritorul Dobrogei moderne, comemorat la Constanţa (galerie foto)

Despre Anghel Saligny se spune că este făuritorul Dobrogei moderne. Mai mult, cele mai mari realizări ale României moderne poartă amprenta sa. Pentru că anul acesta se împlinesc 120 de ani de la inagurarea podului de cale ferată de la Cernavodă, pe care l-a proiectat, dar şi pentru că tot anul acesta comemorăm 90 de ani de la moartea sa, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC), Biblioteca Judeţeană I. N. Roman, Cabinetul de arhitectură Radu Cornescu şi Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale au decis să îi dedice o expoziţie inginerului Anghel Saligny, expoziţie vernisată, ieri, la MINAC, sub numele „Anghel Saligny - făuritor al Dobrogei moderne. 120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavodă”.

Cel mai lung pod din Europa


Inaugurat pe 26 septembrie 1895, podul de la Cernavodă, proiectat şi construit de Anghel Saligny a fost, la vremea aceea, cel mai lung pod din Europa. Obiectivul a fost construit pentru a facilita legătura feroviară dintre Bucureşti şi Constanţa şi a fost inaugurat în prezenţa Regelui Carol I. Deloc întâmplător, se spune despre inginerul Saligny că a fost la fel de important pentru Dobrogea precum a fost Regele. Intrat în categoria monumentelor istorice, podul de la Cernavodă are o deschidere centrală de 190 de metri şi, de asemenea, alte patru deschideri de 140 de metri, alături de un viaduct cu 15 deschideri. Aflat la 30 de metri peste nivelul apelor Dunării, podul proiectat de inginerul Saligny a fost testat, la momentul inaugurării sale, cu un convoi de 15 locomotive încărcate. 120 de ani mai târziu, istoricul Lavinia Gheorghe de la MINAC susţine că, „spre deosebire de podurile construite astăzi, podul lui Anghel Saligny va mai rezista câteva sute de ani”.

„Personalitate multiplă, un om de geniu”

Conceptul expoziţiei vernisate ieri la Muzeul de Istorie îi aparţine arhitectului Radu Cornescu, cel în opinia căruia numele lui Saligny este relevant pentru Dobrogea nu doar prin prisma podului de cale ferată, cât mai ales prin Portul Constanţa. „Portul Constanţa mi se pare de departe cea mai importantă lucrare a operei sale. Anghel Saligny a fost o personalitate multiplă, un om de geniu, ca inginer, care a făcut foarte multe pentru Constanţa”, iar din acest punct de vedere Cornescu a menţionat silozurile din Danele 17-18, construite de Saligny în Portul Constanţa, Cuibul Reginei, Farul Carol I, precum şi lărginea falezei Cazinoului din Constanţa.

Evenimentul de ieri, la care au participat Gabriel Custurea, directorul MINAC, istoricul Lavinia Gheorghe, Virgil Coman, directorul Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, Corina Apostoleanu, directorul Bibiliotecii Judeţene I. N. Roman şi arhitectul Radu Cornescu, dar şi zeci de cercetaşi juniori a fost unul dintre puţinele evenimente reuşite din Constanţa pentru realizarea căruia şi-au dat mâna mai multe instituţii de cultură.

Expoziţia „Anghel Saligny - făuritor al Dobrogei moderne. 120 de ani de la inaugurarea podului de la Cernavodă” reuneşte o serie de foto-documente privind realizările inginerului Anghel Saligny şi poate fi vizitată în sala „Vasile Canarache“ a Muzeului de Istorie.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Activități informativ-preventive ale polițiștilor constănțeni la Școlile Gimnaziale nr. 33 ,,Anghel Saligny” și nr. 23 ,,Constantin Brâncoveanu” (galerie foto)

28 Feb 2019 465

Daruri pentru copiii din comuna Cumpăna de la elevii Școlii Gimnaziale nr. 33 „Anghel Saligny“ (galerie foto)

14 Dec 2018 624

Imagini de la eveniment „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră”. Cursă Cernavodă - Constanța. Aproape 30 de persoane au participat (galerie foto+video)

10 Nov 2018 751

Sâmbătă, cursă între Cernavodă și Constanța. „Alerg pentru Unirea de la Marea Neagră „Vă așteptăm să sărbătorim împreună!”

09 Nov 2018 1011

„Alăturaţi-vă nouă!“ Vor alerga de la podul de la Cernavodă până la Constanţa. Ce evenimente va celebra cursa

03 Nov 2018 1250

Revista presei locale

20 Oct 2018 541

Avarie RAJA la Cernavodă. Iată ce străzi sunt afectate!

07 Sep 2018 396

Avarie RAJA în Cernavodă. Ce străzi sunt afectate.

06 Sep 2018 381

Avarie RAJA în Cernavodă. Ce zone sunt afectate

05 Sep 2018 389

UPDATE Judeţul Constanţa Un bărbat ameninţă că se aruncă de pe podul Anghel Saligny din Cernavodă!

01 Sep 2018 1953

Reparaţiile planificate în cadrul reclasificării la nava „Anghel Saligny“, executate de Sorena SA (document)

28 Aug 2018 1913

Silozurile „Anghel Saligny“, Cuibul Reginei, Dana de pasageri La plimbare cu autobuzele etajate ale RATC prin Portul Constanţa

13 Aug 2018 928

Platformele din spatele Silozurilor „Anghel Saligny“, în atenţia conducerii Portului Constanţa (document)

10 Aug 2018 605

Consumatorii din Cernavodă, fără apă potabilă!

26 Jul 2018 634

UPDATE. Trupul bărbatului care a căzut în Dunăre la Cernavodă, recuperat de salvatori

20 Jun 2018 1086