A trăit doar 26 de ani Victor Vlad Delamarina, militarul ce a fost sublocotenent de marină în județul Tulcea

Foto: wikipedia
  • Deși a fost tentat să urmeze un drum al artei, Delamarina a fost înscris la Liceul Militar din Craiova, în 1885
  • Din 1890 și până în 1892 a urmat cursurile școlii militare superioare din București, în această perioadă făcând o călătorie la bordul navei Bricul Mircea pe Marea Neagră, strâmtoarea Bosfor și Marea Egee
  • A devenit locotenent de marină în aprilie 1895
 
Născut la data de 31 august 1870, într-un sat din județul Timiș cunoscut pe atunci ca Satul-Mic, astăzi denumit după personalitatea evocată, Victor Vlad Delamarina a fost marinar, militar și poet.
 
La vârsta de 12 ani, el a rămas orfan de tată, iar mama lui a decis să se mute la București împreună cu cele trei fiice, Victor Vlad Delamarina rămânând în grija bunicilor materni și a unei mătuși la Lugoj.
 
În toamna lui 1884 a fost înscris la Colegiul „Sfântul Sava” din București. Aici l-a cunoscut pe Ion Heliade-Răduelscu și și-a descoperit pasiunea pentru desen.
 
Deși a fost tentat să urmeze un drum al artei, Delamarina a fost înscris la Liceul Militar din Craiova, în 1885. Din cauza regimului strict și sever al unității de învățământ, bănățeanul a fost transferat la Iași, în 1887.
 
Din 1890 și până în 1892 a urmat cursurile școlii militare superioare din București, în această perioadă făcând o călătorie la bordul navei Bricul Mircea pe Marea Neagră, strâmtoarea Bosfor și Marea Egee.
 
După terminarea cursurilor, Victor Vlad Delamarina a fost confirmat ofițer și lua în primire serviciul de sublocotenent de marină la Galați, apoi la Sulina, pe vasul Bistrița.
 
A devenit locotenent de marină în aprilie 1895.
 
Din cauza stării șubrede de sănătate, Delamarina a fost trimis de familie la tratament la Bad Worishofen (Germania), Abazzia (Croația) și Merano (Italia).

 
A decis să se întoarcă acasă în aprilie 1896. În drum spre Lugoj, a poposit câteva zile pe la Budapesta.
 

În apropiere de satul natal, mai precis la Petroasa Mare, militarul de marină deceda la doar 26 ani, pe 15 mai. A doua zi, trupul său a fost înmormântat la Lugoj.
 
Citește și:
Contraamiralul Horia Macellariu, o veritabilă personalitate a Marinei Române

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

IGPR Infotrafic Județul Timiș

18 Oct 2021 977