Academia Română la aniversare! Se împlinesc 158 de ani de la înfiinţare

Foto: facebook/Academia RomânăAcademia Română, cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al României, sărbătoreşte joi, 4 aprilie 2024, în prezenţa Adunării Generale, 158 de ani de la înfiinţare. Evenimentul va avea loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 10. Vor lua cuvântul acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, şi acad. Ion Tighineanu, preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, cu acest prilej va fi organizată Ziua porţilor deschise. În intervalul orar 12-16 publicul este invitat să viziteze, cu ghidaj de specialitate, cele mai reprezentative spaţii din sediul istoric al Academiei Române şi să afle câteva momente importante din istoria de peste un secol şi jumătate a venerabilei instituţii. Vor putea fi vizitate Aula Academiei, Galeria preşedinţilor, Clubul academicienilor, Muzeul Memorial.

„Înfiinţată la 1 aprilie 1866, sub numele de Societatea Literară Română, devenită, un an mai târziu, Societatea Academică Română, Academia Română este una dintre primele instituţii naţionale, fundamentale pentru constituirea statului român modern. Prima sa misiune a fost aceea de a stabili ortografia limbii române, a elabora şi publica dicţionarul şi gramatica limbii române, ca elemente definitorii pentru identitatea naţională românească aflată în plină afirmare la mijlocul secolului al XIX-lea.

Dacă, la început, Societatea Academică a fost alcătuită din 21 de membri, aleşi din toate provinciile româneşti, astăzi, Academia Română este o instituţie complexă, cu peste 180 de membri, din ţară şi din străinătate, personalităţi marcante din cele mai variate domenii ale artelor şi ştiinţelor. Structura organizatorică cuprinde 14 secţii ştiinţifice, care coordonează peste 70 de institute şi centre de cercetare, unele dintre acestea de excelenţă europeană, reunind peste 2000 de cercetători“ - au mai precizat reprezentanții Academiei Române.


De-a lungul celor 158 de ani de existenţă, în cadrul Academiei Române au fost elaborate opere fundamentale pentru cultura şi ştiinţa românească, rezultat al pasiunii şi al muncii de cercetare dezvoltate de sute de personalităţi şi zeci de colective ştiinţifice. Dintre miile de titluri care pot fi repertoriate, amintim cu acest prilej aniversar: "Dicţionarul Tezaur al limbii române", operă capitală, realizată în decurs de 100 de ani, care cuprinde 175.000 de cuvinte, reunite în 19 volume, cu peste 18.000 de pagini; tratatul "Istoria românilor", în zece volume; "Dicţionarul general al literaturii române", în opt volume, aflat la cea de-a doua ediţie, nenumărate tratate de fizică, chimie, medicină, agronomie, istoria artei, colecţii de documente istorice precum "Documenta Romaniae Historica" sau "Mărturii româneşti peste hotare", hărţi şi atlase lingvistice.

Membrii Academiei Române şi specialiştii din institutele de cercetare coordonate de Academia Română sunt prezenţi şi apreciaţi în lumea ştiinţifică internaţională, publicând în reviste şi la edituri cu un înalt nivel de performanţă. Un palmares impresionant, care face din Academia Română cel mai important pol al cercetării teoretice şi fundamentale din România, poziţie confirmată de clasamentele internaţionale, SCImago situând Academia Română pe primul loc în ultimii ani.

Sărbătorind cei 158 de ani de activitate neîntreruptă, Academia Română se reafirmă ca o instituţie reper a României, implicată în viaţa societăţii româneşti şi preocupată de viitorul acesteia.

Citește și: 

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Certificat de urbanism pentru Academia Română! Iată ce investiție va realiza

12 Apr 2024 374

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 685

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1290

Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

13 Jan 2024 722

Născut la Constanța In memoriam Nicholas Georgescu Roegen, savantul care și-a atins apogeul în America

29 Oct 2023 1076

75 ani de la moartea dr. Constantin I. Angelescu, longeviv ministru-reformator al Instrucțiunii Publice

25 Oct 2023 968

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1088

Academia Hagi și ACS Premier Iași au devenit cluburi partenere. Care a fost prima acțiune comună

16 Oct 2023 1076

Constanța Antrenorul Eddy Năstase s-a căsătorit. Elevii săi de la Academia Hagi i-au făcut o frumoasă surpriză (GALERIE FOTO)

08 Oct 2023 5876

Originar din Tulcea Alexandru Ciucurencu, pictorul cu titlurile de Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului

27 Sep 2023 1593

Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate

06 Sep 2023 1219

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 805

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Limbii Române. „Nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, dar poţi vorbi, scrie şi citi frumos româneşte fără să fii român“

31 Aug 2023 886

Ziua Limbii Române, celebrată de Academia Română şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei

24 Aug 2023 828

Academia Română reacționează după ce Guvernul intenționează să reducă cheltuielile în domeniul cercetării științifice

23 Aug 2023 705