Academia Română Se lansează volumul „In honorem Răzvan Theodorescu“, una dintre cele mai proeminente personalități ale culturii române

  • Academia Română, prin Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, lansează miercuri, 19 mai 2021, volumul "In honorem Răzvan Theodorescu".
  • Lucrarea, apărută la editura Oscar Print, are 387 de pagini, grupate în două secțiuni.
Academia Română, prin Secţia de Arte, Arhitectură şi Audiovizual, lansează miercuri, 19 mai 2021, volumul "In honorem Răzvan Theodorescu".

Evenimentul va avea loc începând cu ora 12.00, în amfiteatrul "Ion Heliade Rădulescu" al Bibliotecii Academiei Române.

Profesorul și academicianul Răzvan Theodorescu va fi omagiat în alocuțiunile rostite de acad. Bogdan C. Simionescu și acad. Victor Spinei, vicepreședinți ai Academiei Române, acad. Sabina Ispas, directorul Institutului de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu“, prof. Constantin Bălăceanu-Stolnici, membru de onoare al Academiei Române, prof. univ. Titus Vîjeu, dr. Dana Jenei, cercetător ştiinţific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“ și coordonator al volumului, dr. Adrian-Silvan Ionescu, directorul Institutului de Istoria Artei „G. Oprescu“.

Lucrarea, apărută la editura Oscar Print, are 387 de pagini, grupate în două secțiuni. Secțiunea Laudatio se deschide cu expunerile acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, și acad. Marius Porumb, urmate de alte cinci texte. Secțiunea Studia in honorem cuprinde 29 de studii științifice semnate de cercetători prestigioși din țară și din străinătate, din domeniul științelor umaniste: istoria artei, istorie, lingvistică, sociologie, muzicologie.

Între aceștia de află Guy Burgel (Paris), Victor Friedman (Chicago), Francesco Guida (Roma), Alexandre Kostov (Sofia), toți fiind membri ai Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, de Ioana Vlasiu, Adrian-Silvan Ionescu, Cristian-Robert Velescu ș.a. Volumul se încheie cu o Tabula gratulatoria, o scurtă biografie și o bibliografie a operei acad. Răzvan Theodorescu.

Una dintre cele mai proeminente personalități ale culturii române, acad. Răzvan Theodorescu este doctor în istorie, expert în artă veche românească și artă medievală sud-europeană și profesor la Universitatea Națională de Arte din București.

Din anul 2018 este vicepreședinte al Academiei Române, iar din 2012, președinte al Secției de Arte, Arhitectură și Audiovizual. A fost director al Institutului de Istoria Artei, șeful primei catedre UNESCO din România și Ministru al Culturii și Cultelor în perioada 2000-2004.

Actualmente este secretar general al Asociației Internaționale de Studii Sud-Est Europene, membru al Academiei Europene de Ştiinţe, Arte şi Litere și ambasador naţional al programului ONU „Alianţa Civilizaţiilor“. Doctor Honoris Causa al mai multor universități din țară, academician Răzvan Theodorescu a fost distins cu Premiul „Herder“ al Universității din Viena și cu Ordinul Artelor și Literelor al Republicii Franceze, în grad de Cavaler și în grad de Comandor, precum și cu titlul de Mare Ofiţer al Ordinului Naţional pentru Merit.


Sursa foto-text: Facebook/ Academia Română
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Constanța Certificat de urbanism pentru Academia Română! Iată ce investiție va realiza

12 Apr 2024 388

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” Constanța In memoriam Șerban Papacostea, reputatul academician care a fost deținut politic la Canal

05 Apr 2024 721

Academia Română la aniversare! Se împlinesc 158 de ani de la înfiinţare

02 Apr 2024 532

Un elev de la Colegiul “Mircea cel Bătrân” Constanța, a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională Interdisciplinară Științele Pământului (FOTO)

24 Feb 2024 1316

Eveniment "Anton Pann" la Biblioteca Academiei Române, cu prilejul Zilei Culturii Naţionale

13 Jan 2024 734

Născut la Constanța In memoriam Nicholas Georgescu Roegen, savantul care și-a atins apogeul în America

29 Oct 2023 1099

75 ani de la moartea dr. Constantin I. Angelescu, longeviv ministru-reformator al Instrucțiunii Publice

25 Oct 2023 976

Originar din Constanța Scriitorul Ion Coja împlinește 81 de ani

21 Oct 2023 1108

Academia Hagi și ACS Premier Iași au devenit cluburi partenere. Care a fost prima acțiune comună

16 Oct 2023 1085

Constanța Antrenorul Eddy Năstase s-a căsătorit. Elevii săi de la Academia Hagi i-au făcut o frumoasă surpriză (GALERIE FOTO)

08 Oct 2023 5890

Originar din Tulcea Alexandru Ciucurencu, pictorul cu titlurile de Maestru Emerit al Artei și Artist al Poporului

27 Sep 2023 1614

Ion Pacea, pictorul a cărui artă a fost expusă la Constanța și în mari orașe din străinătate

06 Sep 2023 1226

Ministrul Mediului Dialog între Academia Română și Guvern pentru conservarea urşilor bruni şi asigurarea protecţiei oamenilor

04 Sep 2023 814

Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, mesaj de Ziua Limbii Române. „Nu poţi fi român dacă nu vorbeşti româneşte, dar poţi vorbi, scrie şi citi frumos româneşte fără să fii român“

31 Aug 2023 898

Ziua Limbii Române, celebrată de Academia Română şi de Academia de Ştiinţe a Moldovei

24 Aug 2023 835