Actiune culturala la Harsova

Sâmbătă, începând cu ora 10.00, Muzeul Carsium Hârşova va găzdui cea de-a cincea ediţie jubiliară a manifestării Hârşova - Străveche Cetate Otomană. Evenimentul este organizat de Uniunea Democrată Turcă Constanţa, Filiala Hârşova, în colaborare cu Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. La această activitate sunt aşteptaţi să participe Excelenţa Sa, Consulul General al Republicii Turcia la Constanţa, autorităţi centrale şi locale, politicieni, dar şi reprezentanţi ai instituţiilor care desfăşoară activităţi de cercetare arheologică la Hârşova. Se va evoca vechimea aşezării de pe malul Dunării şi coexistenţa seculară româno-turcă pe aceste meleaguri.

Tot în cadrul aceluiaşi eveniment, la Casa de Cultură va fi vernisată expoziţia foto cu genericul „Repere istorice de ieri şi de azi. Pagini din viaţa comunităţii musulmane de la Hârşova". Un set de fotografii expuse publicului larg timp de o lună vor ilustra istoria Hârşovei din ultima jumătate de mileniu şi va surprinde câteva imagini cotidiane din viaţa etniei turce de aici.

Ca o completare la toate acestea, invitaţii vor avea ocazia să viziteze cetatea de la Hârşova, mărturie vie a unei istorii de aproape două milenii, în ultima parte a vieţii sale funcţionând ca fortificaţie otomană, întinsă pe o suprafaţă de circa 24 de hectare. În jurul prânzului, un moment special se va consuma în necropola otomană din localitate, înscrisă pe lista monumentelor istorice din România, unde se va săvârşi o scurtă ceremonie religioasă şi se va vizita obiectivul.

„Acţiunea de la Hârşova se doreşte a fi nu numai cu conţinut şi caracter evocator. Pe această cale, se încearcă sensibilizarea comunităţii locale în vederea păstrării şi afirmării identităţii proprii. Prin acest eveniment se cere autorităţilor locale, factorilor de decizie de la nivel central, şi nu în ultimul rând statului turc ajutorul în rezolvarea celei mai importante probleme a comunităţii turce de aici: păstrarea identităţii istorice, etnico-culturale şi spiritual-religioase", ne-a declarat directorul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, Gheorghe Custurea.


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Firme Constanța Modificări importante în Vega Turism SA, controlată de Gabriel Comănescu

25 Apr 2024 330

ARBDD Ziua Pământului celebrată de copii la Sulina, județul Tulcea

23 Apr 2024 289

Decizii AGA Asociatul minoritar, municipiul Constanța a încasat în ultimii ani dividende de aproape 2 milioane de lei de la Telegondola-Mamaia SRL

22 Apr 2024 365

Decebal Făgădău, dat în judecată de administrația Chițac! Tribunalul Constanța amână procesul

22 Apr 2024 447

Cumpărări directe Primăria Costinești cumpără sistem video de supraveghere de la GMB Computers, pentru străzile din comună!

22 Apr 2024 333

Licitații directe Firmă de casă a SPIT Constanța a câștigat un contract de mentenanță program contabilitate și de la municipalitate

20 Apr 2024 528

Firme Constanța Transilvania Estival 2002 SA. Aprobarea repartizării dividendelor, printre punctele de pe ordinea de zi a AGOA

20 Apr 2024 360

Un restaurant înființat recent în Constanța și-a deschis punct de lucru în Năvodari

18 Apr 2024 437

Angajări Constanța Ce post scoate la concurs Spitalul Clinic de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie Eforie Nord

18 Apr 2024 633

Cumpărări directe Constanța SC Degreen SRL tunde gazonul de pe terenuri de sport din comuna Topraisar (DOCUMENT)

17 Apr 2024 508

Firme Constanța UMEX SA. A fost convocată Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor

17 Apr 2024 542

Întâlnire dintre operatorii turistici cu activitate pe raza județului Tulcea și factori de decizie din domeniu (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 351

Amendă de zeci de mii de lei pentru un operator economic din localitatea Lazu, județul Constanța. Ce nereguli a constatat Garda de Mediu (GALERIE FOTO)

17 Apr 2024 440

Două firme noi, înființate recent la Constanța! Cine sunt fondatorii

17 Apr 2024 510

Raportul CSAT pe 2023 Securitatea în regiunea Mării Negre, în deteriorare pe fondul „agresiunii Federaţiei Ruse asupra Ucrainei”

16 Apr 2024 469