Cultura

Actualitatea lui Eminescu ”Politica ce se face azi în România şi dintr-o parte şi dintr-alta e o politică necoaptă” (galerie foto)


Să vorbim despre Eminescu la sărbătoarea naşterii lui este o datorie morală a oricărui bun român. Într-un rând, Poetul se autopersifla cultivând ironia vitriolardă: ”D.Michaelis Eminescu, vecinic doctorand în multe ştiinţe nefolositoare, fost bibliotecar când a şi  prădat biblioteca, fost revizor la şcoalele de fete, fost redactor en chef al foii vitelor de pripas, şi al altor jurnale necitite colaborator”.

El, care a creat nu numai genială poezie, proză, teatru, critică, ci s-a ocupat studiind cu meticulozitate de filosofie, demografie, economie, politică, comerţ, drept, etnografie, folclor, filologie, lingvistică, matematică, astronomie, fizică, geologie, biologie, botanică, zoologie, artă, istorie, geografie şi câte altele la fel de bine, îşi putea permite o asemenea prezentare. Şi tot răpus de modestie scria

”Părerea mea individuală în care nu oblig pe nimeni a crede e că politica ce se face azi în România şi dintr-o parte şi dintr-alta e o politică necoaptă, căci pentru adevărat şi deplina înţelegere a instituţiunilor noastre de azi ni trebuie o generaţiune ce-avem de-a creşte d-acu-nainte. Eu las lumea ce merge deja ca să meargă cum îi place Dumisale-misiunea oamenilor ce vor din adâncul lor binele ţării, e creşterea morală a generaţiunii tinere şi a generaţiunii de va veni. Nu caut adepţi la ideea cea dintâi dar la cea de-a doua sufletul meu ţine cum ţine la el însuşi”.


Aşa scria Eminescu - lăsând creşterea morală şi binele ţării pe seama “generaţiilor de vor veni.” S-au petrecut, iată, ani mulţi de la aceste testamentare cuvinte şi timpurile s-au nărăvit, au adus neghină, au ascuţit nevoile. Acum ar trebui să ne întoarcem spre El, cel atât de român, să-l venerăm recitindu-i opera, înţelegându-i mesajele şi semnele din adâncuri.

”Dobrogea este o dependenţă naturală a Ţării Româneşti”

Eminescu a iubit Dobrogea căci a scris deseori despre ea, chiar în timpul şi imediat după Războiul de independenţă, şi, înfocat ca în mai toate scrierile sale politice, sublinia ori de câte ori avea prilejul: ”Dobrogea este o dependenţă naturală a Ţării Româneşti, din punct de vedere istoric dreptul nostru asupra Dobrogei este incontestabil. Romană din vremea împăratului August, loc de exil al poetului Ovidiu, bizantină în urmă-trecând de la asanizi la Ţara Românească, ea a rămas Ţării Româneşti, până ne-a fost luată de turci şi de nimeni altul”.Prima dovadă a trecerii lui Eminescu prin Constanța a fost scrisoarea descoperită de Augustin Z.N.Pop şi publicată în revista “Tomis” în 1969. Abia atunci ce multe răsturnări de comentarii, ce surprize chiar în rândul exegezilor, eminescologilor, criticilor ocazionali! Iată, indubitabil, poetul a fost la mare, a văzut marea! Testamentul lui ca un dor a fost scris după ce a privit nemărginirea mării!  
La peste trei decenii distanță ne trezim cu nişte scrisori păstate la secret amar de timp, ajunse în Italia, depozitate într-o bancă elveţiană, trecute Atlanticul, descifrate de o româncă, Christina Zarifopol-Illias, la Bloomington, Indiana, SUA, încredinţate unei edituri din Iaşi, POLIROM, şi primind bunul de tipar în noiembrie 2000, şi ajungând la cititori cu puţin înainte de a se termina Anul de manifestări omagiale Eminescu. Parcă anume să șocheze!

Într-una din epistole, datată 16 iunie 1882 și expediată Veronicăi din mansarda Hotelului Angleterre – Chiustengea Eminescu scrie că era bolnav şi singur:”Dragul meu Momoţel, Dacă nu ţi-oi scrie câteva zile, atunci să ştii c-am plecat. Nu ştiu încă bine unde să plec: la Pucioasa, la Strunga, la Balta Albă, la Lacul Sărat, dar destul  că de plecat trebuie să plec, căci picioarele mele au nevoie, fie de băi sărate, fie de băi alcaline, dar în sfârşit de băi care au un efect determinant asupra pielei./…/ În scrisoarea cunoscută din data de 16 iunie el descrie cum s-a decis să vină la mare, cum a pierdut vaporul la Giurgiu, cum a ajuns să facă băi printre puţinii sezonişti, căci apa era rece şi afară de el nimeni nu se scălda în mare.”O să mă întrebi ce efect mi-a făcut marea, pe care o văz pentru-ntâia oară?Efectul unei nemărginiri pururea mişcate.”

Din păcate, aflăm din cea de-a doua scrisoare adresată “dulcea mea amică”, că “pentru 28 a lunii curente sunt rechemat de afaceri la Bucureşti căci colegii mei pleacă amândoi la 1 iulie./…/Cât despre bubele mele, toate s-au închis, afară de una la piciorul drept care e foarte îndărătnică. Noutăţi de pe aici nu vei fi aşteptând şi-ntr-adevăr nici n-aş avea ce-ţi scrie decât că verdeţurile ne vin direct din Ţaringrad şi că pustietatea de prin prejur nu produce nimic. Neavând nici un rău şi lipsită de ploaie recolta arăturilor e nulă, de aceea oamenii nici nu prea ară şi se-ntemeiază mai mult pe creşterea  de vite. Viaţa e monotonă şi peste zi târgul pustiu. Şed în mansarda mea şi cetesc economie politică, pregătindu-mă pentru trista campanie de vară,  pentru caniculă, când, singur, la “Timpul”, voi trebui să scriu în fiece zi altceva.”
 

”Pentru care am dat aceasta”...În februarie 1888, primăria Constanţa organiza un concert de binefacere, iar suma rezultată din vânzarea biletelor o expedia la Botoşani. Există o umilitoare chitanţă, frumos caligrafiată de mâna poetului prin care se confirmă: ”Am primit de la dl primar Gheorghe Hasnaş suma de una sută şaptezeci şi cinci lei, bani de la un concert din Constanţa, pentru care am dat aceasta. M.Eminescu, Henriette Eminescu, Botoşani, 7 februarie 1888. Alături de aceste rânduri se găseşte şi o adresă a primarului Botoşanilor, către colegul său constănţean în care acesta relatează şi peripeţiile banilor:”Suma de una sută şaptezeci şi cinci de lei  trimisă de dvs crezându-se pentru incendiaţii din acest oraş, însă informându-ne că este pentru dl M.Eminescu i s-au dat în primire dsale, pentru care luându-se chitanţa cuvenită subscrisă atât de dsa cât şi de sora dsale, am onoare a v-o înainta, odată cu acesta, spre cei parti-vă regulă.”

Un bust de nemurire la marginea mării


În 1930, un grup de intelectuali locali s-a strâns la Liceul ”Mircea”, a constituit un comitet de acţiune, l-a ales pe I.N.Roman preşedinte, acesta a donat primul 1000 lei, suma cea mai mare, lista de subscripţie se publica periodic în coloanele Dobrogei June. Lista era autorizată  de Ministerul sănătăţii şi ocrotirilor sociale în 30 decembrie 1930. Pe listă apar cu diverse sume de bani Nicolae Iorga, Simion Mehedinţi, Elena Văcărescu, Cincinat Pavelescu, Hortensia Papadat Bengescu și mulți alții. Dar comitetul face mult mai mult. Îi invită să conferenţieze la Constanţa pe marii intelectuali ai ţării, editează broşuri şi le vinde, tipăreşte şi vinde fotografiile poetului, organizează concerte şi spectacole.
 

Invitat să conferenţieze la Constanţa, Tudor Vianu este anunțat de către I.N.Roman că: ”Pe  gura, ochii şi pe fruntea celui  mai mare poet al neamului nostru nu voi putea îngădui să preumble vulgare degetele oricărui ipsosar analfabet. Ar fi un sacrilegiu. Chipul lui Eminescu se cuvine modelat  cu evlavie adâncă şi cu excepţională înţelegere de mâna celui mai mare sculptor al României contemporane. Pe acest sculptor îl voi alege eu, şi eu singur îmi voi lua întreaga răspundere a alegerii”.


Oscar Han semnează astfel un contract direct cu I.N.Roman pentru un bust din bronz de 1,5o m reprezentând pe poet tânăr şi figura simbolică reprezentând Elegia, în înălţime de 2,10 m. Când Oscar Han a părut sceptic că va primi banii cuveniţi, acelaşi ziarist i-a replicat: ”Domnule Han, domnule Vianu, monumentele nu se fac cu  bani, se fac cu entuziasm. Uite, vino dumneata cu macheta monumentului aici şi-i strâng eu de gât pe toţi bogătaşii ăştia, pe toate lighioanele  astea care s-au strâns aici, la Constanţa. Scot eu bani”.

Conferinţe s-au organizat nu numai la Constanţa, ci şi la Cernavoda, Medgidia. În ziarul Farul Octavian Goga îşi intitula articolul “Pentru cei de la Pro Eminescu”: ”L-aţi ales pe Eminescu şi aţi fost pricepuţi în alegere. Omagiul pe care i-l aduceţi vă face cinste, fiindcă dovediţi o înaltă înţelegere a culmilor de pe care vorbeşte gândirea noastră. Eminescu este şi rămâne cea mai strălucită încarnaţie a geniului românesc. Vremea de astăzi, cu toate izbânzile, ei îi aparţine./…/De aceea aţi avut o intuiţie fericită când vi l-aţi decretat ca paznic suprem al sufletelor voastre şi l-aţi turnat în bronz”.


Comitetul ”Pro Eminescu” propune să se încaseze 1 leu în plus la biletele de băi pentru a se putea mări fondurile necesare statuii.

Este tipărit şi un volum editat de acelaşi comitet Pro Eminescu, apărut la Bucureşti, în Universul, care cuprinde cuvântul reginei Maria, al profesorului Iorga, gânduri ale lui Victor Eftimiu, Hortensiei Papadat Bengescu ș.a.

Solemnitatea inaugurării Monumentului marelui poet s-a desfăşurat la 15 august 1934 în prezenţa regelui Carol al ll-lea. În aceeaşi zi fuseseră serbările Zilei Marinei, inaugurarea Gării Maritime şi a Aeroportului oraşului.
 

Profeţea cândva Poetul: ”Nu ne-am trezit noi, s-au trezit secolii din urma noastră şi ne-au scuturat din somn”.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Avarie RAJA pe strada Ovidiu, din orașul Cernavodă. Ce zone sunt afectate de întreruperea furnizării apei potabile

03 Oct 2018 259

Colegiul Naţional Mihai Eminescu, în doliu. O cunoscută profesoară de limba franceză din Constanța ne-a părăsit

18 Sep 2018 1261

Avarie RAJA în Constanţa. Ce străzi sunt afectate

13 Sep 2018 1571

Două locuințe au fost cuprinse de flăcări în localitatea Tunari. Mai multe autospeciale de pompieri interviun

10 Sep 2018 323

Avarie RAJA la Cernavodă. Iată ce străzi sunt afectate!

07 Sep 2018 309

Avarie RAJA în Cernavodă. Ce străzi sunt afectate.

06 Sep 2018 303

Avarie RAJA în Cernavodă. Ce zone sunt afectate

05 Sep 2018 283

Constănţenii, supăraţi. Nu au cum să ajungă la plajă decât prin obstacole. „Scările sunt un real pericol“

20 Aug 2018 2916

Avarie RAJA în localitatea Nicolae Bălcescu, județul Constanța. Când se va relua furnizarea apei potabile

25 Jul 2018 286

Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” din Costinești angajează secretar

16 Jul 2018 550

UPDATE. Doliu în învățământul constănțean. A murit unul dintre cei mai reputați profesori și directori de liceu

03 Jul 2018 15626

Cea mai veche unitate de învățământ din Dobrogea a fost reparată și reabilitată (video)

27 Jun 2018 1388

Perlele elevilor la proba scrisă de limba și literatura română la bacalaureat. Ce au scris elevii pe foaia de examen

26 Jun 2018 1460

Bacalaureat 2018. Ce au de scris la subiectul III (galerie foto)

25 Jun 2018 2378

Cumpăna. Manifestare culturală prilejuită de împlinirea a 129 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet naţional Mihai Eminescu (galerie foto)

25 Jun 2018 415

Eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu, la Cumpăna

22 Jun 2018 621

Elevii CN Mihai Eminescu Constanţa au obţinut locul I la gimnastica aerobică la concursul "Dansăm pentru sănătate"!

17 Jun 2018 973

Reacţia conducerii Colegiului Mihai Eminescu din Constanţa, după dezastrul descoperit în urma controlului OPC

17 Jun 2018 1718

Dezastru la magazinul din incinta Liceului ”Mihai Eminescu” din Constanța. Comisarii CJPC, îngroziți de condițiile precare (galerie foto)

15 Jun 2018 4712

Furnizarea apei potabile în zona Hidrofor din Medgidia va fi întreruptă pentru executarea unor lucrări RAJA

12 Jun 2018 434

Post vacant la Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu“ din Costineşti

08 Jun 2018 571

Avarie în Techirghiol! Mai mulţi abonaţi afectaţi

07 Jun 2018 365

Avarie RAJA în municipiul Constanţa. Ce abonaţi sunt afectaţi

19 Mar 2018 617

Restaurantul Neptun din Eforie Nord se extinde (document)

17 Mar 2018 1163

#citeşteDobrogea Prof. dr. Olga Duţu sărbătoreşte opt decenii de viaţă. Cu respect, la mulţi ani!

16 Mar 2018 6235

Ultima semifinală a Selecţiei Naţionale Eurovision, duminică seara, la Sighişoara

18 Feb 2018 526

Decizii ale Consiliului de Administrație al ISJ Constanța La ce licee au fost reduse clasele de a IX-a? Pe listă, și Colegiul Național Mihai Eminescu

15 Feb 2018 3116

Avarie RAJA în Constanţa. Mai multe străzi sunt afectate de lipsa apei potabile

05 Feb 2018 764

Iată ce școală constănțeană a fost desființată!

23 Jan 2018 5610

Ziua Culturii Naționale, marcată de Uniunea Democrată Turcă din România printr-un concurs de recitare (galerie foto)

20 Jan 2018 1001

Poezii, eseuri, expoziţie de desene Mihai Eminescu, omagiat la Cumpăna, de elevii Liceului Tehnologic Nicolae Dumitrescu (galerie foto)

16 Jan 2018 885

Elevii constănțeni, premiați la concursul „Ludi Ovidiani – 2000 de ani de nemurire” (galerie foto)

15 Jan 2018 776

Mihai Eminescu, sărbătorit prin manifestări la Școala Gimnazială ”George Coșbuc” din 23 August (galerie foto)

15 Jan 2018 656

168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. Flori depuse la statuia poetului din zona Cazinoului din Constanța (fotoreportaj)

15 Jan 2018 998

Cum se sărbătoreşte Ziua Culturii Naţionale la Constanţa

15 Jan 2018 1397

Teatrul de Stat Constanța marchează Ziua Culturii Naționale prin spectacolul de poezie și dans intitulat „Luceafărul”

14 Jan 2018 790

Ziua poetului național, Mihai Eminescu sărbătorită în avans de femeile din PNL Constanţa

14 Jan 2018 972

Ziua Culturii Naționale, organizată la Centrul Cultural „Teodor T. Burada”. Când va avea loc

11 Jan 2018 1021

Două instituţii publice din Constanţa au undă verde de la Primărie. Urmează lucrări de reabilitare

05 Jan 2018 895

Judecătorul-literat Valerian Petrescu (galerie foto)

19 Dec 2017 1151

În atenţia cuplurilor care vor să se căsătorească în 2018. Sunt aşteptaţi să-şi programeze ceremonia

05 Dec 2017 983

Anunț important de la Primăria Constanța Vrei să te căsătorești în 2018? Iată în ce zi se vor face programările!

04 Dec 2017 3543

Pericol în trafic. Mai mulți șoferi fără permis sau sub influența băuturilor alcoolice depistați de polițiști

23 Nov 2017 1216

LIVE TEXT. Imagini de la eveniment Proiect unic ZIUA de Constanţa. Tur turistic. La pas, prin Constanţa, alături de autorităţile locale (galerie foto+video)

22 Nov 2017 5079

1970 Statuia lui Mihai Eminescu pe faleză

19 Nov 2017 218

1958 Statuia poetului Mihai Eminescu pe faleză

19 Nov 2017 191

1934 Statuia lui Mihai Eminescu la malul mării

19 Nov 2017 184

Avarie RAJA la Cernavodă. Când se va relua furnizarea apei potabile

14 Nov 2017 680

#scrieDobrogea „Chipul lui Eminescu se cuvine modelat cu evlavie adâncă de mâna celui mai mare sculptor al României“ (galerie foto)

13 Nov 2017 1590

Cadeţii îşi vor liceul înapoi! 10 noiembrie, Ziua Liceului Militar de Marină, o sărbătoare (încă) amânată (galerie foto)

10 Nov 2017 10911