Cultura

„Adormirea Maicii Domnului”, tematica lunii august la Muzeul de Artă Populară Constanța

Deoarece praznicul Adormirii Maicii Domnului este cel mai important moment religios al lunii Gustar, care are semnificații inclusiv în calendarul popular, tematica lunii august la Muzeul de Artă Populară Constanța reflectă tocmai acest eveniment marcat anual pe 15 august.
 
În acest scop, vizitatorii pot admira o frumoasă icoană pictată pe sticlă din colecția muzeului, din secolul al XIX-lea, care redă tematica lunii august: „Adormirea Maicii Domnului”. Ea a fost pictată pe sticlă, cu tempera, de către meșterul iconar Savu Moga din Arpașul de Sus, Țara Oltului. La realizarea icoanei, pe care este pictat, în partea de jos, chiar și anul execuției, 1871, meșterul a folosit foița de aur.
 
Icoana reprezintă scena Adormirii Maicii Domnului, așa cum apare ea redată în viziunea iconografică ortodoxă consacrată. Trupul Fecioarei, așezat pe catafalc, este vegheat de Iisus Hristos, care ocupă planul central al compoziției, pe verticală. Încadrat de îngeri, Mântuitorul ține pe brațul drept un prunc înfășat în scutece albe, care simbolizează sufletul neprihănit al Precistei. În registrul inferior al compoziției, apare redat necredinciosul Iefonias căruia un înger i-a retezat mâinile cu sabia, drept pedeapsă pentru încercarea de a fi răsturnat catafalcul pe care se afla așezat trupul Maicii Domnului. Prezența apostolilor la capătâiul Fecioarei arată mare cinstire de care se bucura aceasta.
 
În credințele poporului român, Maica Domnului (Maica Precista, Fecioara Maria, Sfânta Maria) este considerată apărătoarea tuturor celor năpăstuiți fiind invocată de creștini în momente de mari cumpănă.
 
Considerată a fi mamă prin excelență, Sfânta Maria este ocrotitoarea nașterii, creșterii pruncilor și sănătății familiei. În rugăciuni, Maica Precista este rugată să fie mijlocitoarea și garanta unei vindecări miraculoase, iar în folclorul românesc, în chip cu totul deosebit, a căpătat funcția de divinitate a vieții, fiind pusă în legătură cu fertilitatea, puterea și belșugul.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Post vacant în cadrul Muzeului de Artă Populară din Constanţa

10 Oct 2019 824

Ziua Crucii - tematica lunii septembrie la Muzeul de Artă Populară Constanţa

11 Sep 2019 779

„Prelucrarea artistică a lemnului”, eveniment organizat de Muzeul de Artă Populară Constanţa (galerie foto)

12 Aug 2019 619

„Motivul spicului de grâu”, tematica lunii iulie, la Muzeul de Artă Populară Constanța

01 Jul 2019 560

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Când este programat concursul și cine poate participa

01 May 2019 1092

La Muzeul de Artă Populară Constanța, tematica lunii aprilie este reprezentată de „simbolurile pascale”

02 Apr 2019 674

Post vacant la Muzeul de Artă Populară Constanţa. Când este programat concursul și cine poate participa

28 Feb 2019 723

Târg de Mărțișoare la Muzeul de Artă Populară Constanța

22 Feb 2019 1059

Comisia nr. 5 a CLM , chemată să aprobe documentația de avizare a lucrărilor pentru restaurarea Muzeului de Artă Populară Constanța (document)

17 Jan 2019 717

Păpușile simbolice ale artistului plastic Elena Orbocea ne învață „iubirea și dragostea între oameni și între popoare“ (galerie foto)

15 Oct 2018 1126

Expoziţie multietnică cu păpuşi simbolice cu marcă identitară la Muzeul de Artă Populară Constanţa (fotoreportaj)

12 Oct 2018 1338

Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează la Vișina simpozionul „Memoria satului dobrogean”

20 Sep 2018 945

Din dragoste pentru tradiția și arta românească Cum sărbătorește Muzeul de Artă Populară Constanța, Ziua Universală a Iei (galerie foto)

20 Jun 2018 1474

O clădire în ruină de lângă Muzeul de Artă Populară din Constanţa ar putea fi reabilitată. Cum va arăta după finalizarea lucrărilor (document)

24 Mar 2018 2975

Vremea însorită i-a adus pe constănțeni la Târgul de Mărțișoare

01 Mar 2018 1223