„Am făcut acest lucru pentru a demonstra calitatea sa de ctitor“ Schimbarea la faţă a Muzeului de Artă Constanţa începe cu Grigorescu (galerie foto)



Muzeul de Artă Constanţa şi-a redeschis, ieri, porţile, după ce, timp de cinci luni, instituţia a fost închisă pentru a suferi o serie de lucrări de reparaţie, reabilitare şi conservare.

„Muzeul a fost supus efectiv unor reparaţii radicale şi unei reconfigurări patrimoniale exemplare. Aşa şi trebuia, pentru că acest lucru se petrece foarte rar“, a declarat criticul de artă dr. Doina Păuleanu, directorul muzeului. Redeschiderea acestei „insule de artă“ a fost marcată de două expoziţii: „Muzeul din depozit“ şi „Scara cu flori“. Constănţenii participanţi la eveniment au fost plăcut surprinşi de semnătura supradimensionată a pictorului Nicolae Grigorescu, semnătură ce „îmbracă“ acum un  perete din sala care poartă, mai nou, numele artistului plastic. „Muzeul din depozit“ este o  expoziţie care a permis scoaterea la lumină a unor lucrări din patrimoniul instituţiei, dar care, din cauza lipsei de spaţiu, au stat în depozitul muzeului. „Este vorba despre o expoziţie permanentă, iar în expoziţia permanentă se umblă greu şi se umblă cu mari precauţii. A trebuit să scoatem tot patrimoniul de pe pereţi şi acest lucru ne-a permis o reconfigurare a sălilor. Iată, am afectat acest splendid spaţiu lui Nicolae Grigorescu, întâi stătătorul şcolii naţionale de artă, căruia i-am dedicat toate aceste săli, ca şi semnătura sa supradimensionată pe peretele-fundal. Am făcut acest lucru tocmai pentru a demonstra importanţa lui Nicolae Grigorescu pentru arta românească şi calitatea sa de ctitor. Prin această operaţiune, întreg secolul XX a translat în celelalte săli şi în celelalte spaţii ale muzeului. Sigur că au fost alese cele mai adecvate săli pentru fiecare artist, dar cu această reorganizare, ne-am dat seama, o dată în plus, că patrimoniul muzeului este deosebit de bogat şi  lucrările care nu au putut intra în expoziţia de bază formează obiectul manifestării expoziţionale numite «Muzeul din depozit»“, a explicat dr. Doina Păuleanu. Constănţenii pot admira acum, în sălile de la parter ale muzeului, lucrări semnate de Tonitza, Şirato, Petraşcu, Pallady.
Arta plastică a fost fericit îmbinată, în cadrul evenimentului de ieri, cu muzica. Tânărul pianist Octavian Renea, originar din Constanţa, dar care trăieşte în prezent în Germania, a cântat Schubert (Impromptu Op. 90 nr. 2) şi Chopin (Vals Op. 34 nr. 3).

„Scara cu flori“  

Tot ieri, dar în Sala „Alexandru Ciucurencu“ a Muzeului de Artă Constanţa, a fost vernisată expoziţia „Scara cu flori“, expoziţie ce reuneşte  câteva zeci de lucrări ale pictorilor membri ai Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa: Eugenia Botezatu, Cătălin Botezatu, Iolanda Manolescu, Niţă Manolescu, Tudor Mirescu, Velula Filiz, Loreta Băluţă, Laura Nestorescu Seniuc, Constanţa Dănilă, Iulia Balica, Lelia Rus Pîrvan, Doina Misian, Constantin Grigoruţă, Ignat Ştefanov, Adrian Chilipirea, Florin Ferendino, Niculae Morărescu, Aurelian Broască (preşedinte) şi Leonte Năstase (invitat).

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Doina Păuleanu (1948-2020)

29 Mar 2022 2859

#Dobrogea143 - De la grecii din Milet la generația Millennials Muzeul de Artă „Dinu și Sevasta Vintilăׅ“ din Topalu, cel mai important muzeu rural din țară (galerie foto+video)

03 Nov 2021 5378

Expoziția Arhitecți şi proiecte din perioada antebelică din Constanța (1878-1916). În memoria Doinei Păuleanu

11 Oct 2021 3647

Au fost desemnați câștigătorii primei ediții a Bienalei Naţionale de Pictură „Doina Păuleanu“. Iată cine sunt aceștia!

27 Jul 2021 3206

Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu“, la prima ediție

06 Jul 2021 3732

Constanța Prima ediție a Bienalei Naționale de Pictură „Doina Păuleanu“. Zeci de lucrări prezentate în cadrul expoziției

30 Jun 2021 2783

Constanța culturală Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu” și-a desemnat participanții

08 Jun 2021 3961

Muzeul de Artă Constanța Bienala Națională de Pictură „Doina Păuleanu”

22 Apr 2021 6036

Doina Păuleanu – critic de artă, manager al Muzeului de Artă Constanța timp de două decenii

16 Feb 2021 35270

Declarații exclusive în cazul tablourilor de două milioane de euro de la Topalu! Ce spune expertul Ioan Popa

18 Jan 2021 3759

„Testamentul“ regretatei Doina Păuleanu Procesul pentru Colecția Dinu și Sevasta Vintilă. Primul termen fără directorul Muzeului de Artă Constanța

15 Jan 2021 3378

D O I N A

23 Dec 2020 6805

UPDATE Doina Păuleanu, condusă mâine pe ultimul drum. Astăzi se dezvelește statuia Reginei Maria în fața Muzeului de Artă

23 Dec 2020 5687

#ConstantaEsteBine Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Constanţa, despre cum va arăta o vizită la muzeu după 15 mai

06 May 2020 4345

Doina Păuleanu, singurul manager de 10 al unei instituții de cultură din subordinea CJC (documente)

31 Mar 2020 3623