„Aromânii - Artă și meșteșug“, o nouă expoziție la Muzeul de Artă Populară Constanța  

Cea mai recentă expoziție a Muzeului de Artă Populară Constanța are ca tematică „Aromânii - Artă și meșteșug”, reflectând o parte din munca asiduă de cercetător etnografic a doamnei Maria Magiru, cea care se ocupă cu profesionalism și dăruire, de aproape trei decenii, de destinele muzeului constănțean.
 
„Este o expoziție superbă, la care am lucrat mult, umblând prin toate așezările Dobrogei. Conține piese de patrimoniu, care pun în valoare frumusețea și varietatea costumului popular aromân. Sunt expuse piese cu o vechime de peste 100-150 de ani, costume populare, podoabe, țesături de interior și obiecte de uz gospodăresc, deosebit de valoroase, aparținând tuturor ramurilor de aromâni”, a declarat, pentru cotidianul ZIUA de Constanța, directorul instituției. 
 
De pe site-ul Muzeului de Artă Populară, www.muzeuetnocta.ro, am putut afla mai multe detalii despre prețioasele exponate, despre arta și meșteșugul realizării lor:
„În prima sală a expoziției sunt prezentate piese de costum din categoria hainelor mari de vreme rea, confecționate din stofă din lână dată la piuă, pentru a li se asigura impermeabilitatea. Tot în acest spațiu sunt expuse veste bărbătești (giumidani) și haine scurte pentru femei, cu mâneci (libade sau dulâmă), decorate cu măiestrie cu găitane grena, verzi, galbene, albastre, aurii și argintii. Nu lipsesc nici faimoșii ciorapi lungi din lână și fir auriu sau argintiu (pârpodzi), care completează portul popular, împletiți cu cinci cârlige, în registre decorative și cromatice de un mare rafinament. Un loc special le este acordat costumelor de nuntă (de mire și de mireasă), în cazul portului de femeie remarcându-se căciula bogat decorată cu găitane și mărgele, pe care se așeza discul (tasul) cu monede din argint.
 
În sala a doua se remarcă în mod deosebit piesele de port de femeie din categoria scurtacî, la care găitanele roșii, verzi, albastre, galbene, aurii și argintii acoperă întreaga suprafață a postavului dând naștere unor adevărate opere de artă. Tot în această sală sunt prezentate costume realizate din catifea, purtate în zilele de sărbătoare, la nunți, botezuri și alte ceremonialuri (logodnă, pețit) de aromâncele tinere, catifeaua cumpărată din târguri fiind considerată o țesătură scumpă și de lux.
 
Podoabele care însoțesc costumele, confecționate în general din argint (asime) și mărgele, țesăturile din lână și păr de capră (vestitele iambule, cergile înflucate), pernele de o varietate ornamentală și cromatică spectaculoasă sunt de un rafinament rar întâlnit, aspect care subliniază ideea de artă și meșteșug.
 
Din expoziție nu lipsesc obiectele de uz gospodăresc din aramă. De asemenea, un bogat material foto-documentar completează expoziția Aromânii - Artă și meșteșug”. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Tradiții pascale la români. Încondeierea ouălor”, la Muzeul de Artă Populară Constanța

19 Apr 2024 328

Copii de grădiniță au participat la un atelier de pictură, la Muzeul de Artă Populară Constanța (FOTO)

17 Apr 2024 433

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 684

Vânătoare de comori cu tematica „Simboluri pascale” la Muzeul de Artă Populară Constanța

12 Apr 2024 362

Muzeul de Artă populară Constanța Tradiții populare legate de Postul Mare

11 Apr 2024 405

Angajații din cadrul MINA Constanța, Muzeului de Artă, Muzeului de Artă Populară și Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” declanșează, azi, greva japoneză. Ce revendicări au

04 Apr 2024 556

Muzeul de Artă Populară Constanța Expoziție despre sărbătoarea Paștelui în satul românesc

03 Apr 2024 484

Colaborare între Muzeul de Artă Populară Constanța și Gradinița cu Program Prelungit „Steluțele Mării”

31 Mar 2024 408

Muzeul de Artă Populară Constanța Ateliere de pedagogie muzeală cu tematica „Păpuși din fire colorate”

29 Mar 2024 503

Exponatul săptămânii , la Muzeul de Artă Populară Constanța - „Ștergar cu cuci”

25 Mar 2024 404

Muzeul de Artă Populară Constanța Tradiții de „Buna vestire” - „Ziua cucului”

25 Mar 2024 478

Atelier de pedagogie muzeală, încheiat cu succes la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 537

Tabloul „Caii lui Sân Toader” la Muzeul de Artă Populară Constanța

23 Mar 2024 498

Atelier de pedagogie muzeală „Învățăm să țesem”, la Muzeul de Artă Populară din Constanța

22 Mar 2024 568

Muzeul de Artă Populară Constanța Alexiile – „Ziua Șarpelui” și „Ziua Peștelui”, sărbătoare tradițională în lumea satului

17 Mar 2024 541