Artele se îmbină la Constanța, într-un eveniment de excepție. Recital de pian și premii pentru studenții Universității Ovidius, la Muzeul de Artă (GALERIE FOTO+VIDEO)

  • Cele mai bune lucrări ale studenților Universității Ovidius din Constanța au fost  premiate la Muzeul de Artă.
  • În cadrul sesiunilor de lucru studenții și masteranzii participanți au realizat propriile interpretări, în tehnici diferite, după maeștri ai picturii moderne românești din perioada interbelică.
  • Roxana Dumitru, masterandă a Facultății de Arte, a primit locul I.

Ziua Mondială a Artei, celebrată la Constanța.

Proiectul „Redescoperind Muzeul de Artă” este realizat de Muzeul de Artă Constanța cu sprijinul Consiliului Județean Constanța, în parteneriat cu Facultatea de Arte a Universităţii "Ovidius" din Constanţa, Muzeul de Artă Brașov și Muzeul de Artă Tulcea. Acesta constă într-o serie de întâlniri artistice creative cu studenții de la specializarea Pedagogia Artelor Plastice și Decorative și masteranzii de la specializarea Educația Vizuală prin Studiul Peisajului și Figurii. 

Acțiunea intitulată „Redescoperind Muzeul de Artă” s-a desfășurat  în cadrul unor  serii de întâlniri, care au avut loc la Muzeul de Artă  Constanța, în perioada 13-15 aprilie 2022. 
 

„În acest an, 2022, ne-am hotărât să facem premierea celor rmai bune lucrări din cadrul proiectului. De asemenea, avem și un concert de pian al unei colege de-ale noastre de la muzică, lect. univ. dr.  Andrea Bratu. Iată că de ziua mondială a artei, artele se îmbină. Avem muzică, avem arte vizuale și împreună încercăm să dăm un semnal bun, că este important ca oamenii să vadă importanța frumosului în viețile noastre”, explică Lelia Rus  Pîrvan.


În deschidere, lect. univ. dr.  Andrea Bratu, pianist- concertist,a susținut un recital de  pian intitulat "Armonii cromatice si muzicale". În program vor fi lucrări muzicale din creația compozitorilor: L. van Beethoven, P. I. Ceaikovski, Fr. Chopin, J. Strauss, J. Massenet, Cl. Debussy, S. Rachmaninov, C. Guastavino.




Cele mai bune lucrări au fost premiate  vineri,  15 aprilie, cu ocazia Zilei Mondiale a Artei. 

Iată cine sunt câștigătorii!

Roxana Dumitru- Premiul I
Alexandra aMaciac-Premiul II
Marian Ispir –Premiul III

Ștefania Soare- mențiune I
Luiza Stere mențiune II


Muzeu Arta Sursa foto ZIUA de Constanța
 
Roxana Dumitru, câștigătoarea locului întâi, spune că a rezonat cu pictorul ales.

„Lucrarea mea nu este chiar o copie, de aceea se spune reproducere. Am încercat să păstrez oarecum din lucrarea lui Luchian, dar tehnica mea este cumva o îmbinare. Cromatica era un pic diferită, în funcție starea artistului”, explică ea.






 

„Proiectul „Redescoperind Muzeul de Artă” datează din 2019, când am avut această inițiativă alături de cogii mei. Ne-am hptărât să mergem cu studenții, masteranzi, dar și cei de la licență, la Muzeul de Arheologie, unde a fost prima ediție.Apoi, o următoare ediție a fost la Muzeul de Artă și lucrurile cumva s-au perpetuat în acest sens, al întâlnirii studențoilor cu marii maeștri. Este o întâlnire extreme de necesară,  o întâlnire care face bine studiului, face minuni pentru cei aflați la început de drum, pentru că ei, până la urmă, sunt niște învățăcei, iar marii maeștri pe care îi găsim în muzeu sunt un soi de profesori pentru acești tineri. Este un proiect foarte apreciat și important, atât pentru noi ca muzeu, să îi aducem în muzeu, cât și pentru ei, ca tineri care studiază artele”, spune Lelia Rus  Pîrvan.


 
Scopul activității a fost unul didactic, practica reinterpretării după marii maeștri fiind utilizată de-a lungul vremii și fiind considerată un exercițiu necesar în ceea ce privește deprinderea meșteșugului artistic. Studenții și masteranzii au analizta tehnicile de pictură și le-au experimentat într-un mod personal.


Muzeu Arta Sursa foto ZIUA de Constanța
 

„În primul rând, pe ei i-a interesat foarte tare să intre în modalitate de gâdire a artistului respectiv, în așa fel încât unii au încercat să urmeze trendul artistic, ceilalți au făcui un soi de interpretări în diefrite tehnici. Nu a existat un unic model de a se raporta la lucrare. Bineînțeles că fiecare și-a ales ce a dorit, cu artitul cu care a rezonat și lucrarea respectivă. Aceste lucrări au fost cu tehnică și dimensiune la alegere, în sensul în care interpretarea a pornit de la imaginea respectivă, însă ea s-a transformat în funcție sensibilitatea și priceperea fiecăruia”, explică Lelia Rus  Pîrvan.


Muzeu ARta Sursa Ziua de Constanța

Coordonatorul proiectului este lect. univ. dr. Lelia Rus-Pîrvan. Grupele de lucru au fost coordonate de lect. univ. dr. Cristina Gelan, conf. univ. dr. Gheorghe Caruțiu, conf. univ. dr. Ovidiu Felipov, lect. Univ. dr. Alexandru Șerbănescu și asist. univ. dr. Florentin Sîrbu.
 





Lelia Rus  Pîrvan,  directorul Muzeului de Artă Constanța, invită iubitorii de artă la expozițiile temporare.
 
”Iubitorii de artă din Constanța sunt invitați în continuare la Muzeul de Artă, unde se desfășoară cu regularitate expoziții de artă temporare. Avem un patrimoniu extrem de valoros, un patrimoniu pe care încercăm mereu să îl punem în valoare, însă la fel de bineexistă aceste săli de expoziții temporare, în care constănțenii sunt invitați să vadă trendul artiștilor contemporani. Ne aflăm acum în sala de expoziție unde se desfășoară REdesenări/REinventări/REpovestiri, o expoziție de grafica a Ancăi Boeriu și  a Mirelei Trăistaru. Îi invităm să vadă această expoziție, precum și expoziția de la etajul trei al muzuelui nostru, „Salonul de Primăvară”,spune Lelia Rus  Pîrvan,  directorul Muzeului de Artă Constanța.






Citește și: „Redescoperind Muzeul de Artă”Ziua Mondială a Artei, celebrată la Constanța. Sunt premiate cele mai bune lucrări ale studenților Universității Ovidius (GALERIE FOTO+VIDEO)

Careul Artelor „Amfora” Constanța prezintă expoziția ”Între cer și Pământ” la Muzeul Național al Marinei Române (GALERIE FOTO)

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Muzeul de Artă Populară Constanța angajează. Ce post este scos la concurs

15 Apr 2024 866

Expoziția „Constanța Anilor '60, 70, '80 - Demolări, Realizări Arhitecturale și Urbanistice”, la Muzeul de Artă Constanța

05 Apr 2024 639

Termoficare Constanța Se reia furnizarea apei calde și a căldurii pentru anumiți consumatori afectați din municipiul Constanța

14 Mar 2024 617

Muzeul de Artă Populară Constanţa organizează expoziția temporară „Gospodăria tradiţională din Dobrogea”

06 Sep 2023 802

„Restaurăm istoria și construim viitorul“ Muzeul Țăranului Român, leagăn al sufletului românesc. Despre impresionantele lucrăril ce îl fac să respire, din nou, viață (FOTO)

30 Jul 2023 2588

Ședință Consilul Județean Constanța Crește tariful de intrare la Muzeul de Artă (DOCUMENT)

29 May 2023 1160

De Ziua Dobrogei Muzeul de Artă Constanța lansează Catalogul celui mai important muzeu rural din țară!

12 Nov 2022 2342

Ecaterina Vrana comemorată la Constanța printr-un proiect MARe/Muzeul de Artă Recentă

25 Jul 2022 2049

Călătorie în lumea artelor la Muzeul de Artă Constanța, de Ziua Internațională a Copilului (GALERIE FOTO)

03 Jun 2022 2137

„FRAGIL. Teritorii portabile” Epoziție a artistului Cosmin Paulescu – Cozo la Muzeul de Artă Constanța

23 May 2022 2910

Expoziție la Muzeul de Artă din Constanța. Lista câștigătorilor concursului Național De Pictură „Lucian Grigorescu” (GALERIE FOTO)

05 May 2022 3078

Bienala de Arhitectură Dobrogeană la Muzeul de Artă Constanța

25 Mar 2022 2943

Salonul de Primăvară. Vernisaj la Muzeul de Artă Constanța

25 Mar 2022 2912

Constanța culturală Un muzeu, într-un volum

08 Mar 2022 3041

ZIUA LIVE Lelia Rus Prîvan, managerul Muzeului de Artă din Constanța- „E foarte important să ne reîntoarcem către umanitate, către ce e bun și frumos de arătat lumii“

02 Mar 2022 1739